Börsen idag: Öppning nedåt väntas

Morgonrapport Walls Street handlades i dur på gårdagens handel. Asienbörserna rör sig i nordlig riktning på börsveckans sista morgon medan ledan terminer pekar mot en öppning under nollan på Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna stängde nära nollstrecket på torsdagskvällen. Mycket av handeln styrdes av bolagsrapporter för det tredje kvartalet samt makrostatistik där detaljhandeln i september visade starka siffror, likaså pekar preliminära indikatorer på en sjunkande arbetslöshet. Negativt var dock industriproduktionen som sjönk förra månaden. På aktiemarknaden lyfte halvledarsektorn igår till skillnad från tidigare i veckan på en stark rapport från TSMC som rusade tvåsiffrigt och drog med sig företag som Nvidia, medan finanssektorn fortsatte att klättra på ytterligare starka kvartalsrapporter från finansjättarna. Även dollarn klättrade på den lovande makrostatistiken och nådde 11 veckors högsta vilket kan ses som ett tecken på ökat förtroende för den amerikanska ekonomin som förväntas komma med ännu en räntesänkning på 25 punkter i slutet av oktober, något marknaden är 96 procent säker på i nuläget. Det breda S&P 500-indexet stängde i dur medan kompositindexet Nasdaq tappade 0,1 procent och det tekniktunga Dow Jones indexet ökade 0,4 procent. 

Torsdagen bjöd på en blandad utveckling bland råvarorna där guldet slog nytt rekord medan basmetallerna backade och oljan handlades i dur. Oljepriset har de senaste två dagarna återhämtat sig efter två veckors botten med hjälp av amerikansk statistik som visar på sjunkande olje- och bränslelager. Mer specifikt föll oljelagren med 2,2 miljoner fat jämfört med en förväntad ökning på 1,8 miljoner fat. Andra märkvärdiga faktorer är att den europeiska centralbanken (ECB) sänkte sin styrränta igår vilket gör det billigare att låna, vilket i sin tur potentiellt kan öka efterfrågan på olja i regionen, detta efter att statistik och analyser på sistone har pekat i motsatt riktning. Framöver är investerare fortsatt försiktiga i skuggan av den geopolitiska oron i Mellanöstern. WTI-oljan och Brentoljan ökade båda med 0,2 dollar till 70,6 respektive 74,4 dollar per fat.

Basmetallerna backade på bred front igår där nickel och tenn blev dagens förlorare med en utveckling på minus 2,1 procent. Aluminium och koppar backade 1,2 respektive 0,9 procent medan bly sjönk 0,8 procent. Bäst gick det för zink som bara tappade 0,6 procent. Guldet å andra sidan fortsätter sitt prisrally efter att ha klättrat mer än 30 procent i år och nådde nytt rekord igår. Detta efter att ECB sänkt styrräntan i eurozonen samt överträffande statistik för detaljhandeln i USA. Även det amerikanska valet och kriget i Mellanöstern, kombinerat med förväntningar på ytterligare räntesänkningar i USA driver upp spotpriset på guldet, som inte genererar någon ränta själv, brukar blomstra i en lågräntemiljö. Metallen ökade 17,1 dollar till 2 690,8 dollar per uns.

Bland enstaka börsnoterade amerikanska bolag bjöd torsdagen på blandade rörelser där förvaltningsjättarna fortsätter att överträffa förväntningarna med sina kvartalsrapporter. Blackstone klättrade 6,3 procent efter att ökat sina förvaltade tillgångar med 10 procent, fyra gånger mer än EQT.  I tekniksektorn rasade elbilstillverkaren Lucid med 18,0 procent efter en rapport som inte nådde upp till investerares förväntningar. I motsatt riktning ökade TSMC med 10 procent på sin rapport men vände till minus 1,0 procent tills stängning utan vidare förklaring. Netflix backade också inför stängning med 2,0 procent då deras rapport för släpptes senare på kvällen, som överträffade förväntningarna och ledde aktiekursen uppåt med 5,0 procent på eftermarknaden. 

Den amerikanska tioåriga statsobligationen ökade sex punkter till 4,09 procent.

De asiatiska börserna handlas uppåt på börsveckans sista morgon. I Kina har det släppts ny makrostatistik som visade att tillväxten, industriproduktionen och detaljhandeln överträffat estimatet i landet vilket tyder på oväntad styrka i världens näst största ekonomi. Landet har som mål att växa fem procent per år, något data vill hävda att de nu närmar sig, vilket var anledningen bakom de stora stimulanspaketen då Kina hoppades att de skulle hjälpa till att driva upp produktionen och tillväxten i landet. Även i Japan visar ny makrodata positiva siffror där kärninflationen i landet minskade till följd av regeringens tidigare stödpaket för att sänka energipriserna. Den japanska centralbankens chef uttalade sig att de planerar att fortsätta höja styrräntan ifall inflationen i landet håller en stabil utveckling mot deras mål på två procent och menar att de inte vill att inflationen ska drivas av stigande priser utan snarare av efterfrågan och lönehöjningar. Det kinesiska Shanghaiindexet klättrar 1,8 procent klockan 07:45 medan Hang Seng stiger med 1,9 procent. Det japanska Nikkei 225-indexet handlas uppåt med 0,2 procent. 

På Stockholmsbörsen har Volvo släppt sin kvartalsrapport nu på morgonen som inte nådde upp till analytikernas förväntningar. Rörelseresultatet för det tredje kvartalet landade på 14 074 miljoner kronor, vilket är 50 miljoner under det förväntade, medan omsättningen var 116 978 miljoner kronor, även det lägre än väntat. Orderingången missade också de förväntningarna med 43 234 lastbilar, 3 500 mindre än konsensus. Även HMS Networks rapporterade på morgonen med ett ebita rörelseresultat på 163 miljoner kronor, lägre än det tidigare 223 miljoner. Senare under dagen rapporterar även Avanza, Autoliv och Lyko.

På morgonen har det också inkommit en del nya rekommendationer där bland annat SEB sänker Kinneviks riktkurs till 94 kronor (100) men upprepar rekommendationen köp. ABB får en höjd riktkurs av Pareto till 690 kronor (670) tillsammans med Industrivärden som höjs till 387 kronor (372) där behåll upprepas och Investor som höjs till 317 kronor (304), också här upprepas behåll. Citigroup sänker Hemnet till 415 kronor (418) och upprepar neutral och Handelsbanken höjer sin rekommendation för Nokia till köp från behåll. Dagens sista rekommendationer är Arjo som sänks av både Pareto och SEB till 40 (52) respektive 43 kronor (50) där rekommendationen köp behålls.

På makrofronten släpps en hel del intressant statistik under fredagen. Japan inledde klockan 01:30 med både septembers och det årliga konsumentprisindexet som landade på minus 0,3 respektive plus 2,4 procent . Därefter rapporterade Kinas National Bureau of Statistics på bruttonationalprodukten för det tredje kvartalet klockan 04:00 som kom in under förväntningar på 0,9 procent medan det årliga förblev oförändrat. Samtidigt delgavs statistiken för den kinesiska industriproduktionen som ökat till 5,4 procent samt landets arbetslöshetssiffror som minskat till 5,1 procent. I Europa börjar dagen klockan 08:00 då Office of National Statistics meddelar de brittiska detaljhandelssiffrorna för september samtidigt som Statistics Sweden släpper sveriges arbetslöshetssiffror för samma månad. I USA får vi reda på antalet bygglov samt antalet påbörjade byggen för september klockan 14:30 och Baker Hughes total räkning av oljeriggar som är dagens sista händelse klockan 19:00.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -