Det ledande amerikanska börsindexen har stigit till nya rekordnivåer i veckan. Dessutom är signalerna från hushåll och industri alltmer positiva. Den som vill kan därför måla framtiden i ganska ljusa färger.
På en vecka har Dow Jones stigit 1 procent. Detsamma gäller för tekniktunga Nasdaq. I Stockholm har tempot däremot varit lugnare och på en vecka har storbolagsindex stigit 0,5 procent.
Sedan presidentvalet i USA avgjordes har börshumöret varit positivt. Men som alltid när det svänger snabbt åt ett håll på börsen finns risken för överhettning och bakslag.
Donald Trump har lovat enorma infrastruktursatsningar, skattelättnader och ett fantastiskt Amerika. Men marknaden verkar redan glömt vem de har att göra med. Han vill förvisso vinna amerikanska folkets gunst men är bevisligen en mycket lynnig person.
Hur många av löftena som blir verklighet återstår att se. I cykliska aktier har redan stororder redan inprisats. I den pressade banksektorn steg kurserna på hopp om ett positivt räntebesked från Federal Reserv i december och Trump-ledda lättnader av regleringarna.
USA:s centralbank har överraskat förr. Skulle en höjning utebli kan både dollarn och banksektorn ta en törn.
Sedan början av november har Bank of America stigit mer än 25 procent. Detsamma gäller flera svenska råvaruaktörer. De hoppas få en del av framtida satsningar.
Men det är inte enkom Trumps stora löften som driver råvarubolagen. Kronförsvagningen har i kombination med starkare råvarupriser varit gynnsamt för inte minst gruvbolag som Boliden.
Det går att vara skeptisk till den senaste tidens uppgångar. Men att satsa emot den positiva trenden, i ett försök att vara den smartaste i rummet, är sällan en god idé.
Fortsätter uppgången i samma takt som nu inom cykliskt och bank, innan något mer konkret ligger på bordet, finns det skäl att oroa sig för att uppgången gått väl snabbt. Då luktar mer urblåsning än varaktigt trendskifte.
Det har varit mycket snack om att de långa räntorna äntligen bottnat. Den svenska tioåringen har klamrat sig fast vid 0,5 procent men tremånadersräntan har fallit tillbaka. Tremånaders Stibor noterade -0,6 procent igen under fredagen.
Svenska fastighetssektorn har pressats av ränteutvecklingen. Men veckans stora uppslag i Dagens Industri var prisvärda fastigheter. Att den som tror på fortsatt låga räntor lockas av sektorn är förståeligt. Men investeringssugna bör ställa sig frågan om den långa trenden för fastigheter – med lägre räntor och högre värderingar – möjligen nått sitt slut. Det går att föra en värdig argumentation både för och emot fastigheter i portföljen.
I början av veckan släppte Börsveckan en analys på sensorbolaget Fingerprint. Enligt skribenten Sebastian Lang går bolaget en stark framtid tillmötes. Analytikerna som följer bolaget tror att intäkterna kan öka till 8 561 Mkr under 2017 och vinsten per aktie stiga till 7,80 procent, enligt SME Direkt. Det ger en värdering kring p/e 10,5 på nästa år.
Det är fortsatt enkelt att sälja stora idéer till börsen. Den här veckan var det premiär för Alligator Biosciences. Introduktionspriset sattes till 32,50 kronor per aktie. Första avslutet på börsen gjordes 23 procent högre.
Bolaget forskar på immunterapi och behandling mot cancer men är mycket tidig i sin forskning. Det mest framskridna projektet är en fas I-studie på läkemedlet ADC-1013. Mest anmärkningsvärt är marknadens riskvilja som sväljer så ung forskning med hull och hår.
Nästa vecka blir det dags för förvärvskonglomeratet Volati. Bolaget tar in 1,2 miljarder kronor i emissionen inför noteringen. Pengar ska användas till fortsatta förvärv.
Volati omsätter idag 3 miljarder kronor och visar ett rörelseresultat på 300 Mkr. Förvärvsmaskiner har älskats på börsen och sannolikt får vi se ytterligare en nykomling raketa högre i nästa vecka.
Veckans dåliga nyhet var fågelinfluensan i Danmark. Kycklingbolaget Scandistandard befinner sig i en krävande situation men inte en kris, säger företagets ir-chef.
Tidigare har det rapporterats att fågelinfluensan riskerar att påverka Scandi Standards rörelseresultat negativt med 4-8 Mkr i månaden. Till en början kan det till och med bli värre enligt bolaget, rapporterar Privata Affärer.
Risken finns nu att bolaget drabbas av handelsrestriktioner och i regel gäller sådana 6-12 månader. På fredagen föll aktien som mest ned till 51 kronor och från toppnoteringen i somras har aktien backat 22 procent.
Shop til you drop. Under fredagen utspelas en bisarr högtid. Black Friday har blivit allt viktigare för den amerikanska detaljhandeln. Då stångas, trängs och köar amerikanska folket för att göra klipp. Komiskt nog följer högtiden direkt efter Thanksgivning (tacksägelsedagen) då tanken är att uttrycka tacksamhet för de vi redan har.