Börsen idag: Öppning nedåt väntas

Morgonrapport Wall Street utvecklades nedåt efter gårdagens rapporttyngda handel medan asienbörserna rör sig spritt på onsdagsmorgonen. Ledande terminer pekar mot en öppning söder om nollstrecket på Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna stängde på rött under tisdagskvällen, tyngda av halvledarsektorn efter att ASML av misstag publicerat sin rapport med svaga siffror för det tredje kvartalet. Den nederländska halvledarjätten avslöjade oväntat i förtid att de sänker sin försäljningsprognos för 2025 samt att orderingången endast uppnådde drygt hälften av det förväntade 5,39 miljarder euro för det tredje kvartalet. I samband med de dystra resultaten och Bloombergs avslöjande att USA diskuterar en begränsad chipexport för Nvidia till vissa länder, backar hela sektorn brett och drog med sig de amerikanska börserna. Även oljesektorn försvagades igår i kölvattnet av ett sjunkande oljepris. Den inledande rapportsäsongen bjöd på siffror från flera storbanker igår där de flesta överträffade förväntningarna, men aktiekurserna handlades blandat med större nedgångar än uppgångar. Detta kan möjligtvis förklaras av att investerare förväntade sig ännu starkare siffror från bankerna. Fortsättningsvis tyngdes Dow Jones-indexet av att sjukförsäkringsjätten Unitedhealth föll på sin kvartalsrapport, där indexet stängde på minus 0,75 procent. Det breda S&P 500-indexet backade lika så med 0,75 procent medan det tekniktunga Nasdaq sjönk 1,4 procent.

Råvarorna sjönk under tisdagen. Oljepriserna har den senaste tiden rusat på grund av att det geopolitiska läget i Mellanöstern eskalerat, en prisutveckling som nu vänt nedåt till följd av att de oljeexporterande staternas organisation (OPEC) i förrgår sänkte sin prognos för den globala efterfrågetillväxten för resten av året och 2025. Detta var den tredje nedrevideringen OPEC gjort i rad. Samtidigt minskade Kinas oljeimport för femte månaden i rad. En av faktorerna för oljeprisets tidigare lyft var spekulationer i att Israel skulle angripa Iranska kärnkrafts- eller oljeanläggningar som svar på Irans luftangrepp tidigare i oktober. Igår uttalade sig landet om att de nu planer att lyssna på USAs oro kring sådant agerandet och inte kommer angripa dessa anläggningar men tänker framöver att fortsätta agera utifrån egna bedömningar. WTI-oljan hade handlats nedåt 3,1 dollar till 70,8 dollar per fat vid 20:35 igår kväll och Brentoljan med minus 3,0 dollar till 74,4 dollar per fat.

Basmetallerna hade även de en för det mesta röd tisdag. Dagens förlorare blev zink som tappade 1,4 procent följt av koppar och nickel som bägge rörde sig minus 1,3 procent. Aluminium backade 0,9 procent medan tenn och bly blev dagens vinnare då de båda ökade med 0,3 procent. Guldet klättrade något igår till följd av en sjunkande ränta på amerikanska statsobligationer som gör metallen till en attraktiv investering i jämförelse. Framöver förväntar sig analytiker en viss konsolidering i prisutvecklingen snarare än fortsatt prisökning då även dollarn förväntas backa något efter att ha nått den högsta nivån på två månader. Guldet ökade med 16,1 dollar till 2 664,7 dollar per uns.

Bland enstaka rapporterande börsnoterade amerikanska företag klättrade Bank of America på sin rapport med 0,5 procent medan bankerna Goldman Sachs och Citigroup backade med 0,1 respektive 5,1 procent. Inom hälsosektorn utvecklades Unitedhealth minus 8,2 procent och Johnson & Johnson uppåt med 1,6 procent. Inom halvledarsektorn släppte ASML sin rapport av misstag i förtid vilket fick företaget att falla med 16,3 procent, på grund av misstaget och de negativa siffrorna backade även Nvidia med 4,7 procent och AMD med 5,2 procent. Apple ökade 1,1 procent och Microsoft stängde minus 0,1 procent.

Den amerikanska tioåringen backade sex punkter till 4,03 procent.

De asiatiska börserna handlas blandat på onsdagsmorgonen. De kinesiska börserna är fortsatt volatila på morgonen från att ha handlats ned 1,2 procent som mest till att ligga över nollstrecket vid gryning. Regimen har inte uttalat sig något mer detaljerat kring senaste tidens stödåtgärder som har fått börserna i regionen att både rusa till årshögsta och sedan falla 10 procent. Nu blickar investerare förväntansfullt till morgondagen då Kinas bostadsminister kommer hålla pressträff där en så kallad hälsosam utveckling för fastighetssektorn ska diskuteras. I Japan pressar ASMLs rapport fiasko börsen vilket fått halvledarsektorn att falla där enskilda bolag handlas nedåt med över 10 procent. I makrovärlden diskuterar representanter från Bank of Japan framtiden för räntehöjningar som menar att en stigande yen och sjunkande global efterfråga kan öka inflationen och sänka lönerna i landet och menar att man måste vara extremt försiktig med att inte ingripa för tidigt. Fortsättningsvis verkar centralbanken inte vara i någon brådska att höja räntorna då den första höjningen inte förväntas infalla förrän i mars nästa år. Det Japanska Nikkei 225-indexet backar 1,9 procent klockan 07:45 medan de kinesiska Shanghaiindexet har blygsamt ökat med 0,1 procent. Hang Seng handlas uppåt med 0,5 procent.

På stockholmsbörsen rapporterade Emilshus idag klockan 07:30 där förvaltningsresultatet inkom på 173 miljoner kronor, 16 procent höger än samma månad förra året, medan resultaten efter skatt landande på 13 miljoner kronor, 31 procent lägre än samma kvartal ifjol. Fortsättningsvis släpps Dustins, Kinneviks och Fleries rapporter klockan 08:00.

Bland nybakade rekommendationer finner man Ericsson i rampljuset som fått nya riktkurser av SEB, Goldman Sachs, Carnegie, Citigroup, Morningstar och BNP där alla höjer sina riktkurser med cirka 12 procent, SEB höjer till exempel sin riktkurs till 100 kronor (88) och upprepar rekommendationen köp, Citigroup till 84 kronor (71) som upprepar neutral och Goldman Sachs till 45 kronor (40) som upprepar sälj. Morningstar sänker sin rekommendation från köp till behåll med en riktkurs på 95 kronor (92). Barclays sänker sin rekommendation för Boliden till undervikt från övervikt med en riktkurs på 300 kronor. Telia får en höjd riktkurs till 31 kronor (30) av JP Morgan som upprepar neutral medan Carnegie höjer Betssons riktkurs till 130 kronor (125) där rekommendationen behåll upprepas.

På makrofronten blir det en lugn dag. Onsdagen inleds klockan 08:00 då Office of National Statistics meddelar det månatliga och årliga konsument- och producentprisindexet för Storbritannien. Fortsättningsvis i USA delges det årliga och september månads import- och exportprisindex klockan 14:30 och septembers månatliga budgetrapport för Department of the Treasury klockan 20:00. Dagen avslutas 22:30 då American Petroleum Institute rapporterar deras veckovisa råoljelager.

placera.se i samarbete med:
Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -