Viss återhämtning efter brett börsfall

Börsen Stockholmsbörsen handlades vid lunchtid nedåt på bred front. En viss lättnad i nedgången kunde dock skönjas från den inledande handeln. Oro för en kraschlandning av ekonomin i USA lade sordin på börshumöret.

Vid klockan 11.40 noterades OMXS30 ned 2,4 procent till 2.408. Aktier för totalt 10 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Ute på de ledande Europabörserna var utvecklingen också dyster. I Frankfurt var index ned ungefär 2,5 procent. Nedgångarna i Paris och London låg på lite över 2 procent.

De kraftiga börsfallen följer lägre sysselsättningsdata än väntat i USA, vilket bidrog till en ökad oro för en global sättning i konjunkturen och att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, kan vara för sen på bollen när det gäller att undvika recession.

Marknadsräntorna, på båda sidor Atlanten, tappade mark på måndagen. Enligt SEB prisar nu marknaden in en svensk styrränta på 2,68 procent mot slutet av året, 25 punkter lägre än för en vecka sedan. För augustimötet är 30 punkter lägre ränta inprisat, det vill säga mer än den 25-punkterssänkning som bedömare varit eniga om på senare tid.

USA:s utrikesminister Antony Blinken har meddelat kollegorna inom G7 att Iran och Hizbollah kan komma att attackera Israel så tidigt som på måndagen.

I botten av det svenska storbolagsindexet fanns molnkommunikationsbolaget Sinch och investmentbolaget Kinnevik, med nedgångar om 7 respektive drygt 4 procent.

Defensiva aktieval klarade sig lindrigare undan i nedstället. SCA backade cirka en halv procent och Essity sågs ned ungefär 1 procent.

Volvo handlades ned något under 4 procent efter att relevant statistik rörande ordersiffror kommit från branschorganisationen ACT Research. Orderingången på tunga lastbilar motsvarade en nedgång med 8 procent jämfört med i juni och var 13 procent lägre jämfört med juli i fjol.

Nätmäklarna Avanza och Nordnet noterade högre nettoinflöde i juli. Aktierna handlades däremot ned nästan 1 respektive över 3 procent.

Diagnostikbolaget Immunovias nästa generations test för upptäckt av cancer i bukspottkörteln har inkluderats i en statsfinansierad studie i USA. Immunovia släppte också delårsrapport på måndagsmorgonen. Aktien tappade 10 procent.

Jondetech rusade 9 procent på nyheten om att sensorteknikbolaget valts av ett så kallat Tier 1-företag i Sydkorea till att utveckla tre nya prototyper för en potentiell marknadslansering.

På analysfronten har Pareto Securities höjt riktkursen för Millicom till 32 dollar från 30 dollar. Aktien tappade däremot knappt 3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -