De latinamerikanska börserna stod som högst runt den 23 juli tidigare i somras. Den brustna amerikanska bostadsbubblan och den efterföljande kreditkrisen på finansmarknaderna satte rejäla spår på de latinamerikanska börserna.
Fram till den 16 augusti tappade regionen i genomsnitt 16 procent i värde. Hårdast drabbades Argentina som föll med över 20 procent. Regionens största land och motor, Brasilien, fick se sitt börsvärde falla med 17 procent. Chile, Colombia och Mexico föll mellan 14 och 10 procent.
Många anser att nedgångarna var omotiverat stora och att de globala investerarna var urskillningslösa när de drog i nödbromsen och sålde. Att så stämde kanske återhämtningen visar. Börserna i Brasilien och i Argentina har stigit med över 10 procent sedan bottennoteringen den 16 augusti.
I Brasilien är den underliggande ekonomin stark. Landet har en positiv bytesbalans och utländska direktinvesteringar ökar. Både räntan och inflationsförväntningarna sjunker. Ekonomin växer starkt och fondförvaltare på Nordea uppskattar bolagens vinsttillväxt till 30 procent i år. Tidigare har Brasilien haft ett stort beroende till USA, men exporten dit har minskat och utgör idag endast 2 procent av landets totala export. Så även om amerikanerna skulle dra ned på sin konsumtion så skulle det inte få så stor påverkan på den brasilianska exporten.
Den stora risken ligger, men också möjligheten, ligger i landets råvarurikedomar. Nästan hälften av bolagen på den brasilianska börsen är verksamma inom råvaror och energi. Skulle den globala efterfrågan minska är risken stor att det slår hårt mot den brasilianska aktiemarknaden.
Personligen tror jag att det finns en stor uppdämd efterfrågan på placeringar i tillväxtmarknader. Men om vi har passerat botten ännu, eller om kreditkrisen kommer att pressa aktiekurserna ännu ett tag, är jag mer osäker på. En bra strategi kan därför vara att successivt öka sina placeringar i regionen.