(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)
I september tog kinesiska regeringen ett avgörande steg för att stabilisera sin ekonomi, som haft svårigheter att återhämta sig efter pandemin.
Med en fastighetsmarknad på randen till kollaps och en ihållande deflationsoro, agerade den kinesiska regeringen genom en rad stimulanser för att stärka tillväxten.
Den 24 september 2024 meddelade Kinas centralbank och finansiella tillsynsmyndigheter att de kommer att sänka utlåningsräntan med 20 baspunkter, sänka bolåneräntan med 50 baspunkter samt minska bankernas kapitalkrav med 50 baspunkter. Dessutom minskades minimikravet för kontantinsats på andrahandsbostäder från 25 procent till 15 procent.
Kinas fastighetssektor som länge har varit en viktig drivkraft för landets tillväxt, har de senaste åren varit en källa till oro. Den finansiella instabiliteten i sektorn har satt press på den kinesiska ekonomin och dragit ner tillväxtutsikterna.
Genom att sänka bolåneräntorna och minska kostnaderna för att köpa fastigheter, hoppas regeringen också att frigöra mer disponibel inkomst för konsumenter, vilket i sin tur skulle kunna leda till ökad efterfrågan på varor och tjänster. Det är en viktig aspekt i Kinas strävan att skapa en hållbar tillväxtmodell som drivs av inhemsk konsumtion snarare än investeringar i fastigheter och infrastruktur.
Reaktionerna på finansmarknaden var omedelbara. De kinesiska aktiemarknaderna reagerade positivt på stimulanserna och den kinesiska centralbankens starka signaler om stöd till ekonomin.
Shanghai Composite Index ökade med 8,3 procent inom 48 timmar efter tillkännagivandet och en uppgången fram till månadsskiftet landade på 22 procent. Det ledde till en markant uppgång i kinesiska aktiefonder.
Månadens vinnare: Kinesiska aktiefonder i topp
De kinesiska åtgärderna fick omedelbar effekt på fonder som har ett stort fokus på kinesiska aktier. Bland månadens stora vinnare hittar vi JPM China A med en uppgång på närmare 27 procent, tätt följd av GAM Multistock China Evolution Equities med 26,4 och Robeco Chinese Equities på 25,8 procent.
Kinafonderna fonder drar nytta av den förnyade optimismen kring Kinas ekonomi och potentialen för snabb återhämtning inom fastighetssektorn och andra tillväxtområden, som konsumentmarknader och teknologi.
De gynnas inte bara av de direkta effekterna av Kinas stimulanser utan också av förväntningar på ökad konsumtion och förbättrad företagsmiljö på kort till medellång sikt.
Defensiva fonder bland månadens förlorare
Samtidigt som kinesiska aktiefonder steg kraftigt i september, mötte defensiva fonder inom hälso- och sjukvårdssektorn betydande motvind.
DNB Bioteknologi var den största förloraren med en nedgång på 7,2 procent, följd av C WorldWide Healthcare Select och Handelsbanken Hälsovård Tema. Även bioteknikfonder som SEB Bioteknikfond C EUR och BNP Paribas Health Cr Innovtr Cl SEK Cap såg betydande nedgångar under månaden, med förluster på 6 procent.
Hälso- och sjukvårdssektorn anses vara defensiv och mindre volatil, vilket gör den attraktiv när marknaderna är instabila. Men när den globala ekonomin visar tecken på återhämtning, och särskilt när riskaptiten ökar på tillväxtmarknader som Kina, hamnar dessa sektorer ofta i skymundan och drabbas av nettoutflöden.
Bioteknikfonder är särskilt känsliga för politiska och regulatoriska förändringar och inte minst debatter om läkemedelspriser och regulatoriska hinder. Då det är valår i USA går diskussionen kring läkemedelsprissättning varm i USA. Det kan ha påverkat investerarnas förtroende för sektorn inför presidentvalet.
Sammanfattningsvis markerade september ett tydligt skifte i investerarnas beteende, där riskaptiten ökade och fokus flyttades från defensiva tillväxtområden till mer cykliska sektorer och tillväxtmarknader, särskilt i Kina.
Den kommande tiden kommer att visa om den förnyade optimismen kring Kina är långvarig eller tillfällig, men september månad bekräftade att när regeringar och centralbanker agerar kraftfullt för att stödja ekonomin, kan det få dramatiska effekter på marknaderna.
För investerare blir det viktigt att noga följa utvecklingen i Kina och hur globala marknader anpassar sig till den förändrade dynamiken.
PÄR STÅHL