Samhällstrender ska lyfta Lundmarks Europafond

Efter tre år utanför rampljuset gör Håkan Lundmark åter entré på den svenska fondmarknaden. Nyligen lanserade han sin första egna fond, Europa Aktiv. Vi har analyserat hans tidigare prestationer och de placerar honom bland de främsta Europaförvaltarna. Rekommendationen från Placera Nu är att hans fond mycket väl kan platsa i fondportföljen som ett komplement till andra europeiska aktiefonder.


7 februari, 2007

Håkan Lundmark har en lång bana bakom sig som förvaltare av europeiska aktier. Från 1992 till 2001 förvaltade han Länsförsäkringars Europafond. Det gjorde han med så stor framgång att han  utsågs till årets förvaltare inte mindre än fem gångar. Från 2003 till slutet av förra året förvaltade han Riksbankens Jubileumsfonds europeiska aktieportfölj. Nu är han tillbaka med en egen Europafond tillsammans med Jonas Edholm, som han samarbetade med på Länsförsäkringar, och som har förvaltat hedgefonder sedan 2002.

Placera Nu har analyserat Håkan Lundmarks tidigare prestationer som Europaförvaltare och jämfört resultaten med andra Europeiska aktiefonder på den svenska marknaden. Resultaten är klart godkända. Från januari 2004 till i september förra året steg hans portfölj med drygt 70 procent. Det kan jämföras med MSCI Europaindex och den europiska genomsnittsaktiefonden som båda steg med drygt 61 procent. Konsistensen är också god - två månader av tre steg portföljen i värde, och vid sex av tio månader slog portföljen både index och genomsnittet av andra Europafonder. Det resultatet placerar honom bland de 25 bästa procenten av de 205 breda europeiska aktiefonder som marknadsförs i Sverige och som har funnits i tre år.

Det som talar för Lundmark & Co Aktiv Europa är Håkan Lundmarks tidigare goda resultat, i kombination med Jonas Edholms erfarenheter av hedgeförvaltning. Även om fonden i grunden ska ses som en traditionell europeisk aktiefond, har den möjlighet att använda derivat i betydligt större utsträckning än andra "vanliga" europeiska aktiefonder. Om förvaltarna till exempel tror på börsnedgång kan fonden sälja en aktieindexterminskorg mot de aktiva innehaven för att skydda kapitalet. Det är just vid börsfall som det är extra viktigt att kunna minska risken och skydda kapitalet. Lyckas förvaltarna med det kan avkastningen jämfört med andra fonder skjuta i höjden rejält, till andelsägarnas glädje.

Aktiv Europa kan placera i alla typer av företag, stora som små och i både värde- och tillväxtbolag. Den flexibla inriktningen ser jag som en styrka. För nystartade fonder med oerfarna förvaltare kan friheten lätt bli en svaghet, eftersom den kan skapa osäkerhet. Men med Håkan Lundmarks långa erfarenhet ser jag det som en fördel att ha större valfrihet.

Förvaltningen är temabaserad vilket innebär att förvaltarna försöker identifiera olika teman, till exempel en åldrande befolkning (se faktaruta). Inom varje tema fokuserar förvaltarna på att hitta de mest attraktiva aktierna, alltså dem som kommer att gynnas mest av temats utveckling. Förvaltarna har särskilt fokus på nyckeltal som förändringen av avkastning på eget kapital och investerat kapital i relation till vinst och aktiepris. Portföljvikter för olika aktier ligger vanligtvis mellan 2 till 5 procent. Arbetssättet säkerställer en mycket hög grad av aktiv förvaltning.

Det finns självklart också risker. En uppenbar risk är att förvaltarna identifierar fel teman och till följd av det investerar i fel aktier. En annan risk som de flesta sparare inte känner till är servicen från investmentbanker och fondkommissionärer som fondbolagen får. Förvaltare med mycket kapital som gör många och stora affärer betalar också mycket i courtage och får också bättre service i form av snabbare och fler analyser och research. Lundmark & Co kan inte räkna med samma service nu som när de var på Länsförsäkringar och Riksbankens Jubileumsfond, utan de måste göra mer arbete själva.

Förvaltningsarvodet ligger på 1,4 procent per år, vilket är lågt jämfört med andra fonder. Men det prestationsrelaterade arvodet på 20 procent av överavkastningen mot MSCI Europa kan komma att sänka nettoavkastningen. Men fördelarna och möjligheterna kompenserar arvodet. Rekommendationen är att fonden mycket väl kan platsa i fondportföljen som ett komplement till andra europeiska aktiefonder.

Centaur Climate Fund

Senast

191,21

1 dag %

−0,97%

1 dag

1 mån

1 år

Marknadsöversikt

OMX Stockholm 30

1 DAG %

−0,72%

Senast

2 355,58

1 mån
Loading market data...
Senaste aktieanalyserna på Placera
Senaste aktieanalyserna på Placera
Privatekonomi med Placeras expert
Karolina Palutko Macéus
Karolina Palutko Macéus skriver om allt som har med privatekonomi att göra och hur du kan få mer pengar i plånboken.
AFV
AFV
Är du kund hos Avanza? Just nu kan du få en unik rabatt på Affärsvärlden. Afv har 28 år i rad utsetts till Sveriges bästa affärsmagasin i en undersökning med börs-VD:ar, finanschefer, IR-chefer och aktieproffs.
Annons
Introduce
för börsens små- och medelstora företag.
Annons
Investtech
Här hittar du våra artiklar om teknisk analys i samarbete med Investtech.
Börsen idag
Börsen idag
Här hittar du våra artiklar om börsen idag.