Börsen upp, H&M ned efter rapport

BÖRS Omkring klockan 9.25 hade OMXS30 stigit 0,8 procent till 2.631. Ute i Europa var uppgångarna något större. Tyska DAX-index steg 1,1 procent och franska CAC40 var upp 1,2 procent.

Storbolagsindexet toppades av Boliden som steg 3 procent följt av Atlas Copco som steg 2,9 procent. Atlas Copco, som har exponering mot halvledarsektorn, fick stöd av att den amerikanska chiputvecklaren Micron Technology rusade i den amerikanska efterhandeln på onsdagen efter en rapport som var starkare än väntat.

Klädbolaget H&M redovisade ett klart lägre rörelseresultat än väntat för det tredje kvartalet (juni-augusti). Bruttomarginalen var i linje med förväntningarna medan försäljningen kom marginellt lägre än analytikerestimaten. H&M bedömer samtidigt att rörelsemarginalen för innevarande räkenskapsår blir lägre än målet om minst 10 procent.

Bolaget har också beslutat att återköpa B-aktier för 1 miljard kronor.

H&M tappade mest inom OMXS30 med en nedgång om 6,3 procent.

Telia har inför kapitalmarknadsdagen som inleds under förmiddagen släppt nya mål och utsikter för 2025. Enligt de nya målen ska Telia uppnå en tillväxt i tjänsteintäkterna om 2 procent, på jämförbar bas, och en tillväxt i det justerade ebitda-resultatet om 4 procent, på jämförbar bas, för perioden 2025-2027.

Vidare har Telia som ambition att växa det fria kassaflödet till minst 10 miljarder kronor till 2027.

För 2025 spår Telia en tjänsteintäktstillväxt om 2 procent, på jämförbar bas, och en justerad ebitda-tillväxt om minst 5 procent på jämförbar bas.

Capex väntas uppgå till "under" 14 miljarder kronor och det fria kassaflödet väntas bli omkring 8 miljarder kronor, vilket täcker den lägsta nivån i Telias utdelningspolicy.

Aktien backade 0,5 procent.

Butiksinredningsföretaget Itab har ingått avtal om att förvärva samtliga aktier Financière HMY, för en kontant köpeskilling om 320 miljoner euro. Samtidigt har bolaget genomfört en riktad nyemission genom vilken bolaget tillförs 867 miljoner kronor. Teckningskursen i emissionen blev 22:70 kronor per aktie, en rabatt om cirka 10 procent jämfört med onsdagens stängningskurs. Aktien steg dock 14,3 procent på torsdagen.

På rekommendationsfronten har ABG höjt Thule till behåll från sälj och justerat upp riktkursen till 290 från 265 kronor. Aktien steg 2,1 procent.

Avanza steg 4,4 procent efter att DNB Markets höjt sin rekommendation för aktien till köp från behåll och justerat upp riktkursen till 300 från 255 kronor.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -