Dow Jones på minus, Nasdaq på plus

USA Börserna på Wall Street var blandade på tisdagen, då banker banksektorn tyngde Dow Jones-indexet medan tekniksektorn drog upp S&P 500 och Nasdaq Composite.

S&P 500 steg 0,5 procent till 5.496, motsvarande en uppgång på 0,2 procent räknat från svensk börsstängning, medan Dow Jones retirerade 0,2 procent till 40.737. Tekniktunga Nasdaq Composite avancerade 0,9 procent till 17.026.

Apple handlades ned knappt en halv procent. Under måndagen lanserades företagets nya Iphone och en rad andra produkter. Enligt bedömare var nyheterna överlag i linje med förväntningarna efter att bolaget tidigare kommit med besked om sin AI-satsning "Apple Intelligence".

Under tisdagen rapporterades det också att Apple har förlorat en skattetvist med EU rörande 13 miljarder euro i irländsk skatt. EU-domstolen i Luxemburg ställer sig bakom ett avgörande från 2016 om att Irland har brutit mot statsstödsregler genom att förse Apple med en orättvis fördel.

Mjukvarubolaget Oracle var upp 11 procent efter att ha rapporterat högre resultat än väntat under det brutna räkenskapsårets första kvartal. Utöver rapporten meddelade även bolaget om ett samarbete med Amazon Web Services (AWS)

Tekniksektorn fick stöd av taiwanesiska TSMC. Chipjätten ökade intäkterna med 33 procent i augusti jämfört med samma månad i fjol. Det var emellertid en avmattad tillväxt jämfört med juli, där försäljningen ökade 45 procent. Bloomberg skrev att det var en positiv signal för både smartphone-marknaden och efterfrågan på Nvidias AI-chip.

Nvidia handlades svängigt, men stängde upp 1,5 procent. Amazon och Microsoft ökade båda över 2 procent, samtidigt som Alphabet och Meta Platforms var vid nollstrecket.

Fordonstillverkare hittades i stället i botten av S&P 500-indexet i kölvattnet av tyska BMW:s vinstvarning, där bolaget förväntar sig en lägre rörelsemarginal och avkastning på sysselsatt kapital än tidigare meddelat. Ytterligare motvind för automotive-segmentet på grund av leveransstopp och tekniska problem kopplade till integrerade bromssystem (IBS) som tillhandahålls av en underleverantör är bakgrunden till prognossänkningarna. Dessutom påverkar enligt BMW en ihållande dämpad efterfrågan i Kina försäljningsvolymerna.

General Motors och Ford pressades 5,4 och 3,2 procent. Elbilstillverkaren Tesla steg däremot 4,6 procent.

Fordonssektorn fick sällskap av banker bland tisdagens förlorare. JP Morgans operativa chef sade att analytikernas förväntningar för nästa års räntenetto är för höga och att kostnadsestimaten också är för optimistiska. JP Morgan-aktien föll 5,2 procent och S&P:s banksektorindex var ned drygt 3 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 6 punkter till 3,65 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -