Lundmark Aktiv Europa förvaltas utifrån ett antal olika teman. Nu gäller bland annat jordbruk, hälsomedvetande och klimathotet. Fonden förvaltas av Håkan Lundmark och Jonas Edholm, både med ett förflutet på bland annat Länsförsäkringar.
Fonden är relativt nystartad och kom igång i början av 2007. Fonden har lite friare placeringsregler än de flesta andra Europafonder och därmed skriver vi upp risken något. Förra året var tufft för förvaltarna och fonden backade med 40 procent, vilket var cirka 5 procentenheter sämre än index.
Men i år har det gått betydligt bättre. Fonden har stigit med drygt 17 procent, vilket är 10 procentenheter bättre än index, och lika mycket bättre än de breda Europafonderna som grupp. Månadsvis har fonden slagit index samtliga månader förutom i maj då den bara steg 3,5 procent jämfört med index 4,9 procent. Jämfört med andra breda europafonder ligger Lundmark Aktiv Europa i täten. Bland svensk breda Europafonder är det faktiskt ingen som klår dem.
Fonden tar inte hänsyn till index i sin förvaltning och var hade en defensiv inställning till börsen framtill i början av året. Först på senvintern ändrade de inställning och blev mer positiva.
Bakom den senaste tidens framgång ligger värderingstemat. I början av året köpte de många aktier som var ordentligt utbombade och där marknaden värderade dem utifrån ett konkursscenario snarare än utifrån kassaflödet.
"Under korrektionen i vintras identifierade vi flera bolag som såg extremt billiga ut i förhållande till deras underliggande värde. Flera av företagen hade dock stora, befarade, skuldsättningsproblem vilket medförde att marknaden knappt värderade dem som en "going concern". Marknaden valde i vanlig ordning att sänka samtliga bolag med hög skuldsättning utan hänsyn till kassaflöde och sjunkande räntenivåer. Då tog vi tillfället i akt och köpte", säger Jonas Edholm.
Bland kursvinnarna i fonden återfinns bland annat de brittiska pubkedjorna, Punch Taverns och Enterprise Inn, båda har stigit med cirka 300 procent från botten. Barclays är ett annat innehav som bidragit starkt till fondens goda avkastning. Även Fortis finns med, om än dock i liten omfattning.
Börsutvecklingen har varit stark de senaste månaderna och nu har förvaltarduon blivit lite försiktiga igen och sålt en del av fondens mindre innehav som har utvecklats starkt. Idag är fondens största innehav Total, Novo Nordisk, Xstrata, Inmarsat och Fourlis, se faktaruta.
"Omvärdering av framtiden har skett mycket snabbt och värderingen av börserna ser nu inte lika attraktiv ut. Ett problem är att man löser problemen med samma åtgärder som skapade dem, ohämmad kreditgivning, plus att detta på sikt kan leda till en allmän inflationsrädsla och inflation. Dessa hot ligger dock en bit bort, och det finns fortfarande mycket kapital på sidlinjerna. Det kan komma en rekyl men vi håller ett öppet sinne för att uppgången kan fortsätta längre än vad många tror är möjligt", säger Jonas Edholm.
Placera.nu tycker att det ser ut som om förvaltarduon, Lundmark och Edholm har hittat rätt bland trender och teman på den europeiska aktiemarknaden. Därför vågar vi skriva upp vår rekommendation till öka för de som går i tankarna om att göra en investering i en eller flera Europafonder.
Placera.nu bedömer fortfarande att risken i fonden är lite högre än andra fonder, framför allt beroende på fondens friare placeringsreglemente. Att fonden är relativt liten, cirka 100 miljoner kronor, ska snarare ses som positivt, då det gör den snabbrörlig.