Då ska du välja depå eller ISK: "Cashen ska inte ligga och skvalpa"

Privatekonomi Numera är sparandet på ett ISK skattefritt upp till 150 000 kronor. Men är det alltid bra att ha sina pengar på ett ISK? Det finns en tumregel att hålla sig till, enligt Swedbanks privatekonom Arturo Arques.

isk - 1

På ett ISK får du betala en schablonskatt oavsett hur sparandet utvecklas. Skatten ligger i år på 0,89% på kapitalet.

Skillnaden mot en aktie– och fonddepå är att där betalar du i stället 30% skatt på vinst och på utdelning. Men det finns så klart fördelar och nackdelar med båda sparformerna. I en aktiedepå får du kvitta vinster mot förluster. Det går inte i en ISK, vilket inte ska underskattas. Å andra sidan är det många sparare som har aktiedepå och som inte gör förändringar i sitt sparande just för att det utlöser skatt.

”Du vet först i efterhand om det var rätt eller fel att spara si eller så. För du vet aldrig vad avkastningen kommer blir eller vad statslåneräntan kommer vara”, säger Swedbanks privatekonom Arturo Arques och fortsätter:

”Men om du ska spara i aktier och vet att du kommer göra omallokeringar är ISK att föredra. Vanlig depå utlöser skatt och behöver man ta hänsyn till det, blir det komplicerad matematik”, säger han.

Avkastningen måste vara minst 4%

Arturo Arques har en tumregel som han tycker att alla kan följa och det är att den förväntade avkastningen måste ligga på minst 4% för att det ska vara idé att ha sina pengar i ett ISK överhuvudtaget.

”Du ska i stort sett inte ha några räntepapper i ISK. Utan aktier, fonder eller liknande finansiella instrument som har samma eller liknande förväntad avkastning”, säger han.

När det nu är skattefritt att spara i ISK med upp till 150 000 kronor och nästa år med 300 000 kronor så är det här med att undvika räntefonder i ISK inte längre lika självklart råd.

”Men avkastningen har stor betydelse för vilken sparform som är mest fördelaktig”, säger Arturo Arques.

Aktiedepå kan löna sig

Har du däremot en lång sparhorisont kan det löna sig att ha en aktiedepå i stället för en ISK. För allt beror på hur avkastningen blir och vad statslåneräntan hamnar på. Ju högre statslåneränta desto sämre för ISK.

Om vi utgår från den statslåneränta vi har i dag och säger att vi har en årlig avkastning på 4 % är ISK att föredra de första 20 åren, sen blir en vanlig depå mer fördelaktig.

Höjer vi den förväntade avkastningen i stället till 7% är ISK bäst hela vägen. Skulle i stället statslåneräntan stiga till 2,62% vilket var fallet 2023 och avkastningen stanna vid 4% så skulle en värdepappersdepå vara bättre redan efter sex år.

”Lägre förväntad avkastning, högre statslåneränta och längre sparhorisont gynnar värdepapperskonto”, säger Arturo Arques.

Då ska du hålla dig borta från börsen

Ska vi väga in risk också så kommer ytterligare en dimension till. För risk är inte bara det man spontant tänker på.

Risk mäts ofta som standardavvikelse och handlar om hur aktien rör sig men för en sparare är det inte alltid bara aktiens svängningar som är en risk. Sannolikheten att drabbas av en förlust är också en risk. Och den är inte så liten heller, enligt Arturo Arques. Om du inte sparar på lång sikt, vill säga.

Sparare som har en kortare sparhorisont än fem år ska hålla sig borta från aktiemarknaden helt och hållet, tycker Arturo Arques. Ju längre sparhorisont desto större sannolikhet för att börsen går upp och du slipper negativ avkastning.

Sannolikheten för börsen att gå upp större

Arturo Arques förklarar genom statistiska argument.

”Om det finns cirka 250 börsdagar på året så säger statistiken att 55% av dagarna kommer börsen gå upp och 45% kommer den gå ned. Här är det nästan fifty-fifty.”

Även månadsvis är utfallet mer slumpmässigt. Men tittar vi däremot på kalenderår och så långt tillbaka som 130 år bakåt så har börsen gått upp två av tre år, säger Arturo Arques.

”Så går en sparare in och håller sitt innehav i fem år är sannolikheten att börsen går upp 75-80%”, säger Arturo Arques och fortsätter:

”Om du kan hålla ditt innehav i tio år kan du, med några undantag, gå in vilken dag som helst i stort sett och få en bra avkastning.”

Barnbarnen får ISK

Arturo Arquest som är gammal börsmäklare har själv både aktiedepå och ISK. För sina barnbarn har han däremot valt att spara i ISK.

”Varför har jag valt ISK där? Jo för kanske vill jag byta ut en fond eller aktie och tidshorisonten för det här sparandet är långt”, summerar han.

En sista sak att tänka på är att inte lägga pengar på ett ISK som du inte vet hur du vill investera, i alla fall inte om summan överstiger 150 000 kronor. För ett antal gånger under året betalar du skatt på värdet i ISK:n oavsett om pengarna är placerade i några värdepapper eller inte. Och det är dumt att betala skatt på redan skattade pengar i onödan. Samma sak gäller eventuell utdelning i kronor och ören. Håll dem på en värdepappersdepå till det är dags att investera.

”Cashen ska inte ligga och skvalpa på ett ISK. Flytta över till ISK när du vet vad du ska investera i. Så gör jag”, säger Arturo Arques.

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -