Fordonssektorn bromsar börsen

Börs Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på måndagen svagt nedåt. Fordonssektorn tyngde flera bolag i kölvattnet av sänkta prognoser från ledande europeiska biltillverkare.

Omkring klockan 12.30 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,4 procent till 2.628. Ute på de ledande Europabörserna sjönk index i Frankfurt med 0,5 procent och Parisbörsen sattes ned 1,5 procent. Index på Londonbörsen backade 0,5 procent.

I fordonssektorn har både Volkswagen och Stellantis sänkt sina prognoser för 2024 och sällar sig därmed till raden av europeiska fordonstillverkare som varnat för en utmanande marknad. Tidigare har prognossänkningar från Mercedes-Benz och BMW pressat fordonsaktier. Volvo Cars backade 5,4 procent och Autoliv sjönk 4,4 procent. Även lastbilsorienterade Volvo och Traton drogs med nedåt med 1-4 procent.

Bland de mest omsatta storbolagen inom OMXS30 höjdes Telia 0,8 procent följt av Assa Abloy som steg 0,4 procent.

Bland förlorarna återfanns SBB och Sinch som båda sjönk 3,4 procent.

När det gäller Sinch har Danske Bank flaggat för att molnkommunikationsbolagets tredje kvartal sannolikt blir svagare än konsensusförväntningarna i marknaden. Samtidigt tror banken att Sinch närmar sig en tidpunkt då tillväxten börjar ta fart.

Bland de mindre bolagen rusade Cereno Scientific 24 procent. Forskningsbolaget har meddelat att övergripande resultat från en studie i fas 2a med läkemedelskandidaten CS1 vid behandling av den sällsynta sjukdomen pulmonell arteriell hypertension uppnått primärt mål om säkerhet och tolerabilitet.

First North-listade Nimbus backade 6,3 procent. Båttillverkaren gör en avsättning till en omstruktureringsreserv om totalt 55 miljoner kronor med anledning av bolaget avvecklar sina två finska produktionsanläggningar.

På analysfronten har ABG Sundal Collier uppgraderat sin rekommendation för Pandox till köp från behåll medan rekommendationen för Hufvudstaden har sänkts till sälj från behåll.

Det mesta i Pandox "aktiestory" är attraktivt, enligt ABG, som bland annat pekar på tillgångar med hög direktavkastning, långa hyresavtal och stabil operationell leverans. Pandox stärktes 1,7 procent medan Hufvudstaden sjönk 1,2 procent.

Dagens industri ser en kurspotential på minst 25 procent i bilservicekedjan Meko. Aktien får en köprekommendation med en riktkurs på 170 kronor på ett års sikt av tidningen. Aktien höjdes 5,4 procent.

Börsveckan har satt en köpstämpel för Storytel. Aktien stärktes 3,4 procent.

Vidare bedömer Aktiespararna att gruvprospekteringsbolaget Viscaria ser ut som en "riktigt attraktiv" aktie för den som har tålamod. En köprekommendation sattes. Viscaria lyfte 5,7 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -