Den ”globala eliten” har blivit världsomspännande slagpåse. Alla pucklar på. Beskyller för Brexit, Donald Trump och annat strul.
Kritiken är så svidande att eliten själv börjat ifrågasätta sin egen förträfflighet. I konservativa Wall Street Journal beskriver en uppmärksammad essä ”hur den globala eliten sviker sina landsmän”. Vänsterliberala Guardian talar om ”neoliberalismens död” och om vanligt folk som vänder sig mot ”etablissemanget som ignorerat dem”.
Sådan är domen. Övertron på öppna gränser har gjort eliten blind för globaliseringens avigsidor. Massorna har nonchalerats. Nu är de sura och redo att sätta hela härligheten i brand.
Den globala eliten är en exklusiv men brokig skara, präglad lika mycket av hänsynslös meritokrati som mossig nepotism. Hedgefondsförvaltare och TED-talare. Till skillnad från sina avhängda landsmän navigerar de den nya postnationella verkligheten med lätt hand. Ibland ses de i Davos och minglar i västar av alpackaull.
Raghuram ’”Ragu” Rajan kan skymtas där. Indiens centralbankschef är, med sina utförsgåvor och sin enkla bakgrund, en typisk representant för världsetablissemanget. Son till en polis. Ofullständig skolgång. Doktorand och senare professor vid några av USA:s främsta universitet. Därefter internationella valutafondens yngsta chefsekonom någonsin.
”Ragu” är inte bara framgångsrik, han är snygg också: häromåret utsågs han till Indiens sexigaste man av en populär tidning. Med valpiga ögon och symmetriskt käkparti strosar Ragu genom maktens korridorer likt en indisk Cary Grant.
Stjärnstatusen är inte för inte.
När Rajan tog över Indiens centralbank 2013 var landets ekonomi på dekis. Valutan krisade. Rekordhöga handelsunderskott och tvåsiffrig inflation.
Tre år senare har inflationen halverats och tillväxten är högre än Kinas. Indien är hett och Ragu Rajan hyllas. Han har kväst inflationen med höga räntor, stångats med de ekonomiska populisterna i regeringen och kämpat för folkets rätt till bankkonton.
Med den globala elitens utskällda metoder har ”penningpolitikens internationella fixstjärna” – så beskrivs Ragu i Financial Times – gjort livet lite bättre för hundramiljontals indier.
I nästa vecka lämnar Ragu Rajan både centralbanken och Indien efter meningsskiljaktigheter med regeringen. Centralbankschefen har varit för mycket av en frifräsare, ”inte varit helt indisk rent mentalt”, enligt en regeringsföreträdare.
Alltså får han gå. Men det gör inte så mycket. Precis som för de andra fixstjärnorna i den globala ekonomin – från José Mourinho till Anders Borg – väntar nya uppdrag på ny ort.
Ragu låter sig inte nedslås. Han vet att han har gjort tillvaron lite ljusare, både för massorna hemmavid och vännerna i Davos.