Börsen idag: Öppning i moll väntas

Morgonrapport Wall Street sjönk under gårdagen och Asienbörserna följer de amerikanska börsernas mönster under morgonen. Ledande terminer pekar mot en öppning nedåt på Stockholmsbörsen.

De amerikanska börserna inledde augusti med kraftiga nedgångar efter en rad ekonomiska data på torsdagen som väckte oro för att ekonomin kan bromsa snabbare än förväntat medan Federal Reserve upprätthåller en restriktiv penningpolitik. Augusti är vanligtvis en av årets svagaste månader för aktier. Andra data visade att antalet amerikaner som lämnar in nya ansökningar om arbetslöshetsersättning ökade till en elvamånadershögsta förra veckan, vilket tyder på en viss försvagning på arbetsmarknaden, även om säsongsfaktorer också spelade en roll. Det breda indexet S&P 500 stängde på minus 1,4 procent medan Dow Jones och teknikintensiva Nasdaq minskade med 1,2 procent respektive 2,4 procent.

Råvarorna backade i allmänhet under gårdagen. Oljepriserna sjönk med mer än 1 dollar på torsdagen då det globala utbudet verkade vara till stor del opåverkat av oro för en större kris i Mellanöstern efter dödandet av en Hamasledare i Iran. Dessutom var investerare åter fokuserade på bekymmer kring efterfrågan. Som stöd för priserna visade amerikanska regeringsdata på onsdagen att den starka exportefterfrågan minskade de amerikanska råoljelagren med 3,4 miljoner fat under veckan. WTI-oljan backade med 1,4 dollar till 76,5 dollar per fat medan Brentoljan sjönk med 1,1 dollar till 79,7 dollar per fat.

Basmetallerna regresserade på bred front igår. Dagens förlorare var koppar som hade dalat 2,6 procent 20:35. Bly och tenns nedgång landade båda på 2,3 procent följt av nickel och aluminium som båda tappade 1,8 procent. Zink backade minst, 0,7 procent. Guldpriserna sjönk något på torsdagen i samband med en uppgång i den amerikanska dollarn. Detta skedde efter att guldet nådde en tvåveckorshögsta tidigare under sessionen på grund av förväntningar om räntesänkningar i september och ökad efterfrågan på säkra tillgångar. Fokus skiftade till de amerikanska sysselsättningssiffrorna utanför jordbrukssektorn som publiceras idag. Dollarn steg med 0,3 procent efter att ha fallit dagen innan då centralbankerna fortsatte att påverka valutamarknaderna. Guldets värde minskade med 11,8 dollar till 2 436,1 dollar per uns.

Bland enskilda amerikanska företag föll Nvidia 7 procent under torsdagen. Teknikjättarna Apple och Amazon sjönk 1,7 procent respektive 1,6 procent. Amazon backade drygt 4 procent i efterhandeln till följd av rapportsiffror som underskred förväntningarna. Snap Inc.’s aktie rasade 20 procent i efterhandeln, även den på grund av en svag rapport.

Den amerikanska tioåriga statsobligationen backade 5 punkter till 3,98 procent.

De asiatiska börserna var på väg mot sin sämsta dag på över två år och amerikanska statsobligationer sjönk. Samtidigt steg schweizerfrancen och yenen på säkerhetsbud på fredagen efter att svagare än väntade amerikanska fabrikssiffror väckt farhågor om en förvärrad ekonomisk utsikt. Japans Nikkei var samtidigt på väg mot sin sämsta dag på över fyra år, med en nedgång som speglade Wall Streets fall och tyngdes av en stigande yen samt osäkerhet kring hur höga de inhemska räntorna kan bli. Nikkei 225 hade vid 07:50 fallit 5,4 procent medan de kinesiska indexen Hang Seng och Shanghai hade backat 2,5 procent respektive 0,6 procent.

På Stockholmsbörsen är det lugnt gällande rapporter. Av dagens rekommendationer höjer Barclays riktkursen för Sandvik till 220 kronor (195) och höjer rekommendationen från undervikt till övervikt. Banken RBC upprepar underperform för Securitas men höjer riktkursen till 90 kronor (85). Ferraris rekommendation ändras från tidigare jämvikt till övervikt av Barclays.

På makrofronten sker ett antal händelser av större betydelse. Dagen inleds av att förändringen i den spanska arbetslöshetssiffran för juli månad publiceras klockan 09:00. Vid 14:30 meddelas den amerikanska månadsbaserade genomsnittliga timlönen för juli samtidigt som antalet anställda utanför jordbrukssektorn i landet delges för samma månad. Arbetslöshetssiffrorna i USA aviseras också vid 14:30.

placera.se i samarbete med:

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -