Oddsen talar för cykliskt

Vår Börssyn Konjunkturutsikterna är goda men börserna har hämtat andan senaste veckorna. Makro talar för cykliskt men uteslut inte risken för en avvaktande börs, skriver Tomas Linnala.

En betydande del av det globala kapitalet flödade i december in i amerikanska aktier på bekostnad av ränteplaceringar.

Efter euforin som följde presidentvalet i USA har dock börserna lugnat ned sig betydligt och konjunkturkänsliga sektorer som verkstad har tyngts av vinsthemtagningar på senare tid.

Samtidigt har – som framgår av Pekka Kääntäs Marknadssyn – makrosignalerna förstärkts den senaste tiden, vilket egentligen fortsatt talar för konjunkturkänsliga aktier.

Häri ligger svårigheten att navigera på dagens börs.

Konjunkturförväntningarna i såväl USA som Europa har stärkts, men börserna har redan sprungit i förväg och prisat in mycket av förväntningarna delvis beroende på den stimulansoptimism som Donald Trump gett upphov till.

Allt annat lika är det konjunkturkänsliga sektorer och sådana som vinner på högre räntor som ska gå bra i det här klimatet.

Kortsiktigt finns det emellertid en risk för att investerare vill invänta det faktiska maktskiftet i USA för att se om de många vallöftena ska omsättas i realpolitik.

Den frågan är dock en allokeringsfråga och besvaras bäst genom Pekka Kääntäs föreslagna viktning av olika tillgångsslag.

I vår sentimentsmatris försöker vi visa hur investerarna har navigerat den senaste tiden och vad vi har att vänta framöver.

Stigande konjunkturförväntningar i kombination med högre riskvilja (amerikanska volatilitetsindex har under december rört sig ned mot historiskt låga nivåer) fick mycket kapital att flöda till råvaror och verkstad efter USA-valet.

Under de senaste veckorna har dock en del investerare flyttat ned på riskskalan. Det kan handla om vinsthemtagningar och att vårda sina portföljer inför årsskiftet.

Det kan också vara en smygande oro för att förväntningarna har skruvats upp lite väl mycket.

Vi fortsätter vara kallsinniga till fastigheter givet sannolikheten för stigande räntor. De svenska amorteringskraven kan göra livet lite surt för hemmabolag inom sällanköp.

En stramare arbetsmarknad i kombination med det ljusare makroläget bör allt annat lika gynna konsultnäringen.

I de rena sektorvalen på börsen står vi fast vid tidigare linje att långsamt öka exponeringen mot attraktivt värderad verkstad och bank.

Det går inte att blunda för råvarubolagens kraftiga uppgångar, pådrivna av såväl konjunkturutsikter som högre råvarupriser och en svag krona.

Vi har dock en fortsatt avvaktande inställning till råvarubolagen. Svängningarna är stora, svårförutsedda och de kan reverseras snabbt beroende på den politiska utvecklingen på flera håll i världen.

Det är sektorer som passar dåligt med vår horisont på sex månader. Om senaste tidens stimulansförväntningar från Trump kommer på skam så blir det mycket kostsamt att ligga investerad här.

Detsamma gäller om Opec inte klarar av att begränsa oljeproduktionen eller den fundamentalt undervärderade svenska kronan börjar stärkas.

Mer kortsiktigt, med fokus på de kommande bokslutsrapporterna, räknar vi med att valutaeffekterna kommer att lysa igenom på den positiva sidan.

Aktievärdering styrs dock mer av framtidsutsikter. Om verkstadsbolagen i sina framåtblickande kommentarer i bokslutsrapporterna bekräftar den allt starkare makrobilden så känner vi oss komfortabla med ökad verkstadsexponering. 

Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -