Svag prognos sänkte Nvidia

Börs Den amerikanska chiputvecklaren Nvidia lyckades inte imponera tillräckligt med delårsrapporten för det andra kvartalet och aktien handlades ned med 7 procent i Wall Streets efterhandel. Prognosen var den svaga länken och vd Jensen Huang bekräftade också att den senaste chiplinjen Blackwell dras med förseningar.

Nvidias rapport har setts som den viktigaste från ett bolag på flera år givet den stora vikt utvecklingen av AI, som är i princip beroende av chiputvecklarens produkter, har fått för börsens framfart.

"Grejen är att avståndet ner till förväntningarna var mycket mindre än vad vi sett tidigare och även om framtida prognoser höjdes så var inte heller det med samma kraft som tidigare kvartal", sade Carson Groups marknadsstrateg Ryan Detrick i en kommentar till Reuters.

De senaste tre kvartalen har Nvidia rapporterat omsättningstillväxt på mer än 200 procent. I andra kvartalet landade tillväxten på 122 procent, högre än väntade 112 procent.

Intäkterna var 30,0 miljarder dollar. Väntat inför rapporten var en försäljning på 28,7 miljarder dollar.

För innevarande kvartal, det tredje i bolagets räkenskapsår, spår Nvidia en försäljning på 32,5 miljarder dollar. Inför rapporten räknade marknaden med att Nvidias försäljning i tredje kvartalet skulle öka till 31,7 miljarder dollar.

Parallellt med prognoshöjningen så bekräftade vd Jensen Huang att den nästa generationen chip, Blackwell, försenats till fjärde kvartalet. Trots förseningarna förväntar sig Nvidia att Blackwell-chip ska generera flera miljarder dollar i intäkter under det fjärde kvartalet och vd:n försökte tona ner påverkan och påpekade att kunderna i nuläget köper alla tillgängliga så kallade Hopper-chip från den föregående generationen.

Nvidia rapporterade ett justerat resultat per aktie på 0:68 dollar för det andra kvartalet. Analytikernas förväntningar var ett justerat resultat på 0:64 dollar per aktie, enligt en snittprognos från S&P Global Market Intelligence.

Vidare steg intäkterna i Nvidias datacentersverksamhet, som inkluderar dess AI-processorer, med 154 procent, jämfört med samma period i fjol, till 26,3 miljarder dollar. Detta motsvarar 88 procent av Nvidias totala försäljning.

Nvidia meddelade också att ett aktieåterköpsprogram för 50 miljarder dollar lanseras.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -