Två aktier med köpsignaler - ett sälj

Teknisk analys Investtechs analyser visar på köpsignaler i två aktier. Samtidigt varnas det för en aktie.

Stockholmsbörsens breda OMXSPI-index stängde upp 0,9 procent under måndagen till en slutnotering på 1002 punkter. Indexet utvecklas i en stigande trend på medellång sikt och testar nivån runt 1000 punkter. En kurs ovanför 1000 punkter är positivt för den tekniska bilden, särskilt om vi får se brott upp genom den tidigare toppen runt 1013 punkter. Det finns flera stödnivåer identifierande ned mot 936 punkter.

Investtechs korta Hausseindex står idag i 55 på kort sikt. Indexet går mellan 0 och 100 och är en optimistindikator som visar andelen aktier på Stockholmsbörsen som haft köpsignal som sista signal. Ett värde mellan cirka 45-55 indikerar jämvikt mellan pessimister och optimister. På lång sikt står indexet i 57. Vi har därmed i stort sett jämvikt mellan optimister och pessimister på börsen.

Investtechs insiderbarometer visar antalet köp- och säljtransaktioner som har genomförts av insynspersoner i börsens bolag. Den senaste månaden har det registrerats 323 köp och 133 försäljningar, vilket motsvarar en köpandel på 71 procent. Köpandelen på årsbasis är 80 procent. Investtechs forskning visar att aktier starka på insiderhandel statistiskt överpresterar mot marknaden.

Vi befinner oss i rapportsäsongen då flertalet av börsens bolag kommer offentliggöra resultatet för andra kvartalet 2024. Många av börsbolagens insynspersoner är förbjudna att handla aktier i det egna bolaget i anslutning till rapport. Detta gör att antalet insynsaffärer är begränsat denna tid på året.  

OMXSPI är samlat sett tekniskt positiv på medellång sikt (1-6 månader). Närheten till stödnivåer gör dock att den tekniska bilden kan komma förändras snabbt vid vändning ned. Vi rekommenderar långsiktiga investerare att alltid vara investerade på marknaden.

Investtechs rekommendation: Köp.  

Aktien till hjälmsäkerhetsbolaget Mips rusade på rapportsläppet den 18 juli. Aktien klättrade hela 26,2 procent vilket innebar en så kallad positiv kurschock. Detta är isolerat sett positivt för aktien då det kan användas som köpsignal enligt Investtechs forskning. Ser vi till den tekniska bilden har vi även där fått köpsignal efter brott genom motståndsnivån runt 450 kronor. Trendbilden är starkt positiv och får stöd av en starkt positiv volymbalans indikerande aggressiva köpare och passiva säljare. 580 kronor är motstånd. Kortsiktigt stärks aktien av ett starkt momentum.

Mips är neutral på insiderhandel i Investtechs insideranalys och totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.  

 

Transtema Group levererar och underhåller infrastruktur för telekommunikation och IT-nätverk. Bolagets aktie har fått köpsignal efter att ha brutit upp ur en horisontell trend på medellång sikt. Detta efter att ha brutit motstånden vi 14,30 kronor och 16,80 kronor. Senaste tidens starka utveckling har skett under ökande omsättning i aktien vilket renderat i en stark volymbalans. Detta stärker i sin tur signalvärdet hos köpsignalen. Kombinerat med ett stark momentum, signalerat av ett 21-dagars RSI på 78, ger et statistiskt goda möjligheter till fortsatt kursuppgång. Uppsidan är stor i och med att nästa motstånd återfinns först vid 23 kronor. 16,80 kronor är första stöd vid press nedåt.  

Aktien är positiv på insiderhandel i Investtechs insideranalys och totalt sett tekniskt positiv på en medellång investeringshorisont (1-6 månader).

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Tobii är ett svenskt bolag som utvecklar avancerad teknologi för ögonstyrning och blickspårning. Applikationsområdet är brett och spänner från medicinsk forskning och assistiv teknik, till spel och virtuella verkligheter. Bolagets aktie har haft en dyster resa på börsen sedan den toppat runt 17,40 kronor i mars 2023. Investerarna har stadigt accepterat ett allt lägre pris för att komma ur aktien, vilket resulterat i en fallande trend som sträcker sig hela tidsperioden för kursdiagrammet på medellång sikt (18 månader). Resultatet för Q2-24 offentliggjordes i fredags den 19 juli. Aktien fick säljsignal efter måndagens handel då den brutit sista stödnivån vid 2,60 kronor. Avsaknaden av stöd under dagens kurs gör att nedsidan potentiellt är stor. Säljsignalen och trenden förstärks av en ordentligt negativ volymbalans vilket indikerar aggressiva säljare. Vidare nedgång är signalerad.

Aktien är svagt positiv på insiderhandel och samlat sett tekniskt negativ på medellång sikt (1-6 månaders investeringshorisont).

Investtechs rekommendation: Sälj.

Analysföretaget Investtechs metod

Investtech har sedan 1997 utvecklat algoritmer för teknisk analys av aktier och identifiering av köp- och säljsignaler och erbjuder dagligen uppdaterade köp- och säljrekommendationer för aktier på Stockholmsbörsen.

Varje dag identifierar Investtechs algoritmer de mest optimala trendkanalerna, stöd- och motståndsnivåer och kursformationer som ritas in i kursdiagrammen på kort- medellång- och långsiktig investeringshorisont. Med stora dataset som växer dag för dag har Investtech forskat på utvecklingen av köp- och säljsignaler från dessa tekniska indikatorer och har därmed omfattande statistik för t.ex. trender. Läs mer här.

Lars-Göran Westerberg, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -