Tufft för fordonssektorn efter vinstvarning

Börs Stockholmsbörsen var ned något vid lunchtid på fredagen och tappade därmed delar av torsdagens räntedrivna uppställ. Verkstadssektorn och inte minst företag exponerade mot fordonssektorn föll desto mer efter att ytterligare en tysk fordonstillverkare varnat för sämre tider.

Klockan 12.35 var OMXS30 ned 0,2 procent till 2.588. Aktier för omkring 6,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute i Europa var indexnedgångarna överlag något större.

Tyska Mercedes-Benz sällade sig till raden av tyska fordonsföretag som flaggar för försämrade utsikter. Bland svenska storbolag med fordonssektorkoppling sjönk kullagerbolaget SKF och Volvo Cars med 4 procent vardera, samtidigt som lastbilstillverkaren Volvo tappade 2 procent.

Polymertillverkaren Hexpol, som har fordonsindustrin som en stor kundbas, backade hela 8 procent. Kepler Cheuvreux har sänkt sin riktkurs på bolaget med 12 procent. Verkstadsjätten Atlas Copco pressades också med 1 procent.

Mindre cykliska företag gick bättre, såsom teleoperatörerna Tele2 och Telia som var upp närmare 1 procent.

Nordea har höjt sin rekommendation för Securitas till köp. Banken ser potential för ökad marginal i säkerhetsföretagets verksamheter i Europa och Ibero-Amerika. Aktien steg 3 procent.

SEB har inlett bevakning av belysningsföretaget Plejd med köprekommendation och riktkurs 400 kronor. Aktien lyfte 7 procent till 318 kronor.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s kommitté för särläkemedel har utfärdat ett positivt utlåtande om särläkemedelsstatus för Camurus läkemedelskandidat CAM2029 vid behandling av den sällsynta sjukdomen polycystisk leversjukdom. Camurus-aktien klättrade 1,6 procent.

På fredagen håller Dala Energi ett ägarmöte där det ska informeras om en eventuell affär med Nordion Energi. Dala Energis styrelse föreslår ett frivilligt inlösenprogram, preliminärt omfattande maximalt 50 procent av antalet utestående aktier. Aktien avancerade 8 procent.

"Genom ett frivilligt inlösenprogram ges aktieägare möjligheten att antingen delta i en tillväxtresa eller att välja en attraktiv exit", hette det från bolaget.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -