Goda tider för börsens IT-konsulter

Aktiekrönika Det finns ett par superstarka trender som gynnar IT-konsulterna på börsen och som kommer göra många bolag mindre konjunkturkänsliga över tid. Risker saknas förstås inte men att ha en eller ett par konsulter i portföljen tror vi inte är fel.

Nu är det åter dags att titta närmare på IT-konsulterna på Stockholmsbörsen. Det är en bransch som vi historiskt sett gillat på Börsveckan tack vare starka kassaflöden, låga investeringsbehov och höga direktavkastningar. 

När vi ifjol analyserade sektorn så fanns det vissa tydliga indikationer på att konjunkturen hade toppat. Och vi var därför försiktiga i våra antaganden kring framtida tillväxt för respektive bolag. Dessförinnan hade den nordiska konsultbranschen varit urstark i många år. 

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 48 den 25 november.

 Läs mer om Börsveckan.

När vi nu sammanfattar utvecklingen för IT-bolagen hittills under första nio månaderna i år så konstaterar vi att tillväxten mattats av ännu mer ju längre in på 2019 vi kommit och utsikterna inför 2020 är rätt ljumma. 

När bolag som Ericsson, Sandvik, ABB och Telia, alla stora konsultköpare, rationaliserar och effektiviserar internt så slår det givetvis igenom hos alla typer av underleverantörer, inklusive IT-konsulterna.

Ovanpå det finns det en strukturell lönsamhetspress i form av konstant prispress i branschen. Konsultmäklare som Ework har pressat priserna på kortare konsultjobb, indiska bolag som Tata och Wipro finns med och bjuder på många affärer och konkurrerar med låglönepersonal i Asien och kunderna har blivit mer professionella i sina upphandlingar. På längre sikt blir det därför allt viktigare att differentiera sig ifrån de standardiserade tjänsterna och gå mer mot nya utvecklingsområden. 

Så risker med att investera i IT-konsulterna saknas definitivt inte just nu. Men lyfter man blicken lite så finns det ändå en hel del som vi gillar med bolagen. 

För det första så ståtar dom generellt sett med starka balansräkningar och värderingen i sektorn är attraktiv med en snittvärdering på ev/ebit 10,5 för 2020 (se tabell). 

Källa: Factset och bolagens rapporter
* EBITA i KnowIT  
**B3 Consulting avser senaste fyra åren.

 

För det andra så finns det flera strukturella trender i samhället som gynnar sektorn. Digitalisering, automatisering, cybersäkerhet, det enorma informationsflödet (Big Data) och Internet of Things är samtliga modeord som kanske är uttjatade men faktum är att dessa numera förändrar hela branscher och stora delar av samhället. De här trenderna är långsiktiga och väldigt starka. Även i ett läge där ekonomin överlag mattas av så kommer denna strukturomvandling att fortsätta vilket kommer att gynna efterfrågan på IT-tjänster. 

För det tredje så är kassaflödet i branschen överlag mycket goda, investeringsbehovet rätt lågt och skalfördelarna väldigt goda i rätt segment där underhåll, uppgraderingar och service är viktiga drivkrafter. Många IT-bolag har tagit investeringar på kort sikt (framförallt inom rekrytering av konsulter) för att främja en långsiktig god tillväxt. Bolag som lockar de bästa konsulterna har också bäst förutsättningar att leverera en uthållig tillväxt och kommer kunna skörda frukterna om några år.

I de senaste två årens IT-konsultspecial har vi prickat in köp i två bolag som blivit uppköpta, Avega år 2017 och Acando 2018. Konsolideringen i branschen fortsätter och de låga räntorna bidrar till ett bättre förvärvsklimat förstås. Det skulle inte förvåna om fler affärer kommer framöver.  

Mer från förstasidan
[Ingen rubrik har angivits]

Senaste aktieanalyserna på Placera

Aktieanalyser

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -