Börsen runt nollan, Securitas vinnare

Börs Stockholmsbörsen inledde fredagshandeln svagt ned. Securitas steg på en rekommendationshöjning medan Autoliv backade.

Omkring klockan 9.35 hade OMXS30 sjunkit 0,2 procent till 2.588. Aktier för omkring 1,6 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet. Ute i Europa var tyska DAX-index ned 0,9 procent medan franska CAC40 backade 0,6 procent.

Inom det svenska storbolagsindexet steg Nibe mest med en uppgång om 1,5 procent. Där bakom lyfte H&M och Sinch 0,9 respektive 0,7 procent.

Bland de tidiga förlorarna syntes SKF och SBB som sjönk 2,5 respektive 1,5 procent. Deutsche Bank har under morgonen höjt sin rekommendation för SKF till behåll från sälj med riktkurs 197 kronor jämfört med nuvarande kurs på omkring 199 kronor.

Samma bank har vidare sänkt sin rekommendation för Essity till sälj från behåll. Essity föll 1 procent.

På samma tema har Nordea höjt Securitas till köp från behåll. Banken motiverar med att den ser potential för ökad marginal i Securitas verksamheter i Europa och Ibero-Amerika. Aktien steg 2 procent.

SEB har inlett bevakning av Plejd med rekommendationen köp samt riktkurs 400 kronor. Aktien var upp 3,9 procent till cirka 310 kronor.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv backade 2,2 procent. I bilsektorn har nu även tyska Mercedes-Benz sänkt sin prognos för helåret till följd av en fortsatt snabb försvagning i den kinesiska försäljningen.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s kommitté för särläkemedel har utfärdat ett positivt utlåtande om särläkemedelsstatus för Camurus läkemdelskandidat CAM2029 vid behandling av den sällsynta sjukdomen polycystisk leversjukdom. Camurus-aktien klättrade 1,4 procent.

Senare i dag håller Dala Energi ett ägarmöte där det ska beslutas om en eventuell affär med Nordion Energi. Dala Energis styrelse föreslår ett frivilligt inlösenprogram, preliminärt omfattande maximalt 50 procent av antalet utestående aktier, för att skifta ut delar av köpeskillingen som erhålls genom aktieöverlåtelsen till Nordion Energi till aktieägarna. Aktien steg 5,7 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -