Därför är coronaraset på oljan befogat

PlaceraTV Oljepriset har rasat i sviterna av coronviruset. Trots att Opec är inne på den tredje dagen av möten kommer inga besked om produktionsneddragningar.

(Reklamfritt längd 4:34)

Placera beklagar att ljudet är dåligt. Nedan hittar du en transkriberad version av intervjun.

Från över 68 dollar i början av året till 55 dollar idag. Oljepriset har alltså rasat närapå 20 procent sedan det började komma nyheter om coronaviruset. DAN LINDSTRÖM, förvaltare på Proxy PM, hur ser du på den här prisrörelsen?

”Den är rättvis, man har stängt av stora delar av Kina. Även om det är svårt att säga exakt hur mycket oljeförbrukningen har minskat så är estimaten någonstans i häraden kring 2-3 miljoner fat per dag och det är ju en global förbrukning på cirka 100 miljoner, så det är väldigt mycket olja man inte använder. Det är en demand-chock, vi har inte varit i närheten av den förändringen sedan finanskrisen.”

Och hur stor del av minskningen beror på att Kina stänger ned så mycket, de är ju ändå världens största oljeimportör, och hur stor del är en minskad tillväxt globalt som det här skulle kunna leda till på lite längre sikt?

”Den förväntade tillväxten ligger där sedan tidigare, den var redan inprisade när det här händer parallellt ja men då blir de ten stor effekt, här och nu, 2-3 miljoner per dag som kanske pågår i 50 dagar, det blir snabbt 100 miljoner fat. Är det jättemycket i det stora hela? Nej, men råvarumarknaden i sig handlar väldigt mycket om lager och lagerbalans och hur den ligger till och den ger väldigt stor negativ effekt på lagren, så då blir de känsliga och då kan man inte ta hand om mer olja och då trycks oljepriset ned väldigt fort.”

De senaste två dagarna har vi dock sett ett lite skutt uppåt, i och med ökade förhoppningar på Opec. De har träffats flera dagar i rad nu. Vad kan vi förvänta oss av Opec?

”Förväntningarna är ju de ska ta ett snabbt beslut och justera marknaden, vilket de också borde göra när en sådan här sak händer och man inte har någon aning om hur lång tid den kommer vara. Att de ska snabbt dra i bromsen och justera. Men det kom alldeles nyligen ut att Ryssland vill hem och fundera på det och invänta hur stor påverkan det här har. Jag tror att det var lite för tidigt som oljepriset drog på det om det var det som var förhoppningen.  

Hur stort bakslag är det här för oljemarknaden om man ser på lite längre sikt?

”Man har ju brottats i flera år med att försöka kontrollera de här uppbyggda lagren och om man tittar tillbaka så har marknaden varit i balans i flera år egentligen, men under en kort tidsperiod från 2014 och 2015 under 18 månader så var det en period då stora lager byggdes upp. Det är de stora lagren som fortfarande är kvar flera år senare. Så att när det blir en lageruppbyggnad som man inte tar hand om, det håller i sig fler år framöver. Det är ett problem.”

Från Kina kommer det också en sänkning av tull på amerikanska varor, däribland olja, enligt Fas 1-dealen i handelsavtalet som sätter igång från och med 14 februari. Vad spelar det för roll?

”Ingenting egentligen. Det kan vara någon minimal effekt på marginalen, en minimal positiv effekt från förväntningsbilden. Men i slutändan ingen förändring på den faktiska fundamentan.”

Slutligen, vi har sett något av en priskollaps i marknaden för naturgas, det är ju en ganska volatilmarknad i och för sig, men har coronaviruset stor roll i detta?

”Det ger ju säkert en kaka-på-kaka-effekt, men framförallt har det att göra med at vi har en varm vinter runt om i världen. Lagren för naturgas är relativt begränsade, man fyller på dem inför varje vinter och så använder man upp en stor del utav det, och nästa sommar fyller man på igen, och så håller man på i den cykeln. Är det bara lite varmare så sjunker priset väldigt fort.

Klicka här för att se klippet direkt på Youtube

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitterYouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -