Den finansiella kartan har ritats om en hel del de senaste månaderna. Banker går omkull och blir antingen uppköpta av en annan bank eller förstatligade. De som förstatligas står på en säljlista och de intressenter som har kapital kan förvärva till lågpris.
Fondbolagen är oftast dotterbolag till bankerna och följer med i olika köp eller förstatliganden. Oftast är det banken det skrivs om i tidningarna och vart fondbolagen tar vägen röner inga stora rubriker.
I slutet av september kunde vi läsa att den belgisk/holländska banken Fortis gick över styr. Banken som är uppdelad i två delar, en belgisk och en holländsk bank gick skilda vägar. Den holländska delen togs över av den holländska staten. Vad som händer med den är ännu oklart, men den köps säkert upp av någon.
Den belgiska delen ser ut att blir fransk, då den stora franska banken, BNP, har förklarat att de vill köpa Fortis Bank Belgien. Innan affären kan avslutas krävs en hel del pappersexercis och godkännande från både belgiskt och franskt håll.
Kopplingen till Sverige och Alfred Berg är den att Fortis Bank Belgien äger Fortis Investments som i sin tur äger Alfred Berg. Investmentbanken Alfred Berg hette tills relativt nyligen ABN Amro och köptes förra året av ett konsortium som Fortis var en del av.
David Wästberg, pressansvarig på Alfred Berg, säger att de inte vet när affären kan vara genomförd men tror att det kommer mer information kring årsskiftet.
Går affären igenom väntar en ny omorganisation av fondförvaltningen. Nyligen slutfördes den senaste, då Fortis tog över ABN Amro och dess fondförvaltningsorganisation. Förvaltningen av vissa fonder övertogs av förvaltare från Fortis, medan mandatet ligger kvar hos ABN:s förvaltare för andra fonder.
Förvaltningsmässigt är Sverige marginaliserat då ABN Amro redan tidigare tog över all förvaltning, förutom av svenska aktier och räntor. Den största delen av Alfred Bergs verksamhet går idag ut på att sälja och marknadsföra Fortis placeringsprodukter.
I slutet av september tillkännagavs också att Swedbank köper Banco Fonder av Fortis. Den officiella förklaringen var att Fortis vänder sig till den institutionella marknaden, medan Banco vänder sig till privatpersoner, vilket inte passade in i Fortis struktur.
Vad som händer med fondförvaltningen efter årsskiften är oklart. Den franska banken, BNP, är stora på fonder också. I Sverige har de noterat över 100 olika fonder, medan ABN Amro har 52 noterade fonder. Självklart finns det en hel del överlappningar i utbudet och sammanslagningar är att vänta.