Så väljer du rätt bland indexfonderna

Fonder Om du någon gång letat fonder och sorterat på avkastning har du säkert märkt att även passivt förvaltade fonder kan skilja sig åt rejält, särskilt på lite längre sikt. Placera hjälper dig att välja rätt indexfond.

När jag skrev om vilka fonder jag sparar i till mina barn fick jag många frågor från er läsare. Framför allt undrade flera av er varför jag valde att ha två till synes mycket lika globala indexfonder.

Det enkla svaret är att sprida risken, och följdfrågan är förstås om det verkligen behövs när det rör sig om två billiga globalfonder.

Att aktivt förvaltade fonder presterar olika är inget konstigt, det är ju hela poängen, men att fonder som ska följa ett index gör det, kanske får en att fundera.

I tabellen ser du fjorton globala indexfonder som finns på Avanza. På fem år skiljer sig avkastningen med 16 procentenheter. Bara det innebär förstås en stor skillnad, som givetvis kan bli ännu större när vi talar om sparanden som kan sträcka sig över decennier.

Varför två indexfonder kan ha olika avkastning på samma tidsperiod kan bero på flera saker och alla är de faktorer som du kan utvärdera när du ska välja vilken indexfond som du ska spara i.

Dessa är i huvudsak:

Vilket index fonden följer

MSCI World är det i särklass vanligaste indexet (stora och medelstora bolag i 23 utvecklade marknader), näst efter kommer MSCI ACWI (All Countries World Index med 23 utvecklade marknader och 24 tillväxtmarknader). Här märks en tydlig skillnad eftersom USA med dess största bolag utklassat resten av världen senaste tiden, vilket utgör en tyngre vikt i MSCI World.

En enda globalfond (en av de mest framgångsrika, Länsförsäkringar Global Index) har Morningstar DM TME PAB (Developed Markets Target Market Exposure Paris Aligned Benchmark) som underliggande index.

MSCI World Climate Paris Aligned-indexet baseras på MSCI World, men har minskad exponering mot fossila bränslen och mer exponering mot bolag som kan bli vinnare på energiomställningen. De senaste åren har de stigit mer än sitt basindex, med undantag för 2022, då energipriserna steg i höjden.

Sedan finns det även Solactive DM ISS ESG och Solactive ISS ESG SCR.

*Avanza Global är en matarfond till fonden Amundi Index MSCI World

Här ska man alltså vara uppmärksam på om man vill ha med tillväxtmarknader i sin globalfond eller inte och om man vill ha någon form av uteslutning av till exempel oljebolag och andra ESG-kriterier.

I fondbestämmelsen kan man läsa om fonden replikerar ett index helt och fullt eller ifall det är en indexnära fond och man gör undantag enligt fondbolagets policy för hållbara investeringar, exempelvis.

Länsförsäkringar Global Index har full replikering

 

Öhman Marknad Global har indexnära förvaltning med exkludering samt premiering av utifrån fondbolagets hållbarhetskriterier.

Vilken avgift fonden har

Avgiften är viktig, eftersom det är en av få saker du faktiskt vet, men skillnaderna är små och som tabellerna anger är valet av index mer avgörande.

Det som också kan ha (liten) betydelse är:

Skatteskillnad i olika länder: om fonden beskattas i ett annat land kan skatten skilja. Du ser var fonden är registrerad på dess Isin-nummer. Till exempel har Luxemburgregistrerade fonder högre skatt än svenska på utdelning från amerikanska bolag.

Om fonden tillämpar swing pricing eller inte: det avgör om köp- och säljkostnaderna belastar de befintliga andelsägarna eller inte. Det ska i så fall stå i informationsbroschyren, men hör inte till vanligheterna och framförallt inte när det kommer till indexfonder.

Vilken tid fonden värderas (gör endast skillnad på en dags sikt).

Ett långsiktigt och passivt sparande som till exempel pension eller barnsparande bör, enligt mig, ha en grund av en global indexfond. Men väljer man bara en fond så riskerar man att välja en som går bland de sämre och går på så sätt miste om avkastning.

Sparar man i två fonder utifrån vilka man tycker är bäst i dagsläget så sprider man helt enkelt sina risker.

Här kan du läsa om vilka globalfonder jag väljer till mitt barnsparande.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration.

Följ mig gärna på X

Följ Placera på Facebook , LinkedInXSpotify och Soundcloud

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -