Köpvärda fonder i september

Fondtips Tidigare var det Grekland som spökade och nu är det Kina som gör investerarna. I detta mycket osäkra läge har Placeras fondexpert Jesper Strandberg tips på både hög- och lågriskfonder.

Finansmarknaderna är så globala och tätt sammanflätade att vad som händer på den ena sidan jorden får stor påverkan för länder på den andra sidan. Nu är det Kina som gör finansmarknaderna nervösa.

Den kinesiska tillväxten avtar, landet devalverar sin valuta. Börserna kollapsar i hela världen. Är detta början på den stora nedgången som vissa har väntat på, eller är det en kortvarig korrigering? I princip har vi haft stigande aktiemarknader sedan 2009.

Nu förväntar sig marknaden att den kinesiska centralbanken kommer med nya stimulanser för att vända trenden. Samtidigt ifrågasätter vissa de kraftiga stimulanser som centralbankerna har gjort sedan finanskrisen. De hävdar att de inte har hjälpt i önskad omfattning.

Risken är att ytterligare stimulanser inte får önskad effekt utan bara driver upp tillgångspriserna kortsiktigt? Frågan är vad som händer om det inte genomförs? Vissa hävdar att centralbankerna har slut på bra ammunition och att det är bättre att låta marknaden själv läka såren.

Samtidigt närmar vi oss slutet av året och aktieinvesterarna börjar syna bolagens vinster, värderingar och framtidspotential. De förväntade vinsterna är höga, kanske för höga. Därför kan vi också räkna med att vi går in i en period då aktieanalytikerna eventuellt justerar ned sina förväntningar. Det beror mycket på hur bolagens rapporter för tredje kvartalet tas emot.

Med andra ord ser vi risker på både mikronivå (bolagen) och makronivå (världen) just nu.

I andra vågskålen har vi som tidigare extremt låg inflation och rekordlåga räntor. Det finns mycket få alternativ till aktier, vilket talar för just aktier. I ljuset av den senaste globala utvecklingen ter sig den förväntade räntehöjningen från USA:s centralbank mer avlägsen. Det borde också gynna aktier framför andra tillgångsslag.

Sammanfattningsvis tycker Placera att läget är extra osäkert nu. Just nu har vi inte fått någon vägledning från centralbankerna om hur de tänker agera framöver, utan vi lever på gissningar och förväntningar och vi väntar med spänning på bolagens rapporter för tredje kvartalet.

För alla rådvilla fondsparare är det därför tryggt att kunna erbjuda fondtips på både hög- och lågriskfonder. Inför september gör vi inga förändringar bland våra rekommenderade fonder.

Vårt råd är att de som känner sig osäkra och vill vara försiktiga tittar extra noga bland våra medel- och lågriskfonder. De som tror att nedgången vi har sett bara är en korrigeringen fokuserar på våra rekommenderade högriskfonder.

 

HÖG RISK                               

Basfond

SPP Aktiefond Global: Allt fler fondbolag har förstått vikten av att erbjuda globala indexfonder. Hittills har Danske Invest Global Index varit Placeras favorit. Men nu finns det fler som slåss om vår gunst. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Handelsbanken MSCI Emerging Markets Index: Aktiemarknaden går i cykler. Snart kan det vara läge att börja rikta blickarna mot tillväxtmarknaderna igen. De bästa fonderna är stängda men Placera listar de bra alternativ som står till buds. Läs hela analysen här

UBS European Opportunity Unconstrained: Det är mest svarta rubriker om tillståndet i Europa. De riskvilliga gör bedömningen att ECB ökar stimulanserna, vilket gynnar aktier. Placera har funnit ytterligare en köpvärd Europafond. Läs hela analysen här.

Swedbank Robur Exportfond: En svagare valuta gynnar svenska exportbolag. Bland fonderna borde Roburs Exportfond kunna bli en vinnare. Läs hela analysen här.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Mix Indexfond Sverige: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper. Målet med aktiedelen är att följa utvecklingen för det svenska börsindexet Six Portfolio Return Index medan räntedelen ska följa indexet OMRX Total som består av räntebärande värdepapper utgivna av svenska staten och svenska företag med hög kreditvärdighet. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Sensor Sverige Select: Behovet av bra blandfonder är stort när fondspararna söker efter alternativ med lägre risk än rena aktiefonder. Placera har funnit Sensor Sverige Select som vi lägger till våra rekommenderade blandfonder. Läs hela analysen här.

Cliens Mixfond: Sedan förra analysen klarat sig riktigt bra och vi tror att Gunnar Håkansson kommer fortsätta att leverera bra så länge aktiemarknaden utvecklas väl. Läs hela analysen här.

AMF Balansfond: Efterfrågan på medelriskfonder är stor bland våra läsare. Vi har gått igenom utbudet och funnit AMF Balansfond som motsvarar våra förväntningar.  Läs hela analysen här.

LÅG RISK

Basfond

Spiltan Räntefond Sverige: Erik Brändström på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk. Läs hela analysen här.

Kryddfonder

Atlant Stability: Oron på oljemarknaden väntas bestå vilket får Placera att sänka rekommendationen på Atlant Stability till neutral. Långsiktigt tror vi dock att fonden kommer att tillhöra de bästa hedgefonderna med låg risk. Läs hela analysen här.

 

Vår lista över tio köpvärda fonder gäller en investering på sex månaders sikt. Läs här hur det gick för våra rekommenderade fonder i mars, för sex månader sedan.

Om du föredrar att investera i aktier framför fonder så rekommenderar vi Tomas Linnalas förslag på tio köpvärda aktier i september.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Storebrand Global All Countries A SEK Köp 91,43 -
Köp 106,01 -
UBS (Lux) Eq Eurp Opp Sst (EUR) P acc Köp 7 276,63 -
Swedbank Robur Exportfond A Köp 94,58 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 236,43 -
Sensor Sverige Select A Köp 190,67 -
Cliens Mixfond B Köp 2 191,39 -
AMF Balansfond Köp 233,97 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 116,75 -
Atlant Stability Köp 1 331,12 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -