Viktiga inflationssiffror kommer i veckan

Börs Det är dags för en ny inflationsvecka. På marknaden fokuserar man givetvis mest på de amerikanska siffrorna men här på hemmaplan är den svenska inflationssiffrorna minst lika intressanta.

Aprilbörsen har inletts tämligen svalt med en sidledes utveckling på de stora flertalet börser. Däremot har den svenska börsen tappat någon procent. Det var kanske inte så överraskande med lite lugnare börsutveckling efter tjurrusningarna i slutet av mars.

Fredagens amerikanska sysselsättningssiffror togs emot med viss lättnad på finansmarknaden. Sysselsättningen fortsätter att stiga i en rejäl takt och väcker förnyat hopp om att den amerikanska konjunkturen fortsätter att utvecklas hyggligt. Löneökningstakten dämpades också en aning. Sammantaget ledde utfallet till något stigande räntor, om än från en låg nivå, och att marknaden fortsätter att prisa in en räntehöjning från Federal Reserve i inledningen av maj.

Hur mycket, och om, Federal Reserve överhuvudtaget kommer att höja räntan får vi ytterligare indikationer på i veckan som kommer. Onsdagens amerikanska inflationssiffror för mars blir förstås viktiga i sammanhanget. Visserligen väntas den breda inflationen fortsätta att sjunka medan kärninflationen troligen biter sig kvar på obekvämt höga nivåer. Så var Fed väljer att lägga fokus på lär betyda en hel del för deras räntebeslut och kanske kan vi få viss vägledning kring hur banken resonerar när det penningpolitiska protokollet från det senaste räntemötet publiceras på onsdagskvällen. Kan bli en rörig dag på finansmarknaderna.

För svenskt vidkommande ser vi förstås först och främst fram mot fredagens inflationssiffror även om torsdagens Prospera-mätning av inflationsförväntningarna också är en liten godbit. Det är nu meningen att inflationen ska börja visa mer tydliga tecken på att börja vika ner men troligen inte i den takt som Riksbanken har räknat med. Dessutom väntas den svenska kärninflationen stiga ytterligare och eftersom Riksbankens lagt stor tyngd vid detta inflationsmått så skulle ett sådan utfall öka sannolikheten för att Riksbanken drämmer till med en rejäl räntehöjning i samband med räntebeskedet den 26 april. I alla fall har diskussionen gått så hittills även om vi på Placera tycker att banken skulle ta större hänsyn till det förhållandevis låga löneavtal som slutits på den svenska arbetsmarknaden.

Vi ser också fram mot det penningpolitiska protokoll som ECB publicerar på ECB eftersom vi tror att spänningarna inom banken börjat skruvas upp och att det finns vitt skilda åsikter kring den framtida ränteresan.

Dessutom släpper Internationella valutafonden (IMF) en högintressant prognos på tisdagen. En grundbult för många i prognossammanhang. En fråga som marknaden gärna vill se svar på är hur bankturbulensen väntas påverka tillväxtförutsättningarna. Även om det nu lugnat ner sig rejält kring banksektorn i USA.

Rapportsäsongen drar också igång mot slutet av veckan men några amerikanska bankrapporter som huvudnummer.

Tisdag

Kinesiska inflationssiffror kom in lägre än väntat när de publicerades under natten mot tisdag. KPI landade så lågt som på 0,7 procent. I årstakt är väl bäst att tillägga i det här fallet. Norsk inflation fortsätter att leta sig uppåt medan den danska inflationen dämpades. Så vägledningen inför fredagens svenska inflationssiffror blev mager. IMF kommer med högintressant global konjunkturprognos. Hur ser de på recessionsrisken och vad betyder turbulensen i banksektorn för tillväxtförutsättningarna? Är två av många frågor som analytikerna kommer att leta svar på.

Onsdag

Fullt fokus på de amerikanska inflationssiffrorna för mars. Den breda KPI-inflationen väntas fortsätta sjunka i snabb takt. Däremot väntas kärninflationen, där effekten av energi- och livsmedelspriser räknas av, att bita sig kvar på en hög nivå. Det ställer Federal Reserve inför ett dilemma när nästa räntebesked ska ges. Även penningpolitiskt protokoll från Federal Reserve som kan ge en viss inblick i hur man resonerar inom banken. Bank of Canada väntas låta räntan ligga still även den här gången.

Torsdag

Intressanta utrikeshandelssiffror från Kina och osäkerheten är osedvanligt stor kring var resultaten kan tänkas hamna. Hyggliga siffror skulle bidra till att minska risken för en global konjunkturbesvikelse. Prospera publicerar siffror över inflationsförväntningarna. Om dessa stiger sätter det press på Riksbanken att leverera stort i samband med aprilbeskedet. Penningpolitiskt protokoll från ECB och vi gissar att det kommer att synas en rejäl splittring i direktionen kring hur ränteresan framåt ska se ut.

Fredag

Svenska inflationssiffror som blir en lite rysare. Visserligen väntas både KPI och KPIF nu börja sjunka i ganska rask takt men landar troligen på en högre nivå än Riksbankens prognoser. KPIF, exklusive energi, lär bita sig kvar på en hög nivå vilket i sin tur är ett ännu större bekymmer för banken. Blir också högintressant att se i vilken takt som räntekostnader och livsmedelspriser fortsätter att stiga. Lär bli en hel del mediabevakning av dessa siffror.    

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -