Inflationstakten i Sverige kan ha fortsatt att stiga i december, ha prickat Riksbankens prognoser, och närmat sig centralbankens 2-procentsmål.
Enligt snittet i SME Direkts enkät bland åtta analytiker spås KPI ha stigit 0,4 procent mellan november och december, och ha stigit 1,6 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Inflationstakten mätt som KPIF (fast ränta) väntas samtidigt ha varit 1,8 procent.
I november steg KPI-inflationen till 1,4 procent medan KPIF-inflationen ökade till 1,6 procent, vilket dock var snäppet lägre än vad Riksbankens nedreviderade prognosbana från i oktober pekade mot.
Swedbank räknar med att trenden med stigande inflationstakt fortsätter i december och spår att årstakten ökar till 1,6 procent för KPI och 1,8 procent för KPIF.
"Det ligger väl i linje med Riksbankens prognos. Det som möjligen kan oroa Riksbanken något är att KPIF exklusive energi sjunker med drygt en tiondel till 1,1 procent i december", noterar Swedbank-analytikerna Knut Hallberg och Jörgen Kennemar i ett kundbrev.
De räknar med något högre prisökningar i december än normalt där transportposten i KPI står för merparten av prisökningarna. Högre drivmedelspriser motverkas marginellt av sjunkande elpriser.
December är en stor resemånad vilket innebär stigande flygpriser, men även om Swedbank förutser relativt stora prisökningar för paket- och flygresor är de betydligt lägre än december 2015 vilket förklaras av fjolårets "arbetsgivarjul".
Vidare noterar de att livsmedelspriserna normalt stiger i december, men trots det betydande importinnehållet och den svaga kronan räknar de med en fortsatt prispress inom dagligvarusektorn.
Swedbank-analytikerna gör bedömningen att prishöjningarna motverkas av sjunkande priser på bland annat kläder och skor, men ser en viss risk för en större prisnedgång
än vad de räknat med efter Stilindex svaga försäljning av kläder och skor.
SEB:s Olle Holmgren bedömer att inflationstakten stiger till 1,7 procent och KPIF-inflationen till 1,9 procent. Den högre inflationstakten förklaras med högre priser på energi och livsmedel, borträknat dessa poster väntar han en oförändrad takt på 1,1 procent y/y.
Tecken på något högre livsmedelspriser i vissa europeiska länder i december har fått SEB att justera upp sin inflationsprognos något och den ligger nu strax över Riksbankens prognos. KPIF-prognosen för 2017 fortsätter att ligga nära Riksbankens.
"Energi och livsmedel fortsätter att utgöra uppåttryck på inflationstakten under större delen av året och vi räknar också med att en svagare krona kommer att få varupriserna att accelerera igen de kommande tolv månaderna", skriver Olle Holmgren i ett kundbrev.
Han noterar samtidigt att detta motverkas av baseffekter från stora prisuppgångar på tjänster i januari förra året. Dessa drevs av indirekta skatter, administrativa priser och banktjänster, som inte väntas upprepas i januari i år.
SEB:s chefekonom Robert Bergqvist skriver i ett kundbrev att ett inflationstryck som stabiliseras strax över 1,5 procent, tillsammans med resursläge, kredittillväxt och andra centralbankers agerande - ger Riksbanken skäl att "senare i vår förbereda reversering av minusräntan och avslutning på månatliga värdepappersköp".
Riksbankens prognos, från den penningpolitiska rapporten som publicerades den 21 december, pekar mot en KPI-inflation i december på 1,6 procent och en KPIF-inflation på 1,8 procent.
Mätt som KPIF exklusive energi var inflationstakten 1,2 procent i november, upp från 1,0 procent i oktober, men 0,2 procentenheter lägre än vad Riksbanken antog i oktober. För december räknar Riksbanken med en KPIF-inflation exklusive energi på 1,2 procent enligt prognosbanan från december.
I euroområdet steg KPI preliminärt till 1,1 procent i december, från 1,0 procent i november, medan kärn-KPI steg till 0,9 procent, från 0,8 procent.
SCB publicerar KPI-statistiken för december torsdagen den 12 januari klockan 9.30.