Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 33 den 15 augusti. Läs mer om Börsveckan.
Det senaste året har varit måttligt för det dansk-brittiska säkerhetsföretaget G4S. Från toppnoteringen kring 32 danska kronor (DKK) i april 2015 har aktien, som handlas både i Köpenhamn och London, rasat nästan 40 procent och är tillbaka på samma nivåer som 2009.
Tidigare resultatbesvikelse, inblandning av en anställd i ett terrordåd i USA samt oro kring britternas Brexit-omröstning ligger bland annat bakom den svaga kursutvecklingen. Rapporten för första halvåret bjöd dock på flera positiva besked och ökar tillförsikten att ledningens pågående omstrukturering ger önskad effekt.
Att det finns ett stigande behov för säkerhetstjänster i dagens samhälle råder det inga tvivel om. Enligt en rapport från analysföretaget Freedonia väntas den globala säkerhetsmarknaden stiga med cirka 7 procent i genomsnittlig per år mellan 2013 och 2023, där den starkaste tillväxten väntas finnas i Asien.
Den underliggande efterfrågan för G4S tjänster har varit positiv senaste året i alla regioner förutom Storbritannien. För helåret 2016 räknar G4S med att efterfrågan kommer växa med 4 till 6 procent på koncernnivå.
G4S lider dock fortfarande av den gamla ledningens misstag där man bland annat ingick flera avtal mellan 2005 och 2012 med långa löptider och dåliga villkor. Nästan alla dessa avtal är relaterade till den offentliga sektorn i Storbritannien.
För att tackla lönsamhetsproblemet tillsattes 2013 den nya vd:n Ashley Almanza som sjösatte ett större omstruktureringsprogram där en del var att sälja olönsamma verksamheter och fasa ut förlustavtal. Det tar tyvärr tid och betydelsen av dessa förlustavtal väntas minska avsevärt först under de kommande två till fyra åren. Snabbare går det däremot med avyttringarna.
Under ett så kallad “portfolio management program” har G4S sedan 2013 sålt 25 verksamheter och är mitt i försäljningsprocessen av ytterligare 38 verksamheter. Den aggregerade omsättningen av alla dessa verksamheter är kring 1,5 miljarder brittiska pund och ackumulerat gör dessa en förlust före skatt.
Halvårsrapporten visade att ledningens åtgärder har burit frukt. Omsättningen landade på 3,5 miljarder pund vilket var 3 procent bättre än under samma period ifjol. Den underliggande tillväxten var 5 procent drivet av tillväxtmarknaderna som växte med 10 procent.
Även intäkterna relaterad till säkerhetssystem och teknologi fortsatte växa snabbt och ökade med 8 procent. Rörelseresultatet ökade med 10 procent tack vare ett marginallyft till 5,7 procent.
Tittar man bara på kvarvarande verksamhet så ökade rörelsemarginalen till 6,5 procent. Det kan jämföras med bolagets 5,1 procent efter första halvåret 2013, det vill säga när ledningen byttes ut. Vinsten per aktie för den kvarvarande verksamheten ökade med 14 procent under första halvåret.
En viktig del i bolagets strategi är även en minskning av nettoskulden. Som följd av ett starkt kassaflöde minskade nettoskulden i relation till rörelseresultat före avskrivningar (EBITDA) till 3,2 gånger.
Balansräkningen tyngs fortfarande av de många förvärven som gjordes före 2013 men vd:n Almanza bedömer att nettoskulden ska komma ner till 2,5 gånger EBITDA i slutet av 2017.
Analytikerna räknade inför halvårsrapporten med att intäkterna kommer sjunka med 1 procent i år och öka med 5 procent nästa år. Rörelsemarginalen väntades öka till 6,2 procent respektive 6,4 procent.
Estimaten känns fortfarande någorlunda relevanta, men vi tror på höjningar efter rapporten. Dessutom verkar de inte ta hänsyn till de resterande avyttringarna som kommer påverka omsättningen negativt men vinsten positivt.
På nuvarande estimat handlas G4S aktien till p/e 19 i år och 17 för 2017. Inte särskilt billigt men vi bedömer att prognoserna kommer justeras uppåt i takt med fler nyheter kring pågående omstruktureringsprogram.
Direktavkastningen ligger samtidigt på 4,2 procent så vi ser G4S som ett mer spännande val än Securitas för den som söker exponering mot säkerhetsbranschen. Vi sätter Köp.
Sebastian Lang