Alla talar om tillväxten och potentialen för tillväxtmarknaderna, framför allt för de fyra stora, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. De har till och med fått ett namn, BRIC, första bokstaven i varje land. I en rapport som publicerades år 2003 av den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs, spås de fyra stora tillväxtmarknaderna bli ekonomiska stormakter om 40 till 50 år. I dag utgör de cirka 40 procent av jordens befolkning och tillväxten i länderna är större än för världen i genomsnitt.
Det finns inget fondbolag med global inriktning som inte erbjuder antingen en BRIC-fond eller fonder som placerar i de enskilda länderna. I fondtabellerna finns det sex Brasilienfonder, 20 Rysslandsfonder, 23 Indienfonder och 14 Kinafonder. Utöver det finns det 15 alternativ med breda BRIC-fonder.
På börserna har utvecklingen gått mer eller mindre spikrakt uppåt. Trots börsturbulensen under året har BRIC-fonderna stigit med över 30 procent i genomsnitt. Bäst har det gått för Kinafonderna, vars medelavkastning är uppe i 60 procent sedan årsskiftet. Fonderna som placerar i Indien eller Brasilien har stigit med 30 respektive 40 procent i genomsnitt. Lite motigare har det varit för Rysslandsfonderna, medelavkastningen hittills i år ligger bara på 8 procent.
Frågan är hur en normalsparare ska göra. Det är alltid lockande att välja enskilda länderfonder, gör man rätt är chansen till extra hög avkastning stor. Men väljer man fel land kan det bli motsatta. Det är som med all riskspridning.
Därför tror jag att de flesta fondsparare får bättre både nattsömn och avkastning om de väljer en bred BRIC-fond i stället för att försöka tajma aktiemarknaderna i respektive länder. Risken i BRIC är redan tillräckligt hög. HSBC GIF BRIC Markets Equity AC USD och Templeton BRIC A Acc USD är två bra breda BRIC-fonder. HSBC kostar 1,5 procent i årlig förvaltningsavgift och Templeton tar ut 0,1 procent ytterligare.
För sparare som inte gillar risk, men som ändå vill ta del av tillväxten i BRIC-länderna, finns ett lågriskalternativ: Carnegie Safety 90 Bric. Fonden kan ses som en blandfond där en stor del av kapitalet placeras i svenska räntebärande värdepapper, för närvarande cirka 30 procent. Andelen varierar beroende på hur aktiemarknaderna utvecklas. Ju bättre de går, desto större andel placeras i aktier i BRIC-länderna. Carnegie tar ut en ganska hög avgift för sin fond, 2,5 procent per år kostar den.