Stängda fonder kan delas upp

I spåren av den ryska invasionen av Ukraina kan fondsparare i Rysslands- och Östeuropafonder varken köpa eller sälja fondandelar. Nu vill Fondbolagens förening att Finansinspektionen och regeringen ska tillåta att fondbolagen delar upp fonder utifrån vilka innehav som går att värdera eller inte.

placera-östeuropa.jpg

4 mars 2022

Fonder får hållas stängda för in- och uttag när det inte går att värdera innehavet i fonden, vilket är fallet med Rysslands- och Östeuropafonder när Moskvabörsen håller stängd. Men alla fonder som berörs och som har en senarelagd handel, som det kallas, består inte av 100 procent aktier på den stängda Moskvabörsen.

Längre ned i artikeln kan du läsa mer om varför en fond måste senarelägga handeln när innehavet inte går att värdera korrekt.

I själva verket stoppas även handeln i fonder som endast har en viss exponering mot Ryssland. Därför vill nu Fondbolagens förening att fonderna ska kunna delas upp, så att fondandelsägare ska kunna komma åt sina besparingar i den del av fonderna som faktiskt går att värdera. Det innehav som fortsatt inte går att värdera placeras i den del av fonden som fortsatt hålls stängd.

Det är Finansinspektionen som kan ge tillstånd att dela upp en fond, men det krävs en lagändring för att fondbolaget inte ska behöva vänta i tre månader från att FI gett sitt godkännande, det skriver Fondbolagens förening i ett pressmeddelande.

Det finns även andra hinder i lagen, till exempel att de båda fonderna som bildas efter delningen ska ha samma sammansättning av tillgångar, vilket ju inte fungerar om syftet är att exempelvis dela upp en Östeuropafond i en rysk och en icke-rysk del.

Här kan du läsa Fondbolagens förenings framställan till regeringen och Finansinspektionen.

Fonden stänger för att alla andelsägare ska behandlas rättvist

Branschen kallar det alltså för att de ”senarelägger handeln” och det skedde exempelvis under coronakraschen. Då var det sparare i företagsobligationsfonder med lite högre risknivå som inte kunde få ut sina pengar för att fonderna inte kunde värdera sina innehav på grund av likviditetsbrist på den svenska företagsobligationsmarknaden.

Detta är något ett fondbolag gör för att alla andelsägare ska behandlas lika. Om vi tar det färska exemplet med Rysslandsfonder så är ju den ryska börsen stängd sedan några dagar tillbaka. Det gör att man inte kan värdera aktierna, alltså fondens innehav, varken för den som vill sälja sina fondandelar eller för den som vill behålla sina fondandelar.

Det man vill undvika är alltså två scenarier som kan uppstå när ett fondinnehav inte går att värdera och andelsägarna riskerar att inte behandlas rättvist:

De som tillåts sälja sina fondandelar till ett högre pris än de visar sig vara värda, det vill säga själv gynnas medan de kvarvarande fondandelsägarna missgynnas.

De som tillåts sälja sina fondandelar till ett lägre pris än de visar sig vara värda, det vill säga själv missgynnas medan de kvarvarande fondandelsägarna gynnas.

Börsåret 2025

Fortnox-budet

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−2,19%

Senast

2 424,35

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.