Vad sägs om efterfrågan?

Första rätten i den pågående rapportmenyn är avklarad, men vad har vi fått smaka på när det kommer till konjunktur- och efterfrågeutsikter från börsbolagen? Placera sorterar upp bland veckans intressantaste vd-kommentarer.

placera-redaktionellt-2021-2023-VdVd.png

20 okt. 2023

I ett vacklande konjunkturläge är en av de viktigaste frågeställningarna på börsen huruvida bolagen känner av en inbromsning i efterfrågan och i så fall hur kraftig. Vad vd:arna såg för trend under tredje kvartalet, vad de ser framför sig under resten av året och under 2024 är avgörande för rapportmottagandet och för börsriktningen framåt.

Bilden som rapportbolagen har målat upp hittills är spretig, som vanligt, men att det bromsar in både här och där råder det inte längre något tvivel om.

Många bolagschefer pratar om en tydlig försvagning inom byggsektorn och även delar av industrin har börjat svalna av. Kortare ledtider och kunder som drar ned på sina lager är ett återkommande tema i vd-orden. Det har stor negativ effekt på många företags orderingång, samtidigt som det försvårar analysen av hur stor den underliggande efterfrågenedgången egentligen är.

placera-Skanska_folk_bygge.jpg

Byggsektorn är ett sänke för många bolag

Storbankerna vittnar å sin sida om att kunderna anpassar sig efter ett högre ränteläge där hushållen amorterar och betalar mer i räntor, vilket går ut över konsumtionen. Det ska dock påpekas att dystra utsikter till trots så är många bolag på eller nära rekordnivåer i sin lönsamhet. Och tilltron till den egna förmågan att hantera den förväntade avmattningen är det verkligen inget fel på när vd:arna blickar inåt och framåt.

I ett försök att bringa ett visst mått av ordning i kaoset har vi plockat ut några nyckelkommentarer rörande efterfrågeläget hos intressanta bolag som har rapporterat under veckan. Vi har sedan grovsorterat dem i tre olika fack utifrån hur de beskriver marknadsläget: Kalla, Ljumna och Varma.

Det är ingen överdrift att säga att det börjar bli trångt i det kalla hörnet. Och även bolagen som vi har placerat i det ljumna eller varma hörnet ser ofta en svagare marknad, men bedömer att de har en exponering som gör att de själva kan fortsätta växa.

Med det lämnar vi över ordet till bolagscheferna. Please elaborate on the demand situation, som det brukar heta på rapportkonferenserna.

Kalla

Pavel Hajman, Husqvarna: ”Under tredje kvartalet upplevde vi en svagare marknadssituation med lägre efterfrågan från slutkund. En utveckling som förstärktes under kvartalet. Vi står inför en fortsatt utmanande makroekonomisk situation och osäkerhet på marknaden med försenade orderingångar och lagerreduceringar. Därför har vi anpassat våra tillverkningsvolymer till en lägre nivå än normalt för resterande del av året.”

Georgi Ganev, Kinnevik: ”Marknadsklimatet för oss och våra bolag är fortsatt mycket utmanande och vi är inte nöjda med hur vårt substansvärde och aktiekurs har utvecklats. Vi stöttar våra bolag i att navigera de tuffa förhållandena genom att arbeta nära våra grundare och medinvesterare för att öka effektiviteten i varje verksamhet och för att hitta rätt balans mellan tillväxt och lönsamhet.”

Peter Andersson, BE Group: ”Fortsatt kärvt marknadsläge, framför allt inom byggsektorn, gjorde att nettoomsättningen under tredje kvartalet sjönk med 22%. Efterfrågan under fjärde kvartalet förväntas vara i paritet med tredje kvartalet. Generellt kommer få eller inga negativa signaler från industrisektorn medan byggsektorn förväntas fortsätta på låga aktivitetsnivåer.”

Magnus Nilsson, Elanders: ”Marknadsutsikterna framåt är fortsatt osäkra. I tredje kvartalet kunde en svagare efterfrågan ses inom alla större kundsegment och marknader”. (Avser största affärsområdet Supply Chain Solutions)

Börje Ekholm, Ericsson: ”Vi förväntar oss att den underliggande osäkerhet som påverkar vår mobilnätsverksamhet kommer att bestå 2024. Vi hanterar proaktivt utmaningarna i den rådande miljön och fokuserar på det vi kan styra, inklusive kostnadsminskningar.”

placera-börje_ekholm.jpg

Börje Ekholm, vd Ericsson

Charlotte Eriksson, Softronic: ”Sedan andra kvartalet 2023 påverkas IT-branschen tydligare av lågkonjunkturen än tidigare. Det sker en generell inbromsning på marknaden. Det långsiktiga behovet av digitala lösningar finns fortfarande, men besluten kring IT-investeringar i närtid tar längre tid. Det finns mer tillgänglig kompetens vilket inte har varit fallet på väldigt länge. Konkurrensen om konsultuppdrag blir hårdare.”

Martin Lundstedt, Volvo: ”Vi förväntar oss att våra större lastbilsmarknader kommer att fortsätta att vara starka under hela detta år eftersom vi fortsätter att leverera från våra stora orderböcker till kunder, men förutspår lägre marknadsnivåer för nästa år.” (Avser Lastbilar)

”Efterfrågan försvagas dock på vissa marknader och segment på grund av högre räntor och en generellt svagare konjunktur. Orderingången minskade med 27% på grund av lägre efterfrågan i Europa och Kina, medan Nordamerika hade en mycket stark orderingång efter att orderböckerna för 2024 öppnats.” (Avser Anläggningsmaskiner)

Jörgen Zahlin, OEM: ”Den generella konjunkturavmattningen har nu en tydlig inverkan på efterfrågan och det är första gången sedan 2013 som bolaget uppvisar negativ organisk tillväxt i ett enskilt kvartal. Orderingången var 9 procent lägre än omsättningen vilket beror på generellt svagare prognoser framåt från kunderna samt att längden på kundorder har normaliserats.”

Mikael Staffas, Boliden: ”Utvecklingen med fallande metallpriser fortsatte in i tredje kvartalet. Priset på samtliga Bolidens främsta metaller föll, med undantag för bly. En svag ekonomisk aktivitet, i synnerhet i Europa och Kina, påverkade efterfrågan på metaller.”

Ljumna

Björn Rosengren, ABB: ”Likt de senaste kvartalen var orderutvecklingen stark i de projekt- och systemrelaterade verksamheterna, ofta kopplade till våra olika erbjudanden inom mellanspänning. Detta mer än motverkade effekterna från en nedgång i delar av de kortcykliska verksamheterna. Sammantaget såg vi en stabil eller positiv utveckling i de flesta kundsegmenten, medan en negativ utveckling noterades främst inom diskret automation och byggsektorn.”

Carina Åkerström, SHB: ”Till följd av den ekonomiska inbromsningen och det högre ränteläget fortsatte kunderna att amortera i en högre utsträckning än under tidigare år, vilket bidragit till avmattning i tillväxten för in- och utlåningsvolymer i marknaden. Jämfört med föregående kvartal fortsatte räntemarginalerna att återhämta sig ytterligare något, även om vi ser att konkurrensbilden hårdnat ytterligare på både in- och utlåningssidan till följd av det högre ränteläget.”

placera-redaktionellt-2018-carina_åkerström_handelsbanken_shb_251.png

Carina Åkerström, vd Handelsbanken

Frank Vang-Jensen, Nordea: ”De nordiska länderna har hittills klarat utmaningarna väl men nu ser vi en period av mer dämpad ekonomisk aktivitet framför oss. Vi behöver alla förbereda oss för att räntorna normaliseras på en högre nivå än vi vant oss vid de senaste tio åren, vilket innebär att tillgångspriser och investeringsmöjligheter behöver anpassas till en ny verklighet. Det kommer att sätta både hushållens och företagens motståndskraft på prov. Även om sysselsättningen hittills stått emot väl får vi sannolikt räkna med en lägre tillväxt under de kommande 12–18 månaderna.”

Staffan Dahlström, HMS: ”Utsikterna i det korta perspektivet präglas fortsatt av kunders lagerjusteringar och normalisering av deras orderläggning. Vår underliggande marknad, rensat för dessa justeringar, ser fortsatt relativt stabil ut. Med en fortsatt stor orderbok har vi en bra position för god försäljning under en period av svagare orderingång. Vi bedömer att orderingången kommer förbättras framöver när kunders lager är i fas med marknadsefterfrågan.”

Magnus Söderlind, Bergman&Beving: ”Under kvartalet upplevde vi en svagare efterfrågan inom byggsektorn och skönjde en viss avmattning inom industrin. Efterfrågan påverkades också av att våra nordiska återförsäljarkunder fortsatte minska sina säkerhetslager. Ambitionen är att fortsätta förbättra lönsamheten, resultatet, marginalen och kassaflödet i koncernen. Vår decentraliserade styrmodell gör att våra bolag snabbt kan anpassa sig till rådande förutsättningar och ´inte klagar över för lite vind utan istället trimmar seglen´”.

Johan Forssell, Investor: ”Trots en rad utmaningar har den globala ekonomin hittills stått emot förvånansvärt väl och inflationen börjar mattas av. Ekonomin visar dock upp en blandad bild där vissa delar försvagas och i synnerhet hushållen befinner sig under fortsatt press. Dessutom riskerar det geopolitiska läget att förvärras ytterligare, särskilt om krisen i Mellanöstern skulle sprida sig. Till följd av den osäkerhet som råder är det avgörande för oss och våra företag att säkerställa flexibilitet och att vi har förmågan att reagera snabbt om marknadsförutsättningarna förändras.”

Rikard Josefson, Avanza: ”De makroekonomiska förutsättningarna är fortsatt utmanande. Trots detta redovisar vi det näst starkaste kvartalet någonsin. Månadssparandet var stabilt och bidrog till ett starkt nettoinflöde som för niomånadersperioden är mer än dubbelt så högt som för helåret 2022. Volatiliteten på aktiemarknaden var låg, vilket påverkar våra handelsintäkter.”

Varma

James Ahrgren, AQ Group: ” Vår bedömning är att vi, trots politiskt och ekonomiskt osäkra tider, har goda förutsättningar att fortsätta vår tillväxtresa. Detta baserat på att många av våra kunder finns inom elektrifiering och energieffektivisering. Vi är fortfarande ett relativt litet bolag som genom entreprenörskap och beslutsamhet även fortsättningsvis skall kunna växa vår omsättning och vinst med 15% per år. Detta gäller självklart även för 2024.”

Johannes Lind-Widestam, Note: ”Trots det mer utmanande konjunkturläget ser vi fortsatt en hög aggregerad efterfrågan från våra kunder. För 2024 bedömer vi att tillväxttakten kommer öka. Vi ser framför oss ett fortsatt ökat rörelseresultat och en förstärkning av vår rörelsemarginal.”

placera-nyabilder-JOHANNES_LIND-WIDESTAM_note.png

Johannes Lind-Widestam, vd Note

Joacim Lindoff, Arjo: ”Vi ser en fortsatt god efterfrågan på våra produkter och lösningar och koncernen växer med 4,6 % organiskt i det tredje kvartalet. Återhämtningen efter ett turbulent fjolår fortsätter och vi går in i årets sista kvartal med hög aktivitetsnivå.”

Allison Kirkby, Telia: ”I det tredje kvartalet accelererade Telias tillväxt till nivåer som inte setts på många år och utvecklingen i vår telekomverksamhet kompenserade mer än väl för den svaga annonsmarknaden. När vi blickar framåt, och delvis baserat på detta kvartals resultat, kan vi nu uppgradera våra EBITDA-utsikter till låg ensiffrig tillväxt i år, jämfört med våra tidigare utsikter om oförändrad till låg ensiffrig tillväxt.”

Ämnen i artikeln

Telia Company

Senast

36,61

1 dag %

−0,52%

1 dag

1 mån

1 år

Arjo

Senast

34,36

1 dag %

−0,98%

Note

Senast

178,80

1 dag %

1,02%

AQ Group

Senast

144,02

1 dag %

−2,69%

Avanza Bank

Senast

300,00

1 dag %

−0,07%

Investor B

Senast

283,85

1 dag %

0,21%

Bergman & Beving B

Senast

287,00

1 dag %

0,00%

HMS Networks

Senast

437,20

1 dag %

−1,49%

Nordea Bank

Senast

117,50

1 dag %

−4,43%

ABB

Senast

487,50

1 dag %

0,16%

Boliden

Senast

296,00

1 dag %

−3,14%

OEM International B

Senast

135,40

1 dag %

−1,31%

Volvo B

Senast

250,80

1 dag %

−1,95%

Softronic B

Senast

23,15

1 dag %

1,09%

Elanders B

Senast

63,80

1 dag %

−2,00%

BE Group

Senast

42,85

1 dag %

0,71%

Kinnevik B

Senast

71,25

1 dag %

7,91%

Husqvarna B

Senast

44,81

1 dag %

0,04%

Handelskriget

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−1,34%

Senast

2 353,13

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.