Maria Landeborn, strateg på Danske Bank, är tydlig. De flesta av oss har redan alldeles för stor andel av sitt sparande investerat i svenska aktier och fonder.
Att därför ta hem vinst i globalfonderna och öka i Sverigefonder bör generellt undvikas. Men: Håll koll på hur diversifieringen i portföljen ser ut.
“Hur mycket har jag globalt och i USA? Hur stor del utgör Sverige?”, är några frågor man som småsparare bör ställa sig, tycker Maria Landeborn.
“Om man tittar på hur stor Stockholmsbörsen är i ett världsindex så är det mindre än 1%. Funderar man på att ta hem vinst i en globalfond som gått så bra, men som är en liten del av den totala portföljen kan det vara fel strategi att sälja av den”, säger hon.
Växande bolagsvinster
USA väger förstås tungt i världsindex. Och trots att de amerikanska börserna gått starkt ser Maria Landeborn ingen anledning till att farten ska sakta ner.
“Ekonomin har gått bättre än väntat under hela här perioden med höga räntor. Tittar man på bolagsvinsterna i USA så har de vuxit fem kvartal i rad och de väntas fortsätta öka framöver”, säger hon.
Donald Trumps politik kan ge en skjuts till mindre bolag. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Det är ett recept för en fortsatt positiv konjunkturutveckling, menar strategen. Men hon ser motsatta signaler på vår sida av Atlanten.
“Vinstutvecklingen har också varit svagare. Vi har dessutom en osäkerhet kring Donald Trump: Vad kommer han göra med tullarna? Senast idag såg vi hur han gjorde ett utspel kring tullar mot Kanada och Mexiko. Då ser vi hur deras marknader sjunker och valutor försvagas”, säger Maria Landeborn.
Småbolag gynnas
Framför sig ser strategen att en våt filt kommer ligga över de europeiska börserna fram tills USA:s nya president är på plats och den geopolitiska situationen klarnat.
Vilka som däremot kan gynnas är de mindre amerikanska bolagen, tror Maria Landeborn.
“Under fjolåret så var uppgången driven av de stora teknikjättarna. I år så har vi sett att börsuppgången breddats. Där tror vi att det finns mer att hitta i små och mellanstora bolag som inte är så högt värderade”, säger hon.
För dem blir det också medvind med Feds räntesänkningar, samt Trumps omtalade avregleringar och skattesänkningar.
“Det är någonting som främst gynnar små bolag som också ofta har sin skattehemvist i USA. Tittar man på techjättarna skattar de mycket utomlands, i Irland till exempel. Så det spelar inte så stor roll för dem om Trump sänker bolagsskatten från 21 till 15%. Men för de mindre bolagen som skattar i USA kan det vara större skillnad”, säger Maria Landeborn.