Sorgebarn glänser i rapportfloden

Rapportperioden Merparten av storbolagen i OMXS30-indexet har nu rapporterat. Och det är bankerna tillsammans med en handfull tidigare sorgebarn som har visat framfötterna det här kvartalet.

Efter en hårt komprimerad rapportperiod förra veckan har de flesta bolagen i storbolagsindexet OMXS30 nu släppt sina siffror. Bland de som är rörelsedrivande handlar det om 21 bolag som har avtäckt sitt andra kvartal och utfallet i förhållande till förväntningarna är försiktigt positivt, men inte mycket mer.

Sett till försäljningen har 12 bolag, motsvarande 57 procent, slagit analytikernas prognoser medan det handlar om 11 bolag, eller 52 procent, som har slagit vinstprognoserna. Omkring en fjärdedel har bommat förväntningarna i båda fallen.

Även om majoriteten av bolagen har kommit in över prognos så är det ett utfall som ligger i underkant av hur det brukar se ut, då något fler brukar klå förhandstipsen.

Bland bolagen som har överraskat mest positivt är det anmärkningsvärt många tidigare sorgebarn som nu glänser. Devisen om att låga förväntningar är nyckeln till framgång får nog sägas gälla i flera fall, exempelvis för nedpressade Electrolux, Ericsson och Getinge som alla slog vinstestimaten med god marginal och belönades med en kursuppgång på rapportdagen. Även Sinch kan läggas i det facket där en rapport i linje med förväntan gav ett lättnadsrally i aktien.

I tabellen nedan har vi listat hur utfallet jämfört med prognoserna varit i respektive bolag, samt hur kursreaktionen har varit på rapportdagen.

OMXS30-bolagen Kursreaktion rapportdagen Avvikelse försäljning Avvikelse vinst
ABB  -5,2% -3% 0%
Assa Abloy -0,3% -1% 0%
Atlas Copco  -4,8% -2% -2%
Boliden  -8,8% 4% -11%
Electrolux 2,3% 6% 82%
Ericsson 4,4% 2% 11%
Essity 4,7% 1% 12%
Evolution -8,3% -2% -4%
Getinge 10,7% 3% 18%
Handelsbanken 7,0% 4% 10%
H&M  -13,0% 0% -2%
Nordea  -3,3% 0% 1%
Saab -6,4% 10% 1%
Sandvik  -0,8% 2% -1%
SEB 2,7% 3% 8%
Sinch 11,8% 0% 0%
SKF -4,1% 0% -1%
Swedbank -1,3% 2% 9%
Tele2  -0,9% -1% 0%
Telia 7,0% 2% 2%
Volvo  5,9% 4% 7%
Genomsnitt: 0,0% 1,6% 6,7%
Median: -0,8% 2,0% 1,0%
Källa:Infront/Placera      
Fotnot: Avser justerade rörelseresultat. Försäljning avser order där bolagen redovisar det, annars omsättning.

 

Tittar man på hur stor avvikelsen mot vinstprognoserna har varit för genomsnittsbolaget ser det oförskämt bra ut med ett överträffande på nästan 7 procent, påverkat av Electrolux stora skräll. En skräll som inte handlar om ett kanonresultat i absoluta tal utan om en förväntan på ett väldigt lågt resultat som blev till ett något bättre men ändå klent resultat.

Tar vi bort Electrolux ur kalkylen så skulle snittbolaget istället ha slagit prognoserna med 3 procent. Och sett till medianen är avvikelsen mer beskedliga 1 procent.

För de stora globala verkstadsbolagen går andra kvartalet inte till historien som en särskilt minnesvärd period. Det har överlag tuffat på med en normalisering av marknadsförhållandena efter de ryckiga pandemiåren och nu är lagernivåerna i bättre balans, prisökningarna mer sansade och på sedvanligt manér är trycket på slutmarknaderna blandat. Det har bäddat för en rapportperiod med få och små avvikelser mot analytikernas prognoser, med Volvo som ett positivt undantag.

Storbankerna har å sin sida fortsatt att producera högre vinstnivåer än förhandstipsen. Alla fyra slår vinstprognoserna, men lyfter man på huven och synar vilka motorer som går bäst så är det som tabellen nedan visar inte det tungt vägande räntenettot som sticker ut utan de övriga lite mer lynniga delarna. Inte minst är kreditförlusterna klart lägre än väntat och till och med positiva (återvinningar) hos både Swedbank och Handelsbanken.

Avvikelse från prognos      
  Räntenetto Prov.netto Trans.netto Kreditförluster 
Nordea -1% 3% 0% -4%
SEB 1% 2% 19% -88%
SHB 3% 3% 19% >-100%
Swedbank -1% 2% 55% >-100%
Källa: Infront        

 

Reaktionerna på börsen har i många fall varit återhållsamma på de respektive rapportdagarna. Volvo fick bra betalt när de på nytt visade att de kan hålla en hög marginal även i en svagare marknad, men övriga industrijättar tog lite stryk.

Kasinobolaget Evolution, gruvjätten Boliden, H&M och nykomlingen i indexet Saab är andra sänken, medan Getinge och Handelsbanken tillsammans med Telia och Sinch hör till aktierna som drog ned applåder.

I genomsnitt är dock kursreaktionen för OMXS30-bolagen så här långt inte mycket att bli uppspelt över: 0,0 procent.

Martin Blomgren

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -