Glöm storleken - det är insidan som räknas

Krönika Trots bittra meningsskiljaktigheter är Hillary Clinton och Donald Trump överens om bankerna. Båda har fel.

Clinton Trump

Tysklands mest redbara bank har agerat oaktsamt. Deutsche Bank, äldre och rikare än Tyskland självt, har samlat på sig skuldkontrakt värda 73 biljoner dollar, enligt egen uppgift. Global BNP uppgår till 78 biljoner dollar.

I våras underkändes Deutsche i amerikanska stresstest (det gick aningen bättre i de europeiska häromveckan) och i juni beskrev internationella valutafonden banken som världens farligaste.

Förra veckan nådde aktien sin lägsta nivå någonsin.

Att Deutsche tvingas bomma igen är emellertid osannolikt. ”Det är otänkbart att Tyskland skulle låta landets, och därmed Europas, viktigaste bank komma till skada”, förklarade en auktoritet på området för BBC i juli. Deutsche Bank är too big to fail. En kollaps skulle slå för hårt mot ekonomin, så staten skjuter till skattemedel för allas bästa.

Bankövervakare har försökt ta död på too big to fail sedan finanskrisen. Skälet är att banker som anses för stora kan låna billigare – staten ersätter ju fordringsägarna om banken kollapsar – vilket i sin tur tillåter dem att låna mer och växa sig ännu större. 

Ändå står Deutsche Bank där och vaggar proppmätt. En dyster påminnelse om storbankernas okuvlighet och övervakarnas vanmäktighet.

I USA, där bankerna är ännu större, tycks måttet rågat. Trots bittra meningsskiljaktigheter går både Donald Trump och Hillary Clinton till val på att krympa storbankerna genom lagstiftning.

Det vore synd. Som anrika Brookings Institution konstaterat i en studie:

”Att stycka upp en institution med 2 biljarder dollar i tillgångar skulle inte resultera i flera lättskötta småbanker. Snarare skulle det röra sig om fyra eller fem arvtagare som ägnar sig åt samma typ av aktiviteter som föregångaren.

”Färre storbanker skulle sannolikt inte göra systemet säkrare. Tvärtom är det möjligt att en finanssektor bestående av fler, mindre banker skulle vara mer riskabel.”         

Banker går inte under för att de är stora. Kanada kryllar av dem men har aldrig genomlidit en bankkris. Därtill kan även mindre banker orsaka stor skada. Lehman Brothers var tre gånger mindre än största konkurrenterna men sänkte ändå världsekonomin 2008. Italiens banksektor – Europas svagaste – är så full av småbanker att det ofta skojas att landet har fler av dem än pizzerior. Regeringen där försöker göra bankerna större. 

Den verkliga boven är komplexiteten i banksystemet som helhet, inte storleken på långivarna. När merparten av en banks skulder är en annan banks tillgångar växer risken för spridning när det krisar. Lehman Brothers hade en miljon obetalda skuldkontrakt när banken trillade av pinn. En kaskadeffekt följde.

Det enklaste och mest effektiva sättet att göra bankerna säkrare är högre kapitalkrav – det vill säga att de förlitar sig i högre utsträckning på egna pengar, snarare än lånade. Långivare med större buffert löper mindre risk att gå i konkurs. Om bankerna tjänar mindre, låt så vara. 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -