Helena Lindahl
Enligt Helena Lindahl har det betalat sig att ta risk under 2019. Finansmarknaden har under året i huvudsak påverkats av tre faktorer.
”Efter de massiva börsfallen och stora ränteuppgångarna under fjolårets fjärdekvartal, så vände de båda centralbankerna Fed och ECB med sin penningpolitik. Det har skapat stora räntenedgångar och stigande börser. Sedan har vi Brexit och handelskrig som kryddat marknaden. Och Riksbanken har befäst sin position som Riksbanken tvärtemot. De höjer när andra sänker och vice versa.”
”Vi tar det för sannolikt att Riksbanken kommer att genomföra sin höjning i december. Samtidigt som man kommunicerade att de avser att höja räntan, har de sänkt räntebanan, vilket innebär att det snarare är en fortsatt stimulans bakom riksbankens agerande. Bara två svenska statsobligationer har positiv ränta och så kommer det sannolikt att förbli. Om man höjer räntan litet grand så kommer räntorna att fortsätta var låga. Vi tror att vi är fast i en miljö med låga räntor. Men marknaden är volatil vilket ger oss stora möjligheter med att jobba med duration fast vi utgår från väldigt låga nivåer.”
Grafen visar att endast 13-årig och 20-årig obligation har positiv ränta. Obligationer från ett år till 10 år har negativ ränta.
När Helena Lindahl blickar framåt 2020 ser hon stretchade nivåer på börser, krediter och räntor. Men hon är inte så orolig. Hon tror på någon form av mjuklandning när ekonomin tappar fart, helt enkelt en ganska naturlig inbromsning som nu är inprisad i marknaden. Det ska hända väldigt mycket om det ska bli sämre.
”På den positiva sida ser vi att centralbankerna har lovat att det inte blir några räntehöjningar de kommande åren. Riksbanken lovar en räntehöjning sedan blir det inget mer på länge, det är en ganska tråkig miljö som räntehandlare. Den svenska kreditmarknaden är extremt sektortung i fastigheter, bolagen har blivit större och fått en bättre kreditkvalitet. Den fortsatta lågräntemiljön gynnar den svenska kreditmarknaden.”
”Finanspolitiken kan göra entré efter många års frånvaro. Mario Draghi på ECB skickade med en brasklapp i sitt sista tal till politikerna att centralbankerna nu har gjort sitt och nu är det upp till politikerna som har varit ganska frånvarande att leverera.”
Men det saknas inte risker inför nästa år och man bör hålla ögonen på flera.
”Vi har ett handelskrig som ligger och mullrar. Och inom några veckor kan vi ha ett WTO-haveri som gör att organisationen tappar styrförmåga. Det är presidentval i USA nästa år som man bör hålla koll på. Kommer Kina kunna hantera eventuella eskalerande konflikt i Hongkong – inte säkert. Vi har en klimatkris. Kommer vi till en ökad medvetenhet om klimatkrisen som på sikt omprisar tillgångar med klimatrisker. Kommer marknaden att börja ifrågasätt centralbankernas roll som den eviga stimulatorn. Det var på väg för något år sedan att centralbankerna ska trycka nya pengar.”
Sist men inte minst är det en repris från ifjol. Helena Lindahl säger att det finns betydande risker om fondflöden till företagsobligationsmarknaden torkar upp. I år har det varit stora nettoinflöden till räntefonder. Skulle nettoinflödena sina, är det viktiga att bolagen och investerna sitter med rätt förfall och investeringar. Och hon är klar över vilken av fonderna hon rekommenderar.
”Jag väljer företagsobligationsfonden. För lågränteläget är stimulerande för den kreditexponering som finns i den fonden. Och det finns en bra running yield i fonden”, avslutar Helena Lindahl.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.
Följ mig gärna på Twitter
Följ Placera på Facebook, LinkedIn, Twitter, YouTube och Soundcloud