Börsen runt nollan, Garo förlorare

Börs Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid på måndagen kring nollstrecket i början av en vecka som domineras av centralbanksbesked. SKF steg efter att DNB höjt sin rekommendation för kullagerföretaget.

Omkring klockan 12.30 hade OMXS30 lyft 0,1 procent till nivån 2.528 och aktier för 3,5 miljarder kronor var då omsatta Stockholmsbörsen i sin helhet. I övriga Europa var tyska DAX ned 0,3 procent medan franska CAC 40 var oförändrat.

Inom det svenska storbolagsindexet gick Handelsbanken och H&M starkast. Båda steg med omkring 1 procent.

Vidare har DNB Markets höjt sin rekommendation för SKF från behåll till köp. Enligt banken innebär SKF:s nedtryckta värdering en attraktiv kurspotential. SKF-aktien steg 0,8 procent.

Tyngst inom indexet gick det för samhällsfastighetsbolaget SBB och molnkommunikationsbolaget Sinch som backade 4,5 respektive 1,7 procent.

Garo ser en fortsatt avvaktande marknad för E-mobility, som säljer laddstationer för fordon, och har gjort en lagernedskrivning och utökat åtgärdsprogrammet inom detta affärsområde. Det väntas ge en årlig besparing om cirka 40 miljoner kronor med förväntad effekt under första kvartalet nästa år. Aktien sjönk 3,3 procent.

Lucara Diamond har utvunnit en rådiamant på 1.094 carat i Karowe-gruvan i Botswana. Det är den andra större diamanten som utvunnits från gruvan på mindre än månad. Denna diamant är dock inte lika stor som den diamant om 2.492 carat som bolaget meddelade om den 21 augusti. Aktien rusade med omkring 13 procent.

Sampo har beslutat att utöka sitt återköpsprogram på 400 miljoner euro till 475 miljoner euro, till följd av det slutliga resultatet av erbjudandet till Topdanmark som gör att Sampo kommer att ha 92,6 procent av Topdanmark. Aktien steg 1,3 procent.

Fastighetsbolaget K2A vill undersöka möjligheten att emittera nya seniora icke säkerställda gröna obligationer till ett förväntat emissionsbelopp om 500 miljoner kronor. Aktien klättrade 6,4 procent.

Oxe Marine föreslår en rekapitalisering som innefattar en företrädesemission om 78 miljoner kronor samt en riktad emission på 152 miljoner kronor till obligationsinnehavarna. Båtmotorbolagets skuldfinansiering om 8 miljoner euro med Europeiska Investeringsbanken, EIB, omstruktureras. Aktien rasade 15 procent.

SEB har återupptagit sin köprekommendation av AAK med köp och en riktkurs på 380 kronor. Aktien steg 0,4 procent till nära 333 kronor.

Dagens industri utfärdade under vinjetten "Veckans aktie" en köprekommendation för verkstadsbolaget Sandvik. Kurspotentialen ligger på över 20 procent på ett års sikt, skriver tidningen. Aktien var upp 0,3 procent.

Börsveckan har rekommenderat köp av Meko och Netel som steg 0,9 respektive 2,8 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -