Minskat risktagande för fondspararna

Fonder Nettosparandet till fonder sjönk betydligt under augusti till ett totalt nettoinflöde på 3,2 miljarder kronor. Det är den svagaste månadssiffran i år. Det visar månadsstatistik från Fondbolagens Förening.

Hittills i år uppvisar fonder ett nettosparande på drygt 132 miljarder. För aktiefonder uppgår årets nettoinsättningar till hela 108 miljarder. 

Största nettoinflöde under månaden hade korta räntefonder på 5,9 miljarder kronor och långa räntefonder med 0,7 miljarder. Däremot gjordes nettouttag från aktiefonder och blandfonder på 3,2 miljarder kronor respektive 1,1 miljarder kronor.

Globalfonder fortsatte att vara den klart populäraste fondkategorin och attraherade ett nettoinflöde under månaden på 4,6 miljarder kronor. Näst populärast var Nordamerikafonder med ett nettoinflöde på 0,5 miljarder kronor.

Sverigefonder såg ett nettoutflöde på 2,6 miljarder kronor under augusti, vilket var en stor kontrast mot juli, då fondkategorin hade nettoinflöden på hela 4,5 miljarder kronor.

Värt att notera är att intresset för branschfonder avtog rejält under månaden. 1,8 miljarder kronor var nettoutflödet i augusti jämfört med ett nettoinflöde på drygt 1,4 miljarder kronor i september. Placera uppskattar att en majoritet av nettoutflödet har letat sig ut från teknikfonder.

Under året har globalfonder störst nettoinflöde på hela 104 miljarder kronor, vilket nästan motsvarar hela årets nettoinflöde till aktiefonder på 108 miljarder kronor. Sverigefonder, branschfonder och Nordamerikafonder är andra populära fondkategorier med betydande nettoinflöde i år.

Indexfonder hade ett fortsatt nettoinflöde under augusti på 3,4 miljarder kronor. Sedan årsskiftet landar nettoinsättningarna på 61,8 miljarder kronor, vilket motsvarar 57 procent av årets nettoinflöde till aktiefonder.

Långa räntefonder hade ett nettoinflöde på 0,7 miljarder kronor, av vilket 165 miljoner utgjordes av nettoinsättningar i företagsobligationsfonder.

Hittills i år har långa räntefonder ett sammanlagt nettoinflöde på 33 miljarder kronor och av detta utgör hälften av nettoinsättningar i företagsobligationsfonder.

Korta räntefonder hade ett nettoinflöde på 5,9 miljarder kronor. Hittills i år uppvisar korta räntefonder ett nettinflöde på totalt 9,8 miljarder kronor. Även blandfonder som tidigare varit en mycket populär fondkategori, hade en fortsatt tung månad med nettoutflöden på 1,1 miljard kronor. Under året har spararna tagit ut hela 23,1 miljarder kronor från blandfonder.

Fondförmögenheten i Sverige sjönk under månaden med totalt 72 miljarder kronor. Vid utgången av augusti uppgick den till 8 016 miljarder kronor. Av den totala fondförmögenheten var 5 464 miljarder, motsvarande två tredjedelar placerade i aktiefonder.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -