Köpvärda aktier i februari

Köptips: Trots en stark start har Stockholmsbörsen underpresterat övriga aktiemarknader i år. Men bilsäkerhetsbolaget Autoliv överraskade positivt och den förväntade tillväxten är stark.

Stockholmsbörsen tappar allt mer i attraktionskraft. Sammansättningen av bolag är inte den som investerarkollektivet efterfrågar mest just nu.

Ytterligare ett aber är börsens tydligt negativa korrelation med kronans förstärkning mot dollar. Det kan vara ett mer långsiktigt problem än en hittills ljummen start på rapportperioden. Knäckfrågan är hur mycket av dollarförsvagningen som redan är diskonterat i aktiekurserna.

Istället dyrkar investerarna de globala tech-bolagen. Det är svårt att inte imponeras av deras otroliga framfart. Drivkrafterna bakom digitaliseringen och möjligheterna med molntjänster är enorma.

Streamingbolaget Netflix var det första av FANG-bolagen att rapportera. Bara i år har aktien stigit med 45 procent. Totalt sett värvades 8,3 miljoner nya kunder i fjärde kvartalet. Det är den högsta siffran hittills. 

Den amerikanska tech-sektorn varit ledande i denna tjurmarknaden och rapportutfallet kommer vara avgörande för det framtida börshumöret globalt.

Nasdaq och Dow Jones har respektive stigit 5,5 procent under januari. Haussen gör det omöjligt att trycka undan bubbel-känslorna, inte ens för en teknikfrälst investerare som undertecknad.

Värt att notera är att bara ner till det korta medelvärdet (MA50) på Nasdaq är fallhöjden över 6 procent. Ned till det långa medelvärdet (MA200) är det närmare 13 procent. Även en rejäl sättning ryms alltså inom den stigande trenden.

Stockholmsbörsen saknar teknikdrakar. Bank- och industribolagen står för närmare 70 procent av Storbolagsindex. Nordeas resultat var ett magplask. SEB:s resultat var strax över förväntan.

Det är svårt att se en närstående trigger till varför storbankerna skulle värderas upp. I relativa termer är svenska bankaktier högt prissatta jämte sina europiska konkurrenter.

Månadens strategisläpp sammanfaller med en av rapportperiodens mest intensiva veckor. Att välja köpvärda aktier på gamla meriter är inte aktuellt. Först måste bolagen bekänna färg.

Vi tar tillfället i akt och gör en tidig vårstädning. Scandic och Dometic får lämna. In på listan väljs bilsäkerhetsbolaget Autoliv som lämnat en mycket bra rapport. Mer om det går att läsa längre ned.

Vi har sett hårda marknadsreaktioner på flera vinstvarningar och ett antal bolagsrapporter under förväntan. Många toppar och dalar i rapporteringen har berott på bolagsspecifika faktorer.

Uppgången på Stockholmsbörsen är spretig. Det är ett naturligt resultat av att vi saknar stora bidrag i de hetaste sektorerna. Olja- och gasbolagen har tillsammans med it-konsulter och telekom givit det främsta bidragen i januari.

I övriga sektorer är utvecklingen betydligt svagare. Mest negativ har stämningen varit inom detaljhandeln, där H&M och Kappahl utmärker sig som surkart. De följer en global press på retail-bolag.

Det gäller därför att vara selektiv för att inte hamna i kölvattnet. Ett allmänt råd är att helt avstå passiva indexinvesteringar.

Placeras köpvärda aktier har utvecklats väl i januari. Sju av tio aktier har stigit högre under månaden. Två basval har utvecklats bäst. Konjunkturstabila konglomeratet Lifco har stigit 9 procent till en ny rekordhögstanivå.

Spetsvalet Industrivärden (4%) har också varit bra. Plumpen i protokollet är Scandic (-25%) som gavs en rejäl känga på vinstvarningen.

De äldre valen till listan har tryggare profil. Investmentbolag är rejält överrepresenterade. MTG och Kinnevik ger en övervikt mot media, teknik och telekom.

Industrivärden är en bred satsning på verkstad – spetsad med duktiga Bufab och Volvo. I Bufab har ägarfamiljen stadigt ökat sitt innehav. It-specialisten Vitec ger svensk spets mot digitaliseringen.

Följande förändringar gör vi på listan

Autoliv har stigit snabbt sedan i somras. Förhoppningsvis får vi se en etablering i aktiekursen på en nivå över den fyra år långa sidledsförlyftningen som varat sedan 2015. Vi väljer in aktien i värmen på listan över köpvärda aktier inför februari.

Aktiemarknaden älskar avknoppningar. Den aktiva säkerhetsdelen Electronics väntas delas ut till ägarna under tredje kvartalet. Verksamheten motsvarar 20 procent av omsättningen men bara 5 procent av resultatet.

Det stora verksamhetsbenet inom passiv säkerhet väntas växa omsättningen med 8 procent årligen fram till 2025, vilket är klart bättre än den underliggande marknaden.

De senaste kvartalen har Autoliv investerat för en ny tillväxtfas och marknadsandelen globalt har vuxit från 40 procent till närmare 50 procent.

Produktionsuppstart för flera nya bilmodeller som inkluderar Autolivs produkter väntas bidra till den goda tillväxten. Mellan oktober och mars väntas antalet produktlanseringar vara 20 procent högre än under samma period för ett år sedan.

Mest imponerande är den väntade vinsttillväxten. Analytikerna tror på 19 procents årlig tillväxt de kommande två åren, enligt SME Direkt. På den prognosen värderas aktien till p/e 16 på 2019-års resultat.

 

Fritidsbolaget Dometic har varit en lysande investering senaste året. Bolaget har gjort ett amerikanskt jätteförvärv och breddat mot båtmarknaden. Den nya vd Juan Vargues har nyligen köpt aktier för 20 Mkr. Och bolaget är en darling bland fondförvaltare.

På vår lista har aktien funnits sedan januari 2017 och har avkastat 36 procent. Nu väljer vi att gå emot insidern och tacka för kaffet innan nästa kvartalsrapport den 8 februari.

Att vårt beslut sammanfaller så tätt in på rapporten är mer olycklig tajmning än strategi. Det som oroar oss är den stora försäljningen i dollar och ett stigande oljepris – som missgynnar den amerikanska konsumenten. Vi har fått en god avkastning och är nöjda så.

 

Nästa aktie att lämna listan är hotellbolaget Scandic. Både Placeras Per Ericson och Börsveckans Lars Frick har valt att sänka till neutral rekommendation. Då kan aktien inte vara kvar på listan.

Scandic har varit en Placera-favorit under året. Efter en vinstvarning inför fjärde kvartalet straffades aktien hårt. Lite väl hårt av sifforna att döma. Sannolikt ser investerarna större bekymmer än oron i ett enskilt kvartal.

Hotellmarknaden har varit urstark under lång tid. Nu sänder bolaget signaler om att marknaden, framförallt i Stockholm, ska vara överetablerad.

Bevis på detta syntes i branschstatisk redan från senhösten där huvudstaden utmärkte sig med flackande beläggningsgrad per rum. Visst det är lätt att vara efterklok och fortfarande är det tal om rekordhöga beläggningsnivåer. Intäkten per disponibelt rum har också stagnerat kring 900 kronor enligt statistik från Visita.

Vi är inte ensamma om att missat detta.  Vi valde att rida den stigande trenden och förväntade inte ett så abrupt slut.

Marknadsreaktionen var väldigt kraftig. På ett par dagar raderades en fjärdedel av börsvärdet och en stor del av vår avkastning. Sen vi valde aktien till listan första gången i mars 2017 har den stigit 13 procent. Som mest uppgick avkastningen till över 50 procent.

Snabba kursreaktioner av större magnitud har blivit allt vanligare. Det säger något generellt om känsligheten i marknaden efter en lång tid med stigande aktiepriser.

 

Här är Placeras köpvärda aktier.

Spets-val:

Industrivärden

Två av Industrivärdens största innehav är Sandvik och Volvo – fordonsbolaget har vi redan på vår lista över köpvärda aktier. Båda aktierna har varit raketer under 2017 men värderas fortfarande mer rimligt än övriga i sektorn.

På köpet följer också en större post i Handelsbanken, vilket ger viss exponering mot banksektor och hygglig utdelning.

Som krydda hamnar ett par procent av kapitalet i råvarubolaget SSAB. Det rimmar väl med vår makrostrateg Pekka Käntääs positiv syn på råvarusektorn.

Tyvärr medföljer även en mindre andel i Skanska. Jag är inte mycket för att fånga fallande knivar och skulle helst stå utanför byggsektorn tills vi sett en tydligare botten. 

 

Volvo 

Maskin- och fordonsbolaget Volvo steg närmare 5 procent på en bra fjärde kvartalsrapport. Försäljningen var bättre än väntat och utdelningen höjs.

Bolaget drar nytta av den kraftiga efterfrågan på lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner. Volvo ser en god efterfrågan från USA och Kina. Både för lastbilar och anläggningsmaskiner.

 

MTG

Vd:n Jörgen Madsen har aldrig sett bättre möjligheter i bolagets historia och fondförvaltare och aktieanalytiker stämmer in i skönsången, även om betoningen på den höga risknivån är tydlig.

MTG är ett av få mediabolag som försöker förändra sin struktur. Linjär-tv har varit kassakon i decennier är fortfarande en lönsam affär. Men det inom digitala satsningar som framtiden vilar.

Dataspel och e-sport som får investerarna att dra på smilbanden. De kommande tre åren ska MTG investera 250 Mkr i online-spel och e-sport. Bolaget driver e-sports plattformen ESL som anordnar globala e-sportstävlingar och evenemang. De mindre spelbolagen behöver en stark partner då all egen kraft fokuseras på spelutveckling.

MTG har också förvärvat Dreamhack - en arrangör av e-sportsarrangemang. Nästa år går tävlingen av stapeln i globen. Datorspelsmarknaden är tillskillnad från TV-satsningarna gångbar globalt. År 2020 förväntas spelmarknaden vara värd 129 miljard dollar och redan idag finns 2,6 miljarder spelare.

I dagsläget är intäkten per e-sporttittare betydligt lägre än för traditionell sport-tv. Men snittåldern är 35 år, vilket bör innebära att betalningsförmågan är rätt god - om MTG lyckas skapa en vettig affärsmodell.

För MTG-aktien betalar vi p/e 21 på nästa års vinst. Men peg-talet uppgår bara till 1,1. I relation till övriga dataspelbolag är det billigt. Den traditionella verksamheten bidrar med önskad finansiering.

 

Vitec

Mjukvarubolaget Vitec växer genom förvärv. Bolaget har specialiserat sig på att köpa små nischspelare, programvarubolag som redan är lönsamma, men som kanske inte lyckats växa på egen hand. De mindre nischspelarna är oftast ointressanta för större drakar och därför kan Vitec köpa dem relativt billigt.

Som en del i Vitec-familjen kan tillgångarna sedan värderas upp. Låga räntor gynnar i allra högsta grad bolaget och fördelen förväntas bestå under en överskådlig framtid. Värderingen är hög men det är något investerarna fått vänja sig vid.

 

Nibe

Värmeproduktbolaget är en klassisk förvärvare på börsen med en uttalad ambition att fortsätta köpa bolag i många år till. Omsättningsmål är satt till 20 miljarder kronor år 2020 men chansen finns att detta nås i förtid.

 

Bufab

Bolagets senaste rapport var något sämre än väntat på lönsamhetssidan men tillväxten var bra.  Organiskt växte intäkterna med 6 procent och 10 procent totalt. Orderingången var 13 procent högre än samma kvartal året innan. Ledningen laddar för flera förvärv och förväntat är ett par sådana under kommande kvartal, så skriver systertidningen Börsveckan i en kommentar till rapporten. 

 

Bas-val:

Lifco

Konglomeratet Lifco samlar en spretig men lönsam skara bolag under samma tak. Konjunkturstabila intäkter motiverar en premievärdering jämte börsens andra förvärvsdrivna verksamheter. Bara i år har nio bolagsaffärer avslutades och ytterligare två tyska köpekontrakt har skrivits under efter senaste kvartalets utgång. Belåningsgraden ligger under koncernmålet, vilket möjliggör fler förvärv framöver. Lifco kan vara en bra bas i portföljen.

 

Investor

Investors noterade portfölj rymmer elva kvalitetsbolag. Därutöver ryms en rad välskötta onoterade bolag. Baserat på en marknadsvärdering av dessa handlas aktien med en god substansrabatt.

 

Kinnevik

Kinnevik har en god finansiell ställning och spännande exponering mot digitala tillväxtmarknader. Dessutom har bolaget äntligen fått en ny vd. Basen utgörs av tre stora, noterade innehav som tillsammans står för lejonparten av börsvärdet. Det många onoterade tillgångar följer med på köpet.

 

 

 

Läs mer: Februariutgåvan av Placeras Strategidokument

 

 

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Autoliv SDB Köp 1 176,50 -
Industrivärden C Köp 212,20 -
Volvo B Köp 161,65 -
MTG B Köp 360,20 -
Vitec Software Group B Köp 83,20 -
Nibe Industrier B Köp 76,84 -
Bufab Köp 105,00 -
Lifco B Köp 320,50 -
Investor B Köp 385,90 -
Kinnevik B Köp 289,80 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -