En vecka är lång tid i politiken, lär brittiske premiärministern Harold Wilson sagt när pundet krisade på 1960-talet. Vissa veckor är särskilt långa. När engelsmännen, enligt oddsen, straffar sig ur ännu ett Europamästerskap i helgen kan brittiska väljare redan ha vänt kontinenten ryggen.
Konsekvenserna av en Brexit är svåra att förutse. Valresultatet också. Opinionsmätningarna spretar: en sammanställning i tisdagens Financial Times visar på dött lopp mellan ja- och nej-sidan. En ledande spelbaserad indikator bedömer förvisso sannolikheten för en Brexit till omkring 25 procent, men tvära kast på marknaden sänder motstridiga signaler. Investerarna garderar sig.
Somliga anar varthän det barkar. Nigel Farage, UK Independence Partys elliptiske ledare, satsade 1 000 pund på en Brexit i måndags. En EU-parlamentariker från Litauen har satt emot en miljon euro.
Likt ekonomerna och ledarskribenterna som varnar för konsekvenserna av fel valresultat, förefaller de säkra i sin övertygelse. Det borde de inte vara.
I boken Superforecasting: The Art and Science of Prediction gör management-professorn Philip Tetlock upp med proffstyckarna, vars förutsägelser visar sig pålitligt undermåliga.
Några exempel: 98 procent av tillfrågade ekonomer förutspådde stigande amerikanska marknadsräntor i fjol (räntorna sjönk). Tre fjärdedelar av aktivt förvaltade amerikanska aktiefonder har gått sämre än index det senaste decenniet. Och flera spelbolag gav bättre odds på Leicester som Premier League-vinnare (de vann) än Kim Kardashian som slutgiltig segrare i amerikanska presidentvalet.
Tetlock är verksam vid Wharton School i USA och mest känd för en 20-årig studie som visat att experter gör lika träffsäkra framtidsbedömingar som pilkastande apor. Proffstyckare är, likt vanliga dödliga, helt enkelt ”för snabba på att dra slutsatser och för långsamma att revidera dem”, hävdar Tetlock.
Men det finns hopp. Där proffsen går bet, gör en liten grupp amatörer – så kallade superforecasters – märkvärdigt bra ifrån sig.
Det visar resultaten från Good Judgement Project, en online-turnering grundad av Tetlock där världsledande experter tävlar mot lekmän i prognostiserande.
”Goda ämneskunskaper gör dig inte till en god prognosmakare”, sammanfattade en ledande Wall Street-analytiker som missade närapå alla finansrelaterade frågor, sitt resultat i Washington Post nyligen.
Förmågan att förutspå utgångar, hävdar Tetlock, bottnar istället i personlighet. Superforecasters är smarta, men framförallt nyanserade, försiktiga och ödmjuka. Bland dem återfinns en pilatesinstruktör, en apotekare och en tränare i undervattenshockey.
”Hur du går tillväga är långt viktigare än vad du kommer fram till”, säger Tetlock.
Och Brexit? I dagsläget tror tre av fyra superforecasters att Storbritannien blir kvar i EU. Det torde vara en nog så god fingervisning. Allt på rött.