Januari hade ett rekordinflöde av kapital till börshandlade produkter. så kallade ETF:er. Totalt strömmade det in 820 miljarder kronor. Det är den högsta månadssiffran någonsin och 55 procent högre än föregående rekordmånad. Det visar en månadsrapport från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.
Drygt 83 procent av kapitalet letade sig till aktie-ETF:er, drygt 10 procent till ränteprodukter, resterande del till råvaror och alternativa tillgångar.
Inom aktie-universet fortsatte kapitalet att strömma till amerikanska aktier. Inflödet motsvarade drygt 43 procent av det totala inflödet till aktier. Det är mindre än de amerikanska börsernas andel av globalt aktieindex på drygt 50 procent.
De globala investerarna uppskattar den amerikanska skattereformen och förväntar sig även att staten ska spendera mer. Största delen letade sig till amerikanska storbolag och populärast var cykliska industri- och teknikbolag.
Investerarna har tagit robottemat till nya höjder. I januari flödade det in knappt 40 miljarder kronor till Robot-ETF:er och aktivt förvaltade fonder som investerar efter Robottema. Tillväxten de senaste tre åren har varit oerhört stark. Från 1,5 miljarder kronor investerat i Robottemat i januari 2015 till dagens runt 200 miljarder kronor.
Den förbättrade globala tillväxten gynnade fortsatt intresset för japanska och tillväxtmarknads ETF:er.
Det var även ett nytt rekordinflöde till japanska ETF:er. Investerarna ser ett stöd från en svag japansk Yen, stark vinsttillväxt, bra balansräkningar och fortsatta kvantitativa ETF-köp från Bank of Japan.
Nettoinflödet till tillväxtmarknaderna var fortsatt stort. Det har nu varit tolv raka månader med nettoinflöden, vilket är rekord. Breda tillväxtmarknads-ETF:er hade ett månads nettoinflöde som var större än inflödet under fjärde kvartalet i fjol. Hela 90 miljarder kronor letade sig hit. Den ekonomiska tillväxten på tillväxtmarknaden är högre än i den utvecklade världen och värderingen betydligt lägre vilket är faktorer som investerarna gillar.
Sannolikheten för fler räntehöjningar och högre räntor har minskat intresset för ränteplaceringar. Investerarna ser nu en stigande inflation och de föredrog inflationssäkrade ränteplaceringar som attraherade runt 20 procent av nettoinflödet till ränteprodukter.
Även amerikanska korta räntestatspapper hade goda nettoinflöden. De tidigare så populära företagsobligationerna hade det motigare. Störst nettoutflöden var det från högriskföretagsobligationer. Även säkrare företagsobligationer - Investment Grade - hade nettoutflöden i januari.
Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till rekordnivån 41 000 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 45 procent på tolv månader.
Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.