(Länk till artikeln med grafer, illustrationer och bilder på Placera.se)
Är du en flitig Placeraläsare är sannolikheten stor att du kan mycket om börsen och sparande och tycker det är roligt och intressant.
Har du i stället hittat den här artikeln för att du googlat barnsparande kanske du inte är en person som loggar in och kollar aktiekurser varje dag. Därför väljer jag att ge flera alternativ till ett fondsparande, och tvekar man vilken stil man föredrar, tycker jag att man ska gå för den enkla varianten.
Här kan du läsa om olika sätt att spara till sina barn, till exempel i aktier, det avancerade barnsparandet, hur man gör det rättvist och hur du drar ned på risken i slutet av sparhorisonten. Här hittar du hur du väljer rätt kontoform och säkerställer att det är barnet som får pengarna och vid rätt tidpunkt.
Välj rätt ambitionsnivå
Oavsett om du är inbiten fondsparare eller bara vill ha något som sköter sig själv är det bra att lägga ambitionsnivån på barnsparandet rätt. För det är ett sparande som ska pågå i 20 år om du startar redan från födseln och på den tiden hinner det hända mycket.
En billig globalfond, kanske i kombination med en billig Sverigefond, är ett bra val för alla.
Hur mycket pengar ditt barn får efter år av sparande är ett resultat av fyra faktorer; hur lång tid du sparat, hur stora insättningar du gör, hur fonderna går och hur hög avgift du betalar. Av dessa är det bara utvecklingen på börsen som är en okänd faktor, resten kan du påverka.
Över tid är det svårt att slå index och därför kan det vara klokt att ha ett billigt sparande. Inte minst gäller det när man sparar i global- eller Sverigefonder. Mer nischade fonder, om du vill ha det, kan få kosta lite mer, eftersom nyttan av den aktiva förvaltningen ofta är större.
Det sistnämnda kräver dock att du som sparare är ganska insatt (för att veta vilka förvaltare som är duktiga och hur bra innehaven i fonden är) och aktiv (för att byta fonder om marknaden ändras eller förvaltarna byter jobb exempelvis).
Frågan när det kommer till barnsparande, som ju kan sträcka sig över två decennier, är dessutom om du kommer att vara fortsatt aktiv under hela sparhorisonten.
Barnsparande på enklast möjliga sätt
För den som inte är road av att vara aktiv i sitt sparande, utan att i stället vill ha enklast möjliga, är en billig globalfond ett bra alternativ. Det betyder inte att du på något sätt behöver göra avkall på avkastningen – tvärtom – på lång sikt kommer antagligen en globalfond utgöra bästa möjliga avkastning sett till risken du tar.
En eller flera billiga globalfonder är en bra grund i alla sparanden, men den får gärna göra sällskap av en Sverigefond.
Här kan du läsa om varför det kan vara bra att ha fler än en globalfond.
Över en längre tidshorisont har faktiskt den svenska börsen gått bättre än exempelvis den amerikanska – som ju dominerar globalfonderna. Dessutom minskar valutarisken i den totala portföljen.
En liten del kan också utgöra en småbolagsfond, som på senare tid gått sämre än de större bolagen, men historiskt avkastat mer.
Exempel på fonder till enkla barnsparportföljen
Anledningen till att jag väljer två olika globala fonder är för att sprida risken. De olika fonderna kan till exempel följa olika index, något du kan läsa om här. De kan lätt bytas ut till någon annan global indexfond, men se till att inte betala över en halv procent i avgift.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag väljer jag för att det är ett gott alternativ till en vanlig svensk indexfond. Här kan du läsa min fondanalys.
Jag har tidigare valt AMF Aktiefond Småbolag, trots att den gått knackigt, för att den hade en låg avgift och eftersom portföljen numera inte skiljde sig så mycket från andra småbolagsfonder. Den har dock fortsatt gå sämre än index och jag väljer i stället mellan två andra småbolagsfonder.
Två småbolagsfonder för en liten peng är Aktiespararna Småbolag Edge och Storebrand Sverige Småbolag Plus.
Storebrand Sverige Småbolag Plus har, precis som AMF-fonden, lite större bolag för att vara just en småbolagsfond. Placera gillar att den är mindre (2,9 miljarder kronor jämfört med 18 miljarder) och har presterat bättre.
Aktiespararna Småbolag Edge har mindre bolag i sin förvaltning och har av dessa fonder också gått bäst. Den har precis fyllt tre år.
Här är några exempel på hur du kan fördela ditt sparande beroende på belopp:
Du sparar 100 kronor i månaden:
100 kronor i Länsförsäkringar Global Index
Du sparar 200 kronor i månaden:
100 kronor i Länsförsäkringar Global Index
100 kronor i Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Du sparar 300 kronor i månaden:
100 kronor i Länsförsäkringar Global Index
100 kronor i Avanza Global
100 kronor i Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Du sparar 500 kronor i månaden:
150 kronor i Länsförsäkringar Global Index
150 kronor i Avanza Global
200 kr i Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Du sparar 800 kronor i månaden:
250 kronor i Länsförsäkringar Global Index
250 kronor i Avanza Global
200 kr i Spiltan Aktiefond Investmentbolag
100 kronor i Storebrand Sverige Småbolag Plus
Du sparar 1 000 kronor i månaden:
250 kronor i Länsförsäkringar Global Index
250 kronor i Avanza Global
200 kr i Spiltan Aktiefond Investmentbolag
100 kronor i Storebrand Sverige Småbolag Plus
Avancerade fondsparandet för barnen
Den som är intresserad och aktiv i sitt sparande kan välja mer specialiserade fonder utifrån marknadsläge och framtidstro. Även här gäller det att ha en bra och väldiversifierad grund i sparandet, för det vore bra surt om ditt barns pengar gick om intet för att du trodde stenhårt på Turkietfonder exempelvis.
Till exempel kan en tredjedel av sparandet läggas i några olika branschfonder som du tror kommer att ha högre tillväxt än övriga ekonomin de kommande två decennierna.
Grunden kan alltså vara det enkla sparandet ovan och så lägger man till några mer nischade fonder. Jag tror exempelvis att hälsovård, digitalisering och grön omställning är områden där det kommer att finnas strukturell tillväxt på lång sikt. Jag tror också att fastighetsexponering är bra att ha över tid och ger ett visst inflationsskydd. Jag förväntar mig att ekonomin kommer att växa snabbare i tillväxtmarknader såsom Sydostasien, Kina och Latinamerika.
Låt säga att jag sparar 1 500 kronor i månaden.
Så, utöver basportföljen med 250 kronor i Länsförsäkringar Global Index, 250 kronor i Avanza Global och 200 kr i Spiltan Aktiefond Investmentbolag, lägger jag dessutom…
200 kronor i en i en global teknikfond
100 kronor i en småbolagsfond
100 kronor i en hälsovårdsfond
100 kronor i en fastighetsfond
100 kronor i en fond som bidrar till den gröna omställningen
100 kronor i en tillväxtmarknadsfond
En gång om året kan du se över ditt sparande och vikta om det skulle behövas. Det betyder att du ser till att den ursprungliga fördelningen är densamma. Det vill säga att sparande består av 33 procent globalfond, 13 procent Sverigefond och så vidare. På det viset minskar du också risken i portföljen, eftersom du då säljer om något går bra och köper mer när det gått dåligt.
Tips på fonder att ha sitt barnsparande:
Småbolagsfond
Aktiespararna Småbolag Edge
SEB Sverigefond Småbolag Chans Risk
Case All Star Småbolag
Global teknikfond
DNB Teknologi S
Swedbank Robur Technology
Hälsovårdsfond
Handelsbanken Hälsovård Tema
Fastighetsfond
IKC Fastighetsfond
Swedbank Robur Fastighet
Grön omställning
Nordea Klimatfond BP
CB Save Earth Fund
Tillväxtmarknader
Swedbank Robur Small Cap EM
Storebrand Emerging Markets Plus
Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.
Följ mig gärna på X
Följ Placera på Facebook , LinkedIn, X, Spotify och Soundcloud