Rätt Östeuropafond när oron har minskat

Fondanalys Placera har analyserat Östeuropafonderna och hittat en som är köpvärd. Men det finns ingen anledning att kasta sig på köpknappen. Den globala finansoron är allt för hög just nu.

Börsen har mer eller mindre konstant fallit sedan i slutet av april. Den senast tiden nedgång är sprungen ur Grekoron som står på randen till att ställa in sina betalningar. Även om det just nu är optimistiska tongångar är det osäkert om man verkligen får till stånd en uppgörelse med långivarna, EU, ECB och IMF.

Vilken utgång en betalningsinställelse skulle få vet man inte riktigt. Därför har investerarna dragit öronen åt sig och säljer tillgångar med risk, så som aktier.

Därför är det kanske inte så många idag som är på jakt efter högriskplaceringar. Men den dagen oron lugnar sig kommer fondspararna att återigen börja fundera över högriskfonder. De som då funderar på att satsa på Östeuropa bör titta närmre på Aberdeen Global Eastern European.

Det har Placera gjort och vi har funnit att den tillhör de bästa på den svenska marknaden. Fonden startade fem år sedan och har sedan dess förvaltats av Joanne Irvine och Mark Gordon-James. Den är relativt liten, fondkapitalet uppgår till drygt 600 miljoner kronor jämfört med den genomsnittliga fonden som har cirka 2 miljarder i tillgångar.

En liten fond kan vara bra då den är mer lättrörlig. Man skulle kunna argumentera att små fonder har högre risk, framför allt om fondbolaget är litet och kanske skört. Men så är inte fallet nu. Aberdeen tillhör en av världens största fondbolag.

Östeuropafonder har breda placeringsmandat. Men det finns några länder som väger tyngre än andra i regionen. Tyngst väger Ryssland och genomsnittsfonden har placerat drygt 42 procent av sitt kapital där. Aberdeen Global Eastern European ligger lite lägre, drygt 35 procent.

Regionens näst största land Turkiet som utgör drygt 18 procent av snittfondens placeringar. Här satsar Aberdeen Global Eastern European mer och har drygt 25 procent av sina placeringar. Polen är nummer tre i storleksordning och lockar cirka 15 procent av fondernas investeringskapital.

Enligt senaste rapporten tror Aberdeen Global Eastern European inte lika mycket på Polen som andra utan har valt att investera cirka 8 procent av fondandelsägarnas pengar i polska aktier. Sedan kommer Ungern, Tjeckien och Rumänien med cirka 3 procent vardera.

Placera gör ingen bedömning vilka länder som borde gå bättre än andra utan överlåter det till fondförvaltarna. De som gör bäst jobb belönas av hög avkastning och relativt låg risk. Det är det som vi bedömer.

På den fronten har Joanne Irvine och Mark Gordon-James gjort mycket bra ifrån sig under åren. Deras riskjusterade avkastning har sedan starten belönats med idel fyror och femmor av Morningstar.

De senaste tre åren uppgår avkastningen till 17,5 procent, vilket är i absoluta toppen. Genomsnittsfonden har bara stigit med drygt 3 procent i värde. Förvaltarna har också lyckats hålla en relativt låg risk, drygt 15 procent, jämfört med 15,5 för Östeuropafonderna som grupp.

Placera bedömer att förvaltarna har stora möjligheter att fortsätta leverera bättre riskjusterad avkastning än snittet. Därför rekommenderar vi köp. Men det finns ingen anledning att kasta sig på köpknappen just nu när den globala finansoron är så stor.

Aberdeen Global Eastern European
Avk. % 3 år 17,5
Kategori 3,3
Avk. % 1 år -1,0
Kategori -7,6
Risk % 3 år 15,3
Kategori 15,5
Betyg 4/5
Avg. %/år 1,9
Rörlig avg. nej
Förvaltare: Joanne Irvine
Källa: Morningstar  
Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 853,54 -
Mer från förstasidan

Senaste aktieanalyserna på Placera

Kollage_analys

Här hittar du de senaste aktieanalyserna

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -