Här är årets bästa hedgefonder

Fonder 2022 har varit ett ovanligt tufft börsår med tydliga nedgångar. Globalt aktieindex har backat drygt 6 procent mätt i svenska kronor och Stockholmsbörsen backade närmare 19 procent inklusive utdelningar. Men den finns flera fondvinnare bland hedgefonderna. Det visar Placeras genomgång.

Sixrx

Riskaptiten bland de globala investerarna har sjunkit betydligt i år. Det är en handfull oroshärdar och faktorer som ligger bakom den stora sentimentsförändringen sedan årsskiftet.

Ovanligt höga energipriser under hösten har eldat på inflationsoro som smittat av sig på räntemarknaden med en betydande och snabb ränteuppgång under inledningen på året. Det höga inflationssiffrorna har fått centralbanker att lägg om kursen 180 grader med fokus på inflationsbekämpning genom räntehöjningar.

Som inte det var nog skapade den ryska invasionen av Ukraina nya störningar för flera råvaror och inte minst mjuka råvaror inom livsmedelsindustrin, vilket fortsatt spä på inflationen.

Nu oroar sig även finansmarknaden oroad för den globala tillväxten ska sjunka i en värld med högre räntor och plötsliga covidnedstängningar i Kina.

Mixen av oroshärdar och gjort investerarna alltmer nervös vilket resulterat i en klart högre volatilitet med större rörelse bland både aktier, obligationer och valutor. Det har resulterat i negativ avkastning för en majoritet av både aktiefonder och räntefonder i år.

Men det har också resulterat i att ett antal hedgefonder levererat positiv avkastning efter flera år av ganska låg relativ avkastning.  

Det ökade intresset ser vi även i statistiken hos Fondbolagens Förening. Hedgefonder har i år ett positivt nettoflöde av nytt kapital. Som kontrast har årets inledning bjudit på massiva nettouttag i aktiefonder och långa räntefonder.

Hedgefondsuniverset är brett och investeringsstrategierna för hedgefonder är många, nästan lika många som antal hedgefonder. Det ser man tydligt på statistiken från Nordic Hedge index som beräknar flera nordiska hedgefondsindex.

Deras största och bredaste index, NHX Compositeindex som innehåller alla strategier har backat 4 procent i år, vilket är relativt bra jämfört med Stockholmsbörsens dikeskörning.

De största vinnarna är så kallade CTA hedgefonder med kvantitativ kapitalförvaltning, som stigit närmare 10 procent i år. Det är fonder som arbetar med hjälp av egenutvecklade datamodeller, där datorn systematiskt sköter placeringarna.

Placera har tittat i Avanzas fondutbud av hedgefonder för att se på vilka som har positiv avkastningen sedan årsskiftet. Listan innehåller tio hedgefonder med olika investeringsstrategier och olika risknivåer.

Fonder i år 1 år
European Alliance RPM Evolving CTA ER 24,4% 5,7%
Lynx Dynamic 21,4% 13,4%
Elementa 19,4% -1,8%
SEB Asset Selection C SEK - Lux 14,9% 13,0%
DNB Fund TMT L/S Equities retail A SEK 13,7% 3,7%
Amundi Fds Volatil Wld A USD C 12,8% 21,4%
Excalibur Fixed Income A 4,4% 5,8%
Atlant Protect A 2,3% −0,7%
Alcur 2,2% 5,3%
HSBC GIF Multi-Asset Style Factors AC 0,6% −0,8%
Källa: Avanza den 30 april 2022    

 

De två bäst presenterande hedgefonderna är båda CTA-hedgefonder. Överst hittar vi European Alliance RPM Evolving CTA ER som avkastat drygt 24 procent i år. Lynx Dynamic kniper andraplatsen med drygt 21 procent i avkastning.

Det är inte så konstigt att vi hittar två CTA-hedgefonder i topp. De använder kvantitativa och matematiska modeller i förvaltningen för att analysera och hitta trender och investeringsmönster på de olika tillgångsmarknaderna aktier, räntor, valutor och råvaror. En fond kan ha upp till 40 olika modeller, och handla på upp till 150 olika marknadsplatser.

CTA:s följer trender i marknaderna och investerar där trenderna är starkast. Det betyder att fonderna köper när marknaden trendar och stiger och säljer när den vänder ned. De trivs allra bäst när aktiemarknaderna eller andra tillgångsslag faller eller stiger kraftigt under en längre tidsperiod. Det tydliggör fondernas unika egenskaper att tjäna pengar även när marknaderna går ner.

European Alliance RPM Evolving CTA ER är en fond med hög korrelation till branschindex och med mycket god "Crisis Alpha" – det vill säga förmåga att leverera hög avkastning i tider av utdragna börsfall och oro på de finansiella marknaderna.

European Alliance RPM Evolving CTA jämfört med Världsindex

Fonden investerar i ett antal yngre CTA-förvaltare. Alla ­förvaltare är systematiska och modelldrivna. Fonden gör val av fonder och fördelning mellan förvaltare och fonden.

De fonder man valt ut investerar i sin tur på de fyra stora finansmarknaderna: Aktier, räntor, valutor och råvaror. Investeringarna sker i terminskontrakt, vilket möjliggör att vinster kan tjänas i såväl stigande som fallande marknader.

Årets avkastning förklaras av att flera trender har återvänt till finansmarknaderna nu när oron för inflation har ökat och volatiliteten därmed stigit

Enligt Mikael Stenbom på RPM Investments som sköter fonden har den tjänat de stora pengarna i år på affärer inom energisektorn. Näst största bidrag har fonden fått från obligationsmarknaden. Det har man gjort genom att gå kort långa amerikanska och europeiska tioåriga obligationer.

En annan vinnande strategi har varit att var lång amerikanska dollar och kort den japanska yenen. En liten aktieexponering för fonden skapade också små förluster på aktiesidan.

Lynx Asset Management som räknas till en av världens främsta aktörer inom kvantitativ kapitalförvaltning har letat sig in på listan med sin fond Lynx Dynamic.  

Det är en hedgefond som har en kvantitativ investeringsfilosofi och placerar brett i flera tillgångsslag som råvaror, aktier, obligationer och valutor. Den räknas som en trendföljande CTA-hedgefond.

Förvaltarteamet skriver i en kommentar att mars var händelserik och fonden gjorde en solid vinst i nickel. Även hos Lynx har strategin att vara lång amerikansk dollar och kort japanska yenen gett ett betydande bidrag till fondens avkastning.

Bäst lång/kort aktiehedgefond är Elementa som vi hittar på en tredje plats med en avkastning på drygt 19 procent. Det är en riktigt bra prestation då NHX Equities hedgefondsindex backat med runt 5 procent i år.

Fonden är analysdriven och letar efter bolag med bra affärsmodeller, uthålliga konkurrensfördelar som genererar kassaflöde och tillväxt. Förvaltarna Marcus Wahlberg och Eric Andersson tänker långsiktigt även när det gäller fondens blankningar och letar efter bolag med svaga positioner på marknader som är ogynnsamma.

Förvaltarna lyfter fram i det senaste kvartalsbrevet att de har haft en stark avkastning på flera av sina långsiktiga blankningar. De har en väldiversifierad portfölj av bolag de kortar, samt att fonden länge haft en negativ nettoexponering mot aktier vilket betalat sig i år.

Bland årets bästa bidragsgivare på den långs sidan lyfter de fram SSAB. Molntjänstkommunikationsbolaget Sinch som de varit korta en lägre tid hör till en av fondens största bidragsgivare. Sinch-aktien har i år backat med över 60 procent i år.

Gå till Placera.se och läs fler artiklar

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -