Produktion och distribution av el och fjärrvärme är onekligen en stabil verksamhet även om resultatet fluktuerar mellan olika kvartal beroende på elprisutvecklingen. Fortum är verksamma i Norden, Ryssland, Polen samt i de baltiska länderna.
Fortum är nummer ett på den nordiska marknaden då det gäller distribution och värme, nummer två på elförsäljning samt tredje största producent av el. Företaget har omkring 1,2 miljoner elkunder och distribuerar el till 1,6 miljoner kunder.
För den nordiska marknaden förväntar sig Fortum en årlig tillväxt på 0,5 procent. För den ryska marknaden är målet att nå ett rörelseresultat på 500 miljoner euro under år 2015. Prognosen för den ryska verksamheten kan jämföras med ett resultat på 61 miljoner euro för det första halvåret 2013.
Merparten av nästa års planerade investeringar på 0,9-1,1 miljarder euro är hänförbara till den ryska marknaden. Investeringarna i Ryssland innebär att Fortum väntas öka elproduktionen i landet med 914 MW till totalt 2 388MW. Ryssland är världens fjärde största elmarknad, strategin att växa där känns därmed som fullt logisk.
Nettoskulden uppgår till cirka 8 miljarder euro, befintliga outnyttjade kreditlinor på 2,2 miljarder euro gör att likviditeten är fortsatt god. Amorteringstiden på befintliga lån sträcker sig från 2013 till efter år 2023, det vill säga det finns ingen risk för att företaget hamnar i likviditetskris framöver.
Av årets elförsäljning har 75 procent kurssäkrats till ett pris på 45 euro per MWh, för nästa år är 50 procent av elproduktionen kurssäkrat till ett pris på 42 euro per MWh. En förändring på 1 euro per MWh innebär en resultatpåverkan på 50 miljoner euro. Resultatet för nästa år kommer därmed att falla något jämfört med innevarande år.
Företaget har ett fritt kassaflöde som i år kommer att överstiga 600 miljoner euro, innebärande att den nuvarande skuldsättningen inte oroar.
Företaget har även flaggat för att eldistributionsverksamheten skall säljas. Affärsområdet väntas i år generera ett rörelseresultat på 354 miljoner euro samt omsätter knappt 1,1 miljarder euro.
Värderingen av Fortum känns rimlig på dagens kursnivå. Företaget förväntas, enligt SME Direkts sammanställning, omsätta 6 426 miljoner euro i år. För 2014 och 2015 väntas försäljningen årligen öka med 2-3 procent.
Resultatet per aktie väntas hamna på 1,38 euro per aktie, en nedgång jämfört med de 1,59 euro som redovisades för år 2012. Nedgången i resultatet per aktie är hänförbart till en ökad skattebelastning jämfört med föregående år.
Resultatet före skatt är däremot i princip oförändrat. För åren 2014 respektive 2015 räknar analytikerna med ett resultat per aktie på 1,26 respektive 1,33 euro.
P/e-talen för de tre åren hamnar därmed på 12,3 på 2013, 13,4 och 12,7 för 2014 repsektive 2015. Det är med andra ord inget tillväxtföretag det handlar om, utan snarare ett företag som levererar relativt stabila vinster.
Utdelningen förväntas bli närmare 1 euro per aktie för vart och ett av de tre åren. Direktavkastningen hamnar därmed omkring 6 procent, vilket självklart är en attraktiv nivå. Vid en eventuell försäljning av distributionsnätet kommer Fortum med största sannolikhet att ge en extrautdelning till aktieägarna vilket inte ligger med i marknadens utdelningsprognoser.
Fortums aktie är noterad på Helsingforsbörsen och handlas därmed i euro, vilket innebär att förändringar av eurokursen gentemot den svenska kronan påverkar avkastningen.
Det är viktigt att notera att Fortum inte är något tillväxtföretag, vinster och utdelning förväntas vara i princip oförändrad för de kommande åren.
Vi ser trots detta att aktien platsar i en långsiktig portfölj. Värderingen känns inte utmanande samtidigt som direktavkastningen är hög. Men inom vår investeringshorisont på upp till sex månader ser vi inte att Fortum kan bli en kursraket. Vår rekommendation blir därmed neutral.
Värdepapper | Råd från Placera | Kurs vid publicering | Sedan publicering |
---|---|---|---|
Fortum | Neutral | 16,94 | - |