Q2: Teknikkonsulterna ser en ljusning

Rapportkommentar Rapporterna från de stora teknikkonsulterna på börsen vittnar om stabilitet och vässade marginaler. Och vd:arna ser allt ljusare på efterfrågeläget, vilket kan ge aktierna ytterligare medvind.

(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)

Teknikkonsulttrion Afry, Rejlers och Sweco ligger på många sätt helt rätt i tiden med sin exponering mot den gröna omställningen, energieffektivisering samt elektrifiering och automatisering inom industrin. Många kundprojekt tuffar på nästan oavsett konjunktur medan andra delar är mer cykliska, vilket har märkts de senaste åren.

Efter ett ganska mediokert 2023 på börsen har investerarna fått bättre betalt för att ligga investerade i de här aktierna under första halvåret 2024. Med Afry i spetsen har aktierna stigit klart mer än övriga Stockholmsbörsen. Inför rapporterna som kom idag (Afry och Sweco) och igår (Rejlers) hade aktierna klättrat med 46, 16 respektive 28 procent.

Att bolag i konsultsektorn under föregående kvartal var förlorare på kalendern, med påsken placerad i första kvartalet, har aktiemarknaden klokt nog sett förbi. Rapporterna visar att pendeln som väntat har slagit över åt det positiva hållet under andra kvartalet, med fler arbetstimmar där konsulterna kan vara ute hos kunder och debitera.

Viktigare än tillfälliga kalendereffekter mellan två kvartal är förstås hur bolagen ser på efterfrågeläget, samt hur bra bolagen är på att hålla uppe den viktiga debiteringsgraden.

Vad gäller efterfrågan just nu och framtidsutsikterna får de beskrivas som försiktigt optimistiska, med dragning åt att det ser allt ljusare ut framöver och med dragning åt en ökad aptit på företagsförvärv. Nedan har vi saxat ut några nyckelmeningar från konsultchefernas beskrivningar i sina vd-ord:

Jonas Gustavsson, vd för Afry

”I kvartalet såg vi en stark efterfrågan inom energisektorn med fortsatta investeringar inom fossilfri elproduktion, lagringslösningar samt transmission och distribution. Inom infrastruktur är offentliga investeringar inom transportinfrastruktur fortsatt på en stabil nivå, medan efterfrågan inom fastighetssegmentet är svag. I industrisektorn är efterfrågan inom papper & massa på en fortsatt låg nivå. Fordons- och läkemedelsindustrin visar god efterfrågan, medan marknaden för IT-konsulter är svag.”

”Resultatförbättringen i kvartalet drevs till stor del av Infrastructure som hade en stark utveckling. Det pågående åtgärdsprogrammet för att stärka lönsamheten ytterligare går enligt plan.”

Viktor Svensson, vd för Rejlers

”Rejlers orderbok är välfylld och vi får nu dessutom fler förfrågningar om större projektåtaganden. Detta ser jag som tecken på en ökad optimism på marknaden i dag, när inflationen i eurozonen förhoppningsvis har stabiliserats och ränteläget börjat förbättras.”

”I slutet av 2023 minskade vi vår personalstyrka för att parera en försvagad marknad, men nu riggar vi tvärtom för förnyad organisk tillväxt i syfte att möta en total marknad som vi tror gradvis förstärks från i höst och in i 2025.”

”Efter att vi under en period av osäker konjunktur har prioriterat en stark balansräkning kommer även sökandet efter nästa förvärv att intensifieras.”

Åsa Bergman, vd för Sweco

”Den positiva utvecklingen drivs av en stabil efterfrågan, högre genomsnittliga arvoden och ökad effektivitet. De åtgärder som har vidtagits under de föregående kvartalen börjar ge effekt, vilket har lett till en högre debiteringsgrad och starkare lönsamhet.”

”Överlag förblev efterfrågan på Swecos tjänster god, särskilt kopplat till den gröna omställningen. Efterfrågan inom bostäder och kommersiella fastigheter, liksom traditionell industri, förblev svagare.”

När det kommer till debiteringsgraden är det små förändringar över hela linjen, vilket tabellen nedan visar. Att debiteringsgraden inte har rört sig särskilt mycket samtidigt som marginalerna i alla tre fallen har ökat, med viss draghjälp av kalendern, antyder att det finns mer att hämta lönsamhetsmässigt om bolagen får lite hjälp av industrikonjunkturen och fastighetssektorn i höst och nästa år.

  AFRY Rejlers Sweco
Börsvärde Mdr SEK 23,1 3,5 57,0
Kursutv. 2024 46% 28% 16%
Antal anställda Q2 18532 3208 20926
Organisk tillväxt Q2 (Q2-23) 4% (9) 5% (5) 8% (8)
Ebita-marginal Q2 (Q2-23) 8,0% (5,8) 7,3% (6,7) 9,8% (7,8)
Debiteringsgrad Q2 (Q2-23) 73,4% (74,2) 79,5% (80,1) 74,8% (74,2)
P/e 2024 16,6 13,7 26,5
Ev/ebit 2024 14,5 13,6 21,5
Källa: Bolagen, S&P Global      

 

Som synes spretar värderingarna ganska kraftigt i den här konsulttrion. Sweco som är störst, stabilast och lönsammast har betydligt högre vinstmultiplar. Afry som har en fin tillväxthistorik att visa upp men lite sämre utväxling på lönsamheten de senaste åren ligger i mitten, medan minstingen Rejlers ligger strax efter.

Frågan är var potentialen är störst efter årets fina kursutveckling. För potential finns kvar även om det inte är den till synes mest sprudlande verksamheten som bolagen håller på med kanske, men det är bolag med förhållandevis låg risk då de är kapitalsnåla och då kunderna generellt sett tar de stora teknikriskerna och huvudansvaret för stora komplicerade projekt.

Och som utvecklingen hittills i år visar kan aktierna under perioder vara riktigt bra placeringar när vinsttrenden pekar i rätt riktning och placerarna samtidigt är beredda att lyfta värderingen.

I våra ögon är Sweco alltjämt lite dyr för att vi ska bli riktigt lockade och vi ser bättre potential i Rejlers och Afry. Största triggern i Afry är att lönsamheten fortsätter förbättras inom främst det största området Infrastructure och att man får betalt för den tillväxt man haft de senaste åren.

Hos Rejlers finns ett intressant utrymme för att stänga en del av värderingsgapet mot sina storasyskon om man tar ytterligare kliv upp mot marginalmålet på 10 procent, med ett konjunkturlyft och fler förvärv som tänkbar grädde på Viktor Svenssons Rejlersmos.

Martin Blomgren

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -