Svenskarnas intresse för tillväxtmarknader i allmänhet och Latinamerika i synnerhet är stort. Så fort aktiemarknaderna visar sin ljusa sida flockas fondspararna kring Latinamerikafonderna. Regionen har också varit en bra livboj under den senaste börsturbulensen.
Medan världens börser i stort har backat med nästan 20 procent sedan toppen i oktober förra året har börserna i Latinamerika stigit marginellt. Fast utvecklingen har varit minst sagt skakig. Fondspararna har kastats mellan hopp och förtvivlan. Men de som har orkat vara kvar under hela berg-och-dalbanan har fått bra betalt.
I januari föll börserna i Latinamerika nästan 20 procent, vilket var nästan dubbelt så mycket som världen i övrigt. Men de som har vågat hålla kvar sina fonder, eller till och med vågade köpa då, har fått en bra revansch. Sedan dess har Latinamerika stigit med 25 procent, samtidigt som övriga världen har fortsatt att backa ett par procent.
Jämför man utvecklingen för Latinamerika- och råvarufonder är följsamheten påtaglig, se diagram här. Det beror till stor del på att Latinamerika till stor del består av råvaruföretag. Nästan 40 procent av aktiemarknaden utgörs av olje- och råvarubolag.
Nyligen annonserade Brasilien att de har funnit ytterligare en gigantisk oljefyndighet. Om de preliminära mätningarna stämmer kan landets två senaste fynd visa sig vara bland de största oljefyndigheterna som har hittats de senaste 30 åren på jorden. Då kommer ytterligare fokus att falla på Brasilien på bekostnad av mellanöstern.
Brasilien är, även utan dessa två oljefyndigheter, Latinamerikas bjässe. Nästan 60 procent av regionens börsvärde finns i brasilianska bolag. En investering i en Latinamerikafond innebär i praktiken en satsning på Brasilien. Av de övriga länderna utgör Mexico cirka 20 procent av regionens börsvärde, Chile 10 procent och Colombia 5 procent. Trots att Argentina är ett stort land så är det litet när det kommer till aktiemarknaden och utgör endast cirka 2 procent av regionens börsvärde.
Den brasilianska ekonomin har vuxit kraftigt de senaste åren. Bara under förra årets sista kvartal var tillväxten 6,2 procent. Det har satt press på bland annat inflationen som centralbanken uppskattar kan komma att överstiga målet på 4,5 procent. Centralbanken höjde häromdagen också räntan för att kyla av den heta ekonomin. Det överraskade aktiemarknaden som sänkte börsen någon procent.
Även i Chile har inflationen stigit, och uppgick i mars till 8,5 procent. Det är den högsta nivån på över 11 år. Landets valuta har stärkts på spekulationer om att centralbanken kommer att höja räntan ytterligare. Nu ligger den på 6,25 procent, vilket är den högsta nivån på sex år.
En investering i Latinamerika är också en satsning på Kina. Landet är världens största köpare av metaller. Om den kinesiska tillväxten avtar så avtar också importen av bland annat koppar. Under årets första kvartal minskade landets kopparimport med 19 procent, och bedömare tror att den kan fortsätta falla framöver. Världens största kopparproducent, Codelco, finns i Chile. Terminspriset på koppar har fallit den senaste tiden.
Även om Latinamerika till stor del är beroende av export så är den inhemska tillväxten också stor. Det ekonomiska välståndet har ökat kraftigt de senaste åren och med det växer en rikare medelklass fram. Det är också den inhemska efterfrågan som aktiemarkanden bedömer som den viktigaste drivkraften framöver.