Räntemarknaden: Stort, brett och ned

Makro Centralbankerna har nu lämnat sina färska penningpolitiska besked. Enligt prissättningen på räntemarknaden väntar nu en fortsatt ”räntesänkarfest” under det kommande året. Den japanska centralbanken undantaget.

Nu har de flesta centralbanker lämnat sina första höstbesked och det har varit en lie blandad kompott. Något som sticker ut är förstås Federal Reserves räntesänkning med 50 punkter men det som kanske ändå har haft störst marknadseffekt är att den kinesiska centralbanken följde Fed i spåren och sänkte lite olika styrräntor med mellan 20 och 50 punkter. Tillsammans med andra stimulansåtgärder och, än så länge, lite vaga löften om att mer är i pipeline har verkligen satt fart på de kinesiska börserna. MSCI Index för Kina är upp med lite drygt 12 procent på en vecka.

Bland övriga, för Sverige lite mer relevanta, centralbanker kan noteras att Schweiz centralbank (som gått främst i räntesänkartåget) drog ner sin ränta med 25 punkter till 1,00 procent. ECB gjorde detsamma medan bland annat Bank of England och Norges bank valde att ligga still.

Apropå ligga still tror vi på Placera att många på marknaden drog en lättnadens suck när Bank of Japan gjorde detsamma. Den banken är annars på väg åt helt andra hållet med räntehöjningar på agendan.

Riksbanken sänkte i sin tur med 25 punkter men vi noterar att förväntningarna på större räntesänkningar än så, redan i närtid, skruvats upp såväl på räntemarknaden som inom analytikerkåren. Konjunkturinstitutet räknade med i torsdagens prognos att Riksbankens styrränta borde vara nere i 1,75 procent redan framåt nästa sommar. Riksbankens egen prognos är mer försiktig då man räknar med en nedgång från dagens 3,25 procent till grovt räknat 2,25 procent under samma period.  

Utifrån räntemarknadens prissättning var det här ändå inga speciellt överraskande besked från centralbankerna. Den kinesiska centralbanken kanske undantagen. Men här var det mer tidpunkten än själva räntejusteringen som överraskade. Efter fortsatt svaga konjunktursignaler kring kinesisk ekonomi låg det i korten att stimulansåtgärderna skulle komma.

Hur ser det då ut framöver enligt prissättningen på räntemarknaden?

 

Det korta svaret är att det vankas räntesänkningar på bred front och i tämligen stor omfattning.

Riksbanken väntas fortsatt vara en av de som går hårdast fram med räntesänkningar och här väntas styrränta ligga runt 2,5 procent vid årsskiftet och ha sänkts ytterligare ner till 1,50 procent i slutet av 2025. Om vi tillåter att runda av en aning och förutsätter sänkningar i 25- eller 50-punkterssteg från centralbankerna.

Federal Reserve väntas också sänka med ytterligare runt 75 punkter i år. Något som indikera ytterligare en ”dubbelsänkning” på ett av de två återstående penningpolitiska möten.  

ECB lär också gå hårt fram under året även om räntemarknaden tvekar lite grann kring om det blir ytterligare 50 eller 75 punkter i år. Om det stannar vid det förra lär det ändå levereras gott om räntesänkningar under 2025.

Dessutom börjar det nu spekuleras kring om inte Norges bank kan leverera en första räntesänkning redan i år. Sannolikheten för att så sker har nu stigit till en bit över 50 procent.

Det här är förstås en ögonblicksbild kring hur det såg ut på fredagsmorgonen enligt prissättningen på räntemarknaden och enligt SEB:s kalkyler. Men för den som hoppas på stora räntesänkningar under det kommande året lär ändå budskapet gå fram.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -