Som väntat lämnade den amerikanska centralbanken sin styrränta oförändrad i spannet 5,25 – 5,50 procent i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. Däremot mjukade de upp beskeden i pressmeddelandet något och Fed-chefen Jerome Powell gav på den efterföljande presskonferensen ett än mjukare penningpolitiskt besked. Framför allt signalerade han mer tydligt för att det lutar åt en räntesänkning i september. Även om han, på sedvanligt centralbanksmaner, höll dörren öppen för alla möjlig räntescenarier. Såväl att inte sänka räntan som att sänka den i större steg än de sedvanliga 25 räntepunkterna.
Följden har ändå blivit att man på marknaden är än mer övertygade om att det blir en räntesänkning i september och att det kommer att följas av ytterligare två räntesänkningar innan slutet på året. Det skulle betyda räntesänkningar på alla årets återstående penningpolitiska möten. Så inte särskilt förvånande att börserna i USA reagerade positivt på beskeden och att börsglädjen nog sprider sig även till Europa och delar av övriga världen. Ett stort undantag är den japanska börsen och här spelar förstås yenens förstärkning efter Bank of Japans räntehöjning på onsdagsmorgonen en avgörande roll.
Beskedet från fed fick också dollarn att försvagas och marknadsräntorna att sjunka. Den amerikanska tioårsräntan handlas nu kring 4,06 procent. Det lägsta nivån sedan februari.
Jerome Powell
Jerome Powells huvudbudskap på presskonferensen var att Federal Reserve nu är mer övertygade om att inflationen närmar sig tvåprocentsmålet men att den inte behöver nå ända ner dit innan det blir aktuellt med en första räntesänkning. I juni landade kärn-PCE (prisdeflatorn för privat konsumtion) på 2,6 procent. Dessutom var han tydlig med att Fed nu lägger mer fokus på utvecklingen på arbetsmarknaden. Fed har ju som bekant dubbla mandat och ska i möjligaste mån ta hänsyn till utvecklingen på arbetsmarknaden när räntan sätts. Efter den senaste tidens avmattning på arbetsmarknaden ser banken den nu som mer balanserad, efter en lång period av överhettning.
Det finns dessutom en försiktigt växande oro på marknaden att Federal Reserve är för sent ute med räntesänkningar och därför återigen hamnat på efterkälken (behind the curve) när det gäller räntesättningen. Och det är något som sannolikt gör ledamöterna i den räntesättande kommittén (FOMC) nervösa. Det var också uppe för diskussion om räntan skulle sänkas redan nu, även om beslutet att låta räntan ligga still var enhälligt.
Så framöver lär banken lägga minst lika stor vikt vid arbetsmarknaden som inflationen. Vilket Powell också mer eller mindre bekräftade i samband med presskonferensen. Därmed blir också fredagens amerikanska arbetsmarknadssiffor av högsta intresse. Väntat är att sysselsättningsökningen ska dämpas från 206 000 i juni till 175 000 i juli, arbetslösheten ligga kvar på 4,1 procent och löneökningstakten sjunka från 3,9 till 3,7 procent.
Landar arbetsmarknadssiffrorna kring dessa nivåer så är Powells scenario om en ”mjuklanding” för amerikansk ekonomi även fortsättningsvis huvudspåret. Sämre siffror lär spä på förväntningarna om en räntesänkning med 50 punkter i september medan en fortsatt stark arbetsmarknad kan få marknadsaktörerna att skruva ner på antalet kommande räntesänkningar.
Det kan tilläggas att vår syn på Placera är att de förhållandevis mjuka beskeden från Federal Reserves sida ökar sannolikheten för att Riksbanken sänker räntan den 20 augusti. Inte minst för att det, tillsammans med stigande generell riskaptit bidragit till att den svenska kronan åter börjat stärkas. Även om det förstås sker från mycket låga nivåer.