Köpläge i bygguthyraren

Aktieanalys Det finländska bygguthyrningsbolaget Cramo gynnas av en stark konjunktur och har ett nytt affärsområde som växer kraftigt. Vi ser ett köpläge till p/e 11-12.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 17 den 24 april. Läs mer om Börsveckan.

Cramo är Europas näst största företag inom uthyrning av entreprenadmaskiner, utrustning och hyresrelaterade tjänster, samt uthyrning av flyttbara lokaler genom sitt dotterbolag Cramo Adapteo. Bolaget startade sin verksamhet redan 1953, som svar på det stora behovet av anläggningsmaskiner på grund av återuppbyggnaden efter andra världskriget. Idag har Cramo helägda verksamheter i 14 länder, samt joint venture i Ryssland och Ukraina.

Verksamheten omfattar såväl korttidsuthyrning av enstaka maskiner som totalåtaganden i större projekt på fastprisbasis, fullserviceåtaganden på flerårsavtal och outsourcinglösningar.
Hyresavtalen kan kompletteras med tillgänglighets- och funktionsåtaganden i olika former. Bolagets mer än 150 000 kunder finns inom byggindustrin, tillverkningsindustri, offentlig sektor och privatkunder i Norden och Central- och Östeuropa. Viktigaste marknad för Cramo är Sverige som genererade hälften av fjolårets omsättning på 712 miljoner euro. Finland är tvåa med cirka 18 procent av omsättningen, följt av Centraleuropa (11 procent) och Norge (9).

2016 var ett bra år för bolaget och omsättningen ökade med 6,6 procent drivet av en bra byggaktivitet. Det var första året på länge med meningsfulla tillväxttal. Den genomsnittliga årliga omsättningstillväxten har annars legat under 1 procent de senaste fyra åren. Lönsamheten har emellertid förbättrats avsevärt under samma tidsperiod och rörelsemarginalen har lyfts från 11,3 till 15,6 procent.

Förutom de generella drivkrafterna för byggindustrin, så som urbanisering, infrastruktursatsningar osv drivs efterfrågan på Cramos uthyrningserbjudande av investeringar inom industrin och penetrationsgraden av uthyrningstjänster i de olika marknaderna.

Den mest avancerade uthyrningsmarknaden i Europa mätt i penetrationsgrad är Sverige. Tyskland har en mycket lägre penetrationsgrad men är ändå den tredje största marknaden volymmässigt. Cramo satsar därför aktivt på att stärka sin position i landet ytterligare och har haft viktiga framgångar där på senare tid. Sedan 2016 samarbetar man till exempel med Bilfinger Hochbau kring ett stort byggprojekt i München.

Även efterfrågan på flyttbara lokaler styrs till viss del av byggaktiviteten, till exempel som ersättningslokaler under en renoveringsperiod. Cramos flyttbara lokaler används även av förskolor, skolor, eller som temporära kontorslösningar. Ett annat användningsområde är temporära migrationsboenden, vilket medför en viss volatilitet. Den vanligaste uthyrningsperioden är dock mellan 2 och 5 år.

 

Bolaget är idag redan marknadsledande inom flyttbara lokaler i Norden och ser goda möjligheter att växa både organiskt och genom förvärv i hela Europa. I dagsläget står flyttbara lokaler för cirka 17 procent av omsättningen och drygt en fjärdedel av rörelseresultatet. Den organiska tillväxten under 2016 har varit imponerande 19 procent inom detta segment.

För att tydliggöra potentialen ytterligare annonserade man på kapitalmarknadsdagen i februari att man delar upp verksamheten i två separata affärsområden - Equipment Rental och Modular Space. Det är den viktigaste hörnpelaren i en ny strategi för perioden 2017-2020. Nya finansiella mål presenterades också, där ribban för avkastningen av det egna kapitalet (ROE) har höjts från minst 12 till minst 15 procent över en konjunkturcykel. Som jämförelse så nådde Cramo 14,9 procent ifjol.

Målet för skuldsättningen ändrades från en skuldsättningsgrad under 100 procent till att nettoskulden inte får överstiga 3 gånger rörelsevinsten före av- och nedskrivningar (ebitda). Det innebär att man kommer ha större möjlighet till finansiell hävstång framöver, vilket passar bra till förvärvsambitionerna. Vid slutet av december uppgick nettoskuld/ebitda relationen till 1,8.

Ledningens senaste kommentarer kring utsikterna har varit positiva och efterfrågan väntas ligga på en bra nivå under 2017, både för uthyrningen och flyttbara lokaler. Eftersom efterfrågan på uthyrningsmaskiner brukar följa utvecklingen inom byggindustrin med en fördröjning, bådar fjolårets starka byggkonjunktur gott för Cramo inför 2017. Enligt Euroconstruct ökade byggindustrin med nästan 7 procent i Finland, Sverige och Norge under 2016. Utsikterna för 2017 är fortsatt positiva och marknaden väntas öka med 1-3 procent i Finland, Sverige, Norge, Danmark och Tyskland.

Estimaten på marknaden indikerar en tillväxttakt på 3-4 procent de kommande två åren, vilket givet den positiva stämningen inom byggindustrin och det starka momentum som Cramo har inom flyttbara lokaler får betraktas som något försiktigt. Rörelsemarginalen hoppade upp från 11,7 till 13,9 procent ifjol och väntas stiga till 15,7 procent i år. P/e-talet är 11,7 för innevarande år och faller till 11,3 nästa år.

Skuldjusterat värderas Cramo till ungefär lika mycket i relation till den förväntade rörelsevinsten (ev/ebit). Cramo har aldrig berikats med särskilt höga multiplar men detta sticker ut som rätt försiktigt ändå och i kombination med försiktiga tillväxtprognoser så ser vi en uppsida i både estimaten och i aktien. Vi säger Köp.

 

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -