Fortsatt köpläge i guld?

Råvaror Efter en flera år lång konsolidering bröt guldpriset upp över motståndsnivån kring 1 350 dollar. Det skedde i mitten på juni. Priset har sedan letat sig högre, uppåt 1 420 dollar som högst. Fortsätter den tekniska trenden finns mer att hämta i ädelmetallen.

Att ställa aktiemarknaden emot råvarumarknaden är en inte helt lätt eller rättvis jämförelse. Men enligt Katusa Research och andra analyshus så är råvaror (guld inkluderat) i relativa termer billigare än på snart 50 år. I alla fall när de ställs mot värderingen av bolagen på aktieindexet S&P 500.

Det menar en grupp investerare är att tolka till fördel för råvarorna. Och att det därför, riskjusterat, är ett bra läge att köpa råvaror istället för andelar i högt värderade börsbolag.

Men om det räcker som argument tvistar det lärda om. Kanske kan delar av värderingsgapet förklaras av en effektivare gruvnäring och en global förändring i utbud och efterfrågan.

På efterfrågesidan spelar byggandet och den förväntade tillväxten i jättelandet Kina en avgörande roll – i alla fall för råvaror som används vid konstruktion.

Råvaran guld anses vara en säker hamn i oroliga tider, det är sedan gammalt. I och med motiveringen att ett gram guld, alltid förblir just ett gram guld, ska det vara en säkrare tillgång än valfri fiat-valuta. Valutornas värde påverkas av en uppochnedvänd räntepolitik och förtroendet för dess utställare.

Investerare som tidigare flytt från aktiemarknaden och in i obligationer i oroligare tider måste i dagsläget betala ett högt pris för att göra det. Eftersom ränta är negativ i många länder även på längre löptider.

Då kan guldet vara ett sista alternativ för att skydda stora tillgångar, trots att ädelmetallen varken ger utdelning eller ränta. I vilket fall bör guldet ge ett skydd mot framtida inflation. Och det är en tillräckligt likvid marknad att parkera stort kapital i till en begränsad risk.

Det är en snabb förändring som skett, från att det tidigare förväntas flera räntehöjningar i USA, spekuleras det i stället om vidare sänkningar under året. Addera där till en sluttande konjunktur och ett pågående handelskrig mellan USA och Kina, så saknas inte anledningar att ligga sömnlös. Men samtidigt stiger också aktiemarknaden högre.

I en värld där dollarn ansetts vara det minst dåliga alternativet har den amerikanska valutan värderats upp kraftigt mot bland annat euron och den svenska kronan under de senaste åren.

Den stigande trenden för dollarn är långsiktigt intakt, men i ett kortare perspektiv kan den tekniska analytikern skönja viss svaghet.

Dollarpriset har under sommaren noterat en tredje lägre topp emot euron och den svenska kronan. Ett utbrott på nedsidan och en vidare försvagning av dollarn skulle kunna tala för en uppgång i guldpriset, noterat i amerikanska dollar, om värdet ska bevaras konstant. Men valutaskillnaderna är egentligen främst en parantes.

Enligt Kitco är flödena in i guldbackade ETF:er stora. Från årets början har 5 miljarder dollar placerats i sådana tillgångar, och de främsta köparna är europeiska hedgefonder.  Och bara under maj ska världens centralbanker köpt guld för hissnande 10 miljarder dollar.

Tittar vi närmare på guld-grafen, noterad i dollar, så har priset rekylerat kraftigt så snart det stigit över 1 420 dollar. I skrivande stund handlas guldet till 1 414 dollar och en prisetablering som håller över natten på nivåer högre än 1 420 dollar anses vara ett bekräftat utbrott på ovansidan.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -