Mycket på gång i Sandvik

Aktieanalys Med en uppgång på drygt 30 procent tillhör verkstadsjätten till de största börsvinnarna i år. Strukturförändringar och hopp om bättre konjunktur gör aktien fortsatt köpvärd.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 42 den 17 oktober. Läs mer om Börsveckan.

Det var med stora förhoppningar Björn Rosengren tillsattes som ny vd för Sandvik i augusti 2015. Med ett förflutet på Wärtsilä och Atlas Copco efterträdde han Olof Faxander som under sin tid vid rodret (2011-2015) såg börsvärdet rasa med 25 procent.

Tillsammans med styrelseordföranden Johan Molin (även han ny sedan 2015) bildar Rosengren ett nytt ”dream team” inom den svenska verkstadssektorn och förhoppningen är att Sandviks gap till ärkerivalen Atlas Copco ska minskas över tid, både operativt men även värderingsmässigt.

Atlas aktie är upp med 55 procent under samma tidsperiod som när Faxander rattade Sandvik. Och sedan 2012 har Sandviks omsättning minskat med 8 procent till 91 miljarder kr förra året med en rörelsemarginal på 11,7 procent. Atlas Copco har under samma period ökat sin omsättning med 13 procent till 102 miljarder och hade en rörelsemarginal på nästan 20 procent år 2015.

Sandviks nya ledning har inte legat på latsidan det senaste året och ett flertal åtgärder har redan presenterats. Nyckelorden i den nya strategin är fokus på kärnverksamheten, decentralisering och högre effektivitet.

Bland annat slogs Sandvik Mining och Sandvik Construction samman till ett gemensamt affärsområde som döptes till Sandvik Mining and Rock Technology. Mining Systems avyttrades med en reaförlust om 800 Mkr. Vidare upplöstes affärsområdet Sandvik Venture och verksamheterna flyttades till relaterade områden eller klassificerades som icke-strategiska med mål att sälja dem över tid.

Totalt går man från tidigare fem affärsområden till tre där bolagets flaggskepp Machining Solutions står för cirka 42 procent av omsättningen, Mining and Rock Technology för 41 procent och Materials Technology (SMT) för 17 procent. Dessutom har det funnits rykten sedan ett tag tillbaka att SMT, som länge plågats av lönsamhetsproblem, kommer att säljas inom en snar framtid.

I samband med kapitalmarknadsdagen i maj annonserade man även nya finansiella mål. Målen, som ska gäller fram till 2018, ändrades både på grund av en förändrad ekonomisk omvärldsmiljö samt en ny mer decentraliserad affärsmodell med högre kostnadseffektivitet.

Bland annat ska rörelseresultatet exklusive jämförelsestörande poster öka med en genomsnittligt årlig tillväxttakt på minst 7 procent med förra årets 10,4 miljarder kr som utgångspunkt. Avkastning på sysselsatt kapital ska förbättras med minst 3 procentenheter (jämfört med cirka 14 procent 2015). Inom koncernfunktioner och affärsområden pågår dessutom effektiviseringsprogram som en kontinuerlig del av verksamhetsutvecklingen.

Vad nya ledningen än gör så kommer man behöva hjälp av konjunkturen för att få fart på vinsterna på allvar. Under första halvåret har dock affärsklimatet varit fortsatt utmanande och efterfrågan minskade jämfört med samma period föregående år.

Både orderingången och försäljningen redovisade en organisk tillväxttapp på 5 procent, fortfarande tyngt av främst en lägre aktivitetsnivå inom olje- och gassegmentet. Även rörelseresultatet minskade och marginalen sjönk med 0,7 procentenheter till 12,8 procent.

Positivt är att bolagets balansräkning är på väg att stabiliseras och vid slutet av andra kvartalet uppgick nettoskuldsättningsgraden till 1,0 (jämfört med 1,2 samma period ifjol). Här är ambitionen att komma under 0,8.

Lyckas Sandvik med sin målsättning så kommer rörelseresultatet uppgå till mer än 12,7 miljarder kr år 2018. Idag värderas Sandvik skuldjusterat till 13,8 gånger det förväntade rörelseresultatet år 2017. Samma multipel på 12,7 miljarder kr skulle innebära ett börsvärde på cirka 150 miljarder kr, eller 120 kr per aktie.

Analytikerna som följer Sandvik är inte lika optimistiska i sina estimat och förväntar sig för tillfället 11,7 miljarder kr i rörelseresultat år 2018 (enligt Factset). Det verkar framförallt bero på en mer försiktig syn på omsättningstillväxten som spås uppgå till 1,8 procent i år och 2,8 procent i år.

Bolaget har en stor exponering mot Europa (cirka 37 procent av omsättningen), men även Nordamerika (21) och Asien (20) väger tungt. Vi noterar att IMF:s färska BNP-prognoser för dessa regioner pekar på en tillväxt kring 2,5 procent (viktad enligt Sandviks geografiska exponering) för 2017.

Globalt BNP väntas växa med 3,4 procent. Dessutom är en svag svensk krona positiv för hela den svenska verkstadssektorn. På ett år har kronan försvagats med 4 procent mot euron och med 6 procent mot dollarn.

Sist men inte minst pekar de senaste inköpschefsindexen i USA (ISM) och Tyskland (IFO) på tillväxt och korrelationen med industriproduktionen i respektive region är hög.

Vi bedömer att det finns viss uppsida i de nuvarande analytikerestimaten för 2017 och att aktien är köpvärd trots en värdering på p/e 18 och EV/EBIT 13,5 på nästa års förväntade vinst. De svenska sektorkollegorna Atlas Copco och SKF värderas till p/e 22 respektive 13 för 2017 och den amerikanska konkurrenten Kennametal till p/e 18.

Sandvik har en förhållandevis hög operativ hävstång vilket gör att resultatet är känsligt för volymförändringar. Ytterligare trigger är en potentiell försäljning av SMT som vi tror skulle mottas väl av aktiemarknaden. Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Sandvik Köp 98,80 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -